13.1.2018

Kestotalouspaperi

Kestotalouspaperi on ollut perheellämme nyt useamman kuukauden menestyksekkäästi käytössä. Keittiössä on pienessä korissa kasa kestopaperia eli kankaisia riepuja odottamassa käyttöä. Näillä pienillä siivousliinoilla pyyhitään muunmuassa sormiruokailevan vauvan sotkut ja niistetään nenä. Nämä vanhoista, pehmeiksi kuluneista vaatteista leikatut kestotalouspaperin palat sopivat siis kestonenäliinoiksikin.

Ajatus kestotalouspaperin käytöstä tuli erilaisia keskusteluja lukiessa. Selasin nettiä ja mietin mistä ja mihin hintaan tilaan omani. Samaan aikaan olin laittamassa pois reikäisiksi ja korjauskelvottomiksi käyneitä vaatteita. Päätin ensin alkuun kokeilla kestoriepuja itse tehdyillä versioilla. (Meillä on yksi kaupan kestotalouspaperi, sen kuva on tässä postauksessa)

Leikkasin vaatteista pienehköjä riepuja. Niiden koko vaihtelee todella paljon. n. 10 x 10 cm olen kokenut hyväksi kooksi. En huolitellut riepujen reunoja. Tarkastin kyllä leikatessa, ettei mikään kangas ole kova purkautumaan. Mahdollisimman pölisemätön kangas on plussaa pidemmässä käytössä. Aiomme kokeilla myös netissä kovasti kehuttuja harsoista tehtyjä kestotalouspapereita.


kestotalouspaperi, kestorätti, kestoriepu
Säilytämme kestorievut pienessä korissa. Korista ne on helppo napata käyttöön.


Likaisten kestotalouspaperin palojen säilytys

Käytetyt kestotalouspaperit viedään kylpyhuoneessa olevaan pesupussiin. Pesupussi roikkuu ilmavasti naulassa ja näin kosteat rätit kuivuvat ennen pesua.

Kestotalouspaperin pesu


Pesukoneeseen kestorivut menevät pyykkipussissa, näin ne eivät jää pyykkikoneen luukun väliin jumiin ja ne on helpompi nostaa koneeseen ja koneesta pois. Itse suosittelen näiden pesua 60-asteessa. Pyykin pesen kirjopyykille sopivalla hajusteettomalla pyykinpesuaineella. Huuhteluaineena käytän etikkaa. 

Pestyt kestotalouspaperit otan pois pesupussista ja asettelen pyykkinarulle kuivumaan. Kokonsa vuoksi ne ovat kevyitä ja vaativat ulkona kuivuessaan pyykkipojan varmistamaan narulla pysymisen.


Kestotalouspaperin plussat


 • Säästää rahaa
 • Ekologinen
 • Pehmeä ja imukykyinen
 • Kaunis
 • Vie vähän tilaa
 • Peseytyy normaalin pyykin mukana
 • Talouspaperia hellävaraisempi nenäliinana
Olemme olleet kestotalouspaperiin hyvin tyytyväisiä. Asumme melko ahtaasti ja emme halua käyttää tilaa "turhien asioiden" säilyttämiseen. Pieninkin pakkaus talouspaperia vie aikamoisen tilan hyvin rajallisesta kaappitilastamme. Tämän lisäksi talouspaperi maksaa, ei paljoa per rulla, mutta kuitenkin. Nämä kestotalouspaperit on tehty jo kertaalleen maksetuista vaatteista, joille ei taloudessamme olisi ollut enää muuta käyttöä.

Kestotalouspaperi on kestävää ja siitä ei lähde palasia irti vaikka sitä käyttäisi kostutettuna tai märkänä. Lisäksi se on kostutettuna todella tehokas puhdistaja vauvan tahmaisille käsille.


Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan kestotalouspaperia. Sen käyttöön tottuu niin, että kylässä tuntuu oudolta käyttää tavallista talouspaperia.



3 kommenttia:

 1. Moi!
  rätille uusi nimi mutta tuo on hyvä tapa käyttää vanhat, kuluneet, tekstiilit, jotka soveltuvat talouskäyttöön.
  Muuten sun linkki ei vie kestotalouspaperiin vaan kuukuppiin ;)
  Terkkuja ! Melina

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, kuulostaa hyvältä..varsinkin tuo ekologinen ja säästää rahaa...ne kelpaa aina:)! Mukavaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 3. Itsekkin leikkelen rikkinäiset vaatteet siivousräteiksi, joita myös keittiössä käytän tiskirättinä ym.

  VastaaPoista