8.6.2012

Perunat

Muotopuutarha perunoilla 2010

 Elämässä on paljon tärkeitä asioita, yksi niistä on uudet, oman maan perunat. Tänä vuonna en kehitellyt mitään muotopuutarhaa pottuloilla, mutta intouduin lajikkeista. Seuraavia laatuja pitäisi saada tänä vuonna omasta maasta (jos ei onnistu, niin Kluuvin maatipuodista löytyy kattilan täytettä).

Highland Burgundy Red- Ylämaan Burgundyn Punainen
Ylämaan Burgundyn Punainen on viktoriaanisen ajan väriperunaharrastuksen jäänne. Tällä lajikkeella lisättiin väriä annoksiin Savoyssa Burgundyn herttualle. Erikoinen lajike on malloltaan kirsikan/viininpunainen. Värin aiheuttaa terveysvaikutteiset antioksidantit, kuten Blå Kongossa. Kuoren ja mallon välissä on ohut valkoinen kerros. Mukulat ovat soikeita tai pitkän soikeita. Kirsikanpunaisen kuoren päällä on harmahtavan ruosteenruskea laikukas kerros. Ei kovin satoisa, kuten usein vanhat perinnelajikkeet, mutta ehdottomasti kuuluu perunaentusiastin kokoelmaan, hämmästyttävä kokemus! Lähtee kasvuun ajoissa keväällä, mutta valmistumiseen menee aikaa. Jauhoinen lajike, väri säilyy parhaiten uunissa tai öljyssä paistettuna. Keitä mieluiten kuorineen tai höyrytä, keitettäessä haalenee hieman.

King Edward
King Edwardin lajikeominaisuuksia on yritetty kopioida, mutta niitä ei ole kyetty ylittämään, siksipä King Edward on ollut jo sata vuotta ehkä kuuluisin perunalajike Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi niin Englannissa kuin Ruotsissa se lienee suosituimpia vanhempia lajikkeita ja tunnetaan vielä Suomessakin, vaikka saatavuus on ollut heikkoa. Erinomainen maku ja keitto-ominaisuudet. Soikeissa mukuloissa viehättävät punaiset väriroiskeet silmien ympärillä. Malloltaan kermankeltainen, jauhoinen lajike. Sopii erinomaisesti uuniperunaksi. Satoisa, myöhäinen lajike, nosta varastoon syys-lokakuussa. 

Punainen Yorkin Herttua
Punainen Yorkin herttua on perinnelajike vuodelta 1942. Aikainen ns. First Early –lajike. Tarina kertoo, että ensimmäinen punainen Herttua olisi ilmestynyt valkoisten herttuoiden joukkoon perunapellolla Hollannissa. Joka tapauksessa sen herkullisuus on tunnettua ja se onkin saanut Royal Horticultural Societyn arvostetun palkinnon Award of Garden Meritin tunnustuksena sen herkullisuudesta. Punainen syväsilmäinen kuori sisältää keltaisen jauhoisen maukkaan mallon. Peruna ei hajoa keitettäessä. 
Lapsityövoimaa

Pink Fir Apple – Pinkki Pihtaomena
Kiinteä vahamainen perinnelajike vuodelta 1850. Tätä ovat harrastajat viljelleet sen erinomaisen maun vuosi. Uuden perunan maku säilyy jopa uuteen vuoteen asti. Pitkulaisten mukuloiden tuntomerkki on pinkkishampanjan ja valkoisen kirjava kuori ja sivuun kasvavat hauskat pienet kohoumat. Malto on keltainen. Myöhäinen lajike.

Oivallinen syksyn perunasalaatteihin: keitä perunat kokonaisina kuorineen. Jäähdytä ja viipaloi. Sekoita kevätsipulin, majoneesin kanssa ja mausta pippurilla ja suolalla. Tai tee näin: pese hyvin, siivuta ohuiksi kuorineen ja paista varovasti voissa valkosipulin ja sipulin kanssa kunnes perunat ovat pehmeitä ja kullankeltaisia.  Lajike on saanut Royal Horticultural Societyn arvostetun palkinnon Award of Garden Meritin tunnustuksena sen herkullisuudesta.


Perunat ja niiden kuvaukset Gobbas Gård.

4 kommenttia:

 1. Ihan uusia tuttavuuksia minulle.

  VastaaPoista
 2. Minullekin nämä ovat uusia tuttavuuksia. Talvella sain maistaa King Edward-perunaa ja pidin siitä, toivotaan, että onnistun saamaan omalta viljelmältäni sen verran satoa, että pääsen kokeilemaan muitakin lajeja :)

  VastaaPoista
 3. Mistä päin olet harvinaisempia siemenperunia hankkinut? toi ylämaan punainen ja king edward kiinnostaa

  VastaaPoista
 4. Pahoittelen vastauksen viivästymistä. Harvinaisempia siemenperunoita saa Hyötykasviyhdistyksestä http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuotehaku

  VastaaPoista