28.1.2013

Miniloma Tallinnassa

Ullakon makuukammari

Lähdimme aikuisporukalla yöksi Tallinnaan. Meidän piti vain nähdä Suvin kanssa kaupungilla, juoda kahvit ja jutustella, mutta me yllätimmekin itsemme suunnittelemassa pikaista matkaa vielä samalla viikolle. Joimme melko kehnoa kahvia kahvilassa jonka suhteen minulla oli ollut melkoiset odotukset ja surffasimme Suvin tabletilla meille majapaikkaa. Hostellit olisivat olleet edulliset, mutta pikainen vilkaisu apartmentoksia vuokraavan yrityksen sivuille sai minut haikailemaan yöstä kauniissa asunnossa.

Ullakolla kaikki oli harkitunkaunista

Saimme houkuteltua mukaamme Suvin miehen Arin sekä heidän ystävänsä Markon, joten meillä oli koossa sopivan kokoinen joukko asunnon vuokraamista varten. Varasimme matkat ja majoituksen jotka maksoivat kaikkien Suvin käyttämien kikkojen jälkeen yhteensä alle 75 euro henkilöltä. Onhan tuo hurja hinta yhden yön minilomasta, mutta aivan loistava diili näin lyhyellä varoitusajalla.

Pääsimme matkaan perjantaina kahden laivalla, joten olimme ajoissa Tallinnassa. Pikainen vierailu Rimin kakku- ja skumppahyllyköillä ja olimme valmiit noutamaan avaimet huoneistoomme.

Avowc jonka yhteydessä oleskelu- ja makuutilat

Kuvien perusteella osaisin odottaa silmäkarkkia ja sitä sainkin; asunto oli täynnä upeita yksityiskohtia, tarkoinharkittuja ratkaisuja. Upeiden tapettien kuviot kertautuivat tyynyissä, vanhat kiviportaat olivat karunkauniit, kattohirret olivat jätetty näkyviin ja kaikki tuo näytti tarkan harkinnan tulokselta. Ja sitten, kaikkien harkittujen yksityiskohtien vieressä, niille räikeänä vastakohtana on retkottavia johtoja, ankea keittiö ja kylpyhuone. Onneksi asunnon esteettinen anti oli kuitenkin suurempi.

Ullakkokammarin oleskelutila
Asunnon ehdottomasti onnistunein osa oli ullakko. Ullakolle päästäkseen oli kivuttava korkea-askelmaiset kiviportaat, joiden ikivanhat askelmien reunat olivat kuluneet tuhansien askelten alla vaarallisen liukkaiksi, ainakin jos kiipeäjällä sattui olemaan jalassaan villasukat. Ullakko, miten kuvaisin sitä parhaiten? Ullakko oli yksi valtaisa makuukammari, joka suorastaan vaati päästä romanttisten tapahtumien esiitymislavaksi. Tai sitten ullakko oli vain jyrkkien portaiden päässä sijaitseva valtaisa toiletti, jonka kalustukseen kuului tavanomaisesta poiketen parivuode ja divaani.

Emme sopineet makuupaikoista mitään, mutta koska en lähtenyt ruokailun jälkeen muiden matkassa oluelle vaan lähdin vuokrakotiin tunnelmoimaan ja nukkumaan, niin valtasin olohuoneesta kauimpana sijaitsevan makuusopen, ullakon.

Olohuoneessa oli vuodesohva
Olen aina hivenen skeptinen avoportaikkojen, parvien ja muiden suhteen. Minusta on päivätyön ja iän myötä tullut herkkäuninen, saatan havahtua rapinoihin ja kolinoihin harmittavan helposti. Avoin rappu kantaa pahimmillaan äänet ylöspäin, niitä voimistaen ja parvi taas, no sinnehän ääni kantaa esteettä. Tässä asunnossa keittiöön ja toiseen makuuhuoneeseen johtavat ovet eristivät kiitettävästi ääntä ja olohuone sijaitsi kaukana portaikosta. Ainoastaan kylpyhuoneen putkien äänet häiritsivät hivenen prinsessanuntani.

Olohuoneen takka


Olohuoneen takka oli silmääni miellyttävää mallia. En ole vuolukivitakkojen ystävä vaan rakastan valkeiksi rapattuja takkoja, joissa saa  myös olla liuskakiveä tai vastaavaa koristeena. Emme saaneet aikaiseksi tilata takkapuita respasta, yksi yö on liian vähän kaikkeen haluttuun touhottamiseen.

Parvekkeenoven tuuletusikkuna oli näppärä
Seurueemme sauhuttelijoiden takia olimme halunneet parvekkeellisen asunnon, parveke tuntui varatessa minulle yhdentekevältä asialta, mutta ihastuin siihen täysin. Pieni parveke vaikutti paikalta, jossa voisi hyvin lämpimämpänä ajankohtana viihtyä kahvimukin kanssa haaveilemassa.

Talomme muurin kupeessa
Parvekkeelle johtavat pariovet toivat paljon valoa keittiöön ja lasiset pariovet ovat monta kertaa kauniimmat ja sirommat kuin perinteiset suomalaiset parvekeovet. Mikäli joskus rakennan tai vaihtoehtoisesti remontoin suuresti niin aion selvittää olisiko mahdollista saada jotain tälläistä.

Saranaverhot
Parvekkeen ovien verhot tai oikeamminkin verhotangot, oli toteutettu fiksusti; ne olivat saranoidut. Verhoja ei siis tarvinnut rytätä sivuun vaan ne saattoi kääntää tangosta pois tieltä. Tosin nämä minulle näppärät ratkaisut eivät välttämättä ole sitä itseäni lyhyemmille ihmisille.Vaikka keittiönpöydänjalkana toimi Singerin valurautainen runko ja uuni oli uudempi kuin omani, jäi keittiöstä puolitekoinen tunnelma. Keittiön nurkka toimitti eteisen virkaa ja muutoinkin keittiö oli kaiken keskus; sieltä pääsi kylpyhuoneeseen ja muutaman askelman kautta joko vessaan tai olohuoneeseen joten sen muusta asunnosta poikkeavaa ulkonäköä oli hankala sivuuttaa.

Hyvin tyylitelty pohjapiirros
Tallinan matkamme ei ollut vain asunnossa oleilua vaan paljon muutakin, asunto teki matkasta erilaisen; toisiaan toistavien hotellien jälkeen oli mukava kokeilla jotain uutta ja majoittua porukalla kauniiseen ympäristöön. Asunto sijaitsi aivan Rataskaevun mainion pannukakkuravintolan vieressä,  jolloin hyvä aamiainen ja upeat vanhan kaupungin maisemat olivat heti ulko-oven takana.

Sisäpiha
Tämä oli toinen ullakkoasunto jonka olen vuokrannut, ensimmäisen vuokrasin Lontoosta ja rakastuin siihen täysin, tämä Tallinnan asunto oli upea, mutta vähemmän persoonallinen. Haluaisin jonain päivänä vuokrata ullakkoasunnon Pariisista, se voisi olla karu, vaikka vain patja lattialla, halpaa punaviiniä ja tunteisiin vetoavia runokirjoja. Jotkut matkaavat nähdäkseen maailmaa, minä matkaan päästäkseni ullakolle.

6 kommenttia:

 1. Ihanan tunnelmallinen ullakkohuoneisto! Sama haave täällä, meinaan se ullakkoasunt Pariisista ja nimenomaan ei turhaa tavaraa siellä, vaan hyvä henki. :)

  VastaaPoista
 2. Totta Tiina, ullakkoasunnoissa viehättää niiden oma, hyvä henki. Pariisin ullakkoasunnolta toivoisin myös ihanaa näköalaa yli kattojen, myös lautalattiat ja luksuksena hyvä kahvinkeitin, siinä olisi kaikki mistä nyt haaveilen :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis asunto! Huomattavasti tunnelmallisempi vaihtoehto kuin hotelli :)

  Olen useammankin kerran yöpynyt ullakkohuoneistossa Olde Hansan vieressä (http://www.kuninga.com/). Tosi ihana paikka, ja mukava suomalainen omistaja :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä Taru. Tallinna olisi ihana kokea ajankanssa, ensi kerralla ehkä toisessa ullakkoasunnossa :)

  VastaaPoista
 5. Asunto oli hyvin viehättävä :)

  VastaaPoista