1.12.2013

Politiikan kuulumisia


Hei rakas. Piti kertoa, että sun kanssa poseeraava setä on taas päässyt otsikoihin. Tämä Hesarin juttu on jo vanha, mutta ajattelin kertoa miten kaiffarillasi sujuu:)


Uusi vihreä ministeri Pekka Haavisto, 55, on kehitysyhteistyön kentällä kotonaan. Valtion omistajaohjausta hän ei tunne läpikotaisin, mutta siellä tarvittavan neuvottelemisen taidon hän osaa.
Kehitysyhteistyöministerinä Haavisto tuo ulkoministeriöön laajan kokemuksensa maailmalta.
Hän on kansainvälisesti poikkeuksellisen verkostoitunut. Kokemusta konfliktinratkaisusta on Balkanilta, Somaliasta ja Sudanista.

Keskusteleva, sivistynyt olemus vei hänet presidentinvaaleissa kokoomuksen Sauli Niinistön kilpakandidaatiksi toiselle kierrokselle presidentinvaaleissa 2012. Silloin hän keräsi rauhallisella, kuuntelevalla olemuksellaan taakseen myös muita kuin vihreiden äänestäjiä.

Arctia Shipping -jupakan takia eronneen Heidi Hautalan paikalle noussut Haavisto on nyt toisen kerran ministerinä. Hänet valittiin 1995 Suomen ensimmäiseksi vihreäksi ministeriksi. Hän toimi ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä vuoteen 1999 asti. Vuoden 1999 vaaleissa Haavisto putosi eduskunnasta. Kahdeksan vuoden ajan Haavisto matkusti YK:n tehtävissä niin Afganistanissa kuin Afrikassakin.
Takaisin kansanedustajaksi Haavisto nousi vuonna 2007.

Haavisto on tunnettu siitä, ettei hän juuri pysty ärsyttämään ketään. Hän harkitsee, milloin puheenvuoronsa käyttää – ja kun hän sen käyttää, sitä yleensä kuunnellaan. Vapaa-ajallaan Haavisto harrastaa innokkaasti kulttuuria ja elokuvia. Hän nauttii tilanteista, joissa eri taustoista tulevat ihmiset kohtaavat. Haavisto on halunnut nähdä itsensä taistelevana humanistina. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden, jotka puolustavat humaania tasa-arvoa, pitää nousta ja sanoa sanottavansa. Näin hän on voinut toimia kehitysyhteistyössä, mutta irtisanomisaallon keskellä omistajaohjauksesta vastaavan taistelevan humanistin työ voi käydä raskaaksi.

Aseisiin Haavisto ei ole tarttunut. Hän on sikäli harvinainen siviilipalvelusmies, että puolustusvoimien komentaja on myöntänyt hänelle sotilasansiomitalin.

Sami Kero / HS

2 kommenttia:

  1. mun blogissa ois sulle haaste jos et oo viel tehny :) http://vainmeidanmaailma.blogspot.fi/2013/12/haaste.html

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, vastaan aivan piakkoin :)

    VastaaPoista