16.10.2015

Rantakäärme

rantakäärme
Natrix natrix - Rantakäärme

 Rantakäärmeen nähdessä on aina sama juttu, sitä odottaa kapoisen käärmeen pian loppuvan, mutta sitä näyttää tulevan aina vain lisää. Kyyhyn verrattuna nämä sulottaret ovat somia, ruoskamaisen ohuita. Tai kuten armas siippani ilmaisi, osa sukumme mökkisaaren käärmeistä on kuin sähköjohtoja, osa kuin kaapelijohtoja. Rantakäärmeiden liikehdintä on sulokkaampaa ja nopeampaa kuin punkeromman kyyn.


Rantakäärme

Saarellamme asuu käärmeitä, tällä hetkellä ainakin kaksi eri käärmettä jotka erotamme toisistan paksuudesta. Veikkaamme, että kanta on suurempi. Emme toivo asuinrakennuksiimme sisälle hiiriä, joten tämä luonnonmukainen hiirikannan harventaja sopii meille hyvin.

Vieraita varoitamme visusti säikyttämästä käärmeitä ja korostamme, ettei niitä saa häiritä. Pyydämme myös käärmeen kohdatessa pysähtymään hetkeksi ja silmäisemään, onko kyseessä todellakin rantakäärme. Emme me kyyllekään mitään tekisi, mutta osaisimme huomioida asian paljainvarpain polulla hypellessämme.

 Rantakäärme

Rantakäärme kaipaisi munintapaikakseen rannan lähelle lehtikompostia, lantakompostia tai vastaavaa lämmintä paikkaa. Naaraat munivat vain joka toinen vuosi, joten olisi mahtavaa jos muninta olisi onnistunut ja käärmekanta pysyisi vahvana.

Syyskesällä Helsingin palsta-alueella käydessämme hoksasimme erään kompostikasan päällä makoilemassa ainakin kolme somaa rantakäärmettä. Valitettavasti ne olivat arkoja ja aika ei riittänyt niiden odotteluun kameran kanssa.

Rantakäärme

Tarkoitus oli käydä mökillä talkoilemassa ja koota kasa lehtiä ihan käärmeiden pesäksi kevättä silmällä pitäen, mutta talkoot siirtyivät kevääseen. Nyt on koko pitkä talvi aikaa miettiä, minne voisin alkaa koota muninta kasaa. Niin ja suosututella muu porukka tämän hankkeen totettamiseen.

Rantakäärme

Rantakäärme on hyvä uimari ja syö hiirien ja myyrien lisäksi myös pikkukaloja ja muita vesistön eläimiä.

Kaikissa kuvissa esiintyy sama yksilö, kuvat on otettu kaukaa ja leikattu pienemmiksi. Aran käärmeen kuvaaminen oli haastavaa ja aikaa vievää.

Rantakäärme
Rantakäärmeet on rauhoitettu, niiden kanssa ei saa hieroa lähempää tuttavuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti