23.1.2016

Ilmaista ruokaa


Meillä Suomessa olemme hyvin tottuneita jokamiehen oikeuksiimme ja emme aina osaa arvostaa niiden ainutlaatuisia mahdollisuuksia. 

Kävin eräänä syksynä Walesissa tytärtäni tapaamassa ja napsin kypsiä karhunvatukoita pitkin matkaa. Jossain vaiheessa havahduin siihen, ettei briteissä ole jokamiehen oikeuksia, vaan aidanteilla kasvavat karhunvatut ovat jonkun ihan ikiomia ja niitä ei ehkä tarvitsisi turistien syödä, ei vaikka ne kasvaisivat villeinä kaukana talosta.

Täällä Suomessa me saamme retkeillä jonkun muun metsässä ja haalia mukaamme niin paljon metsän kultaa, kuin löydämme. Jokainen poimurin kauhaisu säästää meille muutaman sentin, jokainen talteen saatu mustikka vähentää tarvettamme ostaa kaupasta vastaavaa tuotetta.

27.7.15 Saimaa

Me emme tämän saalis määrän eteen juuri raataneet. Paikka josta poimimme kantarellit on hyvin heikkoa kanttismaastoa, yleensä saalis on muutamia yksilöitä, jos on tuuria. Mustikka taas kasvaa sen verranhyvin, että voimme vapaasti valita paikan, josta poimimme. 

Pieni iltalenkki ja saimme mustikoita höystämään aterioitamme ja sen verran kanttiksia, että pikkuisen riitti pakkaseen talven varalle. Lisäksi saimme ulkoiltua ja oltua yhdessä, harrastettua liikuntaa ja oleiltua luonnossa. Ei yhtään hullumpi reissu.

Tässä vaiheeessa talvea alkaa varastot olla huvenneet, etenkin marjoja on mennyt tavanomaista enemmän. Kanttiksia on muualta kuin Saimaalta poimittuna vielä mukavat varastot, mutta kesällä voisi taas koettaa olla edellistä ahkerampi hamstraaja.

2 kommenttia:

  1. Meille suomalaisille tälläiset asiat ovat niin itsestään selvyys, ettei niitä edes oikein osaa arvostaa. Ja ei sitä tarvi mennä kuin keski-eurooppaan, niin ei voi syödä marjoja suoraan luonnosta. Kaikki pitää kuumentaa, ettei saa mitään kamalaa pöpöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muuten hoksannut tuota karhunvatukoita ahtaessani, onkohan britanniassa millainen tilanne?

      Poista