8.1.2016

Karviaispistiäinen


Karviaispistiäinen (Nematus ribesii)

Ystävättäreni näytti syötyjä karviaispensaitaan ja kyseli mikä mahtoi syödä karviais- ja punaherukkapensaat kaljuiksi. En ollut törmännyt tähän tuholaiseen aiemmin, joten asiaa piti kysyä internetistä. 

Tuholainen julistettiin karviaspistiäiseksi ja sille torjuntakeinoksi ehdotettiin keväistä tuhkapilveä. Keväällä ennen lumien sulamista kannattaa ottaa uuneista tai kiukaasta tuhkaa ja pölläyttää se pilvenä pensaan päälle. Tuhkakäsittelyn voi uusia kesällä.Kesällä pistiäistä voi kuulemma torjua laimennetulla mäntysuopaliuoksella (joka ei tee hyvää maalle) ja syksyllä pensaiden alta kannattaa haravoida lehdet pois. Torjunta-aineeksi suositeltiin myös nokkoskäytettä eli nokkosia liotetaan vedessä viikon verran ja laimennettu neste sumutetaan öttiäisten päälle.

Pensaan juurella olevaa maata voi myös kääntää syksyllä tai keväällä, jolloin maahan pudonneet kotelot hautautuisivat syvemmälle multaan ja tuhoutuisivat.Tuhka, jota käytetään syötävien kasvien hoitamiseen tulisi aina olla puhdasta puuntuhkaa, ei siis roskien ja käsitellyn puun (kestopuutahan ei saa polttaa) poltosta syntynyttä tuhkaa.


EDIT. 21.6.16

Leena Luoto suositteli luennollaan tiputtamaan kesäkuussa karviaispistiäisen ensimmäisen toukkopopulaation pensaista muurahaisten ruoaksi, tämä vähentää kantaa.

EDIT. 31.7.17

Osoitteesta http://www.otokkatieto.fi/species?id=364 löytyy lisää tietoa karviaispistiäisestä.
Toukkien ensimmäinen sukupolvi valtaa pensaat kesäkuussa ja toinen sukupolvi heinä-elokuun taitteessa. Molempina ajankohtina pensaita kannattaa tarkkailla ja poimia toukat pois tai suihkuttaa ne vedellä pois.

6 kommenttia:

 1. Tuhkaa en vielä ole kokeillutkaan. Kylmän suihkun ja ruokaöljy-suopa-valkosipuli käsittelyn jälkeen kömpivät takaisin pensaaseen. Yksitellen nyppiminen on tolkuttoman hidasta, kun ei kanatkaan auta (syö). Leviääkin pentele pensaasta toiseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja kuulla. Toivotaan, että tuosta tuhkasta, lehtien haravoinnista ja maan muokkaamisesta olisi apua ja myrkkyihin ei tarvitsisi turvautua.

   Poista
 2. Moi! Löysin blogiisi Instan kautta. Jäänpä seurailemaan, vaikuttaa kivalta!

  Meillä on ollut myös herukka- ja karviaispensaissa pistiäisiä. Yhtenä syksynä haravoin lehtiä pensaiden alle, niinkuin kaikkialla suositellaan. Se oli virhe, seuraavana kesänä pensaat olivat syöty. Luin sitten jostain, että pistiäiset talvehtivat juurikin tuollaisessa karikkeessa maassa.
  No, sitten otettiin kanoja ja sen jälkeen ei ole tuholaisia ollut. Sen verran tehokkaasti ne pensaan aluset kuopsuttavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löysit tänne Marketta :) Itse ymmärsin ohjeet niin päin, että lehdet haravoidaan pensaiden alta pois kompostiin tms. paikkaan, jotta niissä olevat ötöt eivät olisi pensaiden luona ja mahdollisesti tuhoutuisivat kompostin kuumuudessa.

   Mahtavaa kuulla, että sinulla kanat hoitavat tuholaistorjunnan :)

   Poista
 3. Onneksi en ole kärsinyt näistä tuholaisista. Näillä perusteellisilla ohjeilla ongelma varmaan ratkeaisi.
  Liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi savea ja papuja :) Näitä esiintyi ilmeisesti palasta-alueella, jossa aiemmin viljelin, jonkin verran ja nyt toivon, ettei sieltä yksikään ötö muuttanut pensaiden mukana uuteen pihapiiriimme. Olen kerännyt tuhkaa ja ajattelin pölläyttää jokaisen pensaan, ihan varmuuden vuoksi :)

   Poista