25.1.2016

Kauneutta luonnollisesti keittiön kautta

Työväenopistojen ohjelmien ilmestyttä hurahdin tällä kertaa yrtti-asioihin. Minulla tuntuu olevan tapana höpsähtää aina johonkin aiheeseen ja koettaa imuroida siitä kerralla paljon tietoa eri lähteistä.

Ensimmäinen yrtteihin liittyvä kurssi oli Helsingin Työväenopiston Kauneutta luonnollisesti keittiön kautta. Kurssin veti Taina Virtanen. Kurssi oli nimensä mukainen; opetuskeittiössä teimme ensin itsellemme jalkakylvyn ja sitten valmistimme erilaisia kasvovesiä, - öljyjä, jalkakypyaineksia sekä hunajaa ja jukurttia vaille olevan kikhernekuorinnan ja kaoliinisavinaamion.


Kurssilla emme varsinaisesti käyneet teoriaa laajemmin läpi. Teimme muutamia muistiinpanoja käyttämistämme eteerisistäöljyistä ja kirjasimme muutaman lisäohjeen muistiin. Meille myös kerrottiin, että luomua ja laatua kannattaa suosia raaka-aineissa, sillä iho on ihmisen suurin elin ja sen kautta imeytyy kehoomme niin hyviä kuin huonojakin asioita.

Ohessa kuitenkin muutama muistiinpanoni kurssilla puhutuista asioista.

- Kasvovesiä säilytetään jääkaapissa ja niiden säilytysaika on noin viikon. Tuotetta kannattaa aina tarkastella aistinvaraisesti ennen sen käyttöä.

- Kasvoöljyihin ei saa joutua vettä, sillä se heikentää säilyvyyttä. Kasvoöljy säilyy hyvinkin kauan ja sitä voi säilyttää huoneen lämmössä.

- Suola ulkoisesti käytettynä desinfioi, nopeuttaa aineenvaihduntaa/veren kiertoa ja pehmentää ihoa.

- Siankärsämö ja kamomilla saattavat aiheuttaa oireita pujolle allergisille henkilöille. Ja koska olen hitusen kiinnostunut allergioista, oli googlella kaivettava koko litania esille. Luonnollisestikin kaikki jollekin siitepölylle allergiset saattavat saada oireita hunajasta ja siitepölystä. Allergiaa aiheuttavan siitepölyn määrää ei kotikonstein saa tuotteesta selville, joten mehiläistuotteiden kanssa kannattaa noudattaa varovaisuutta.- Jojobaöljy sopii valtaosalle ihmisistä, sen ei pitäisi allergisoida. Se on helposti imeytyvä perusöljy, joka sopii kaikille ihotyypeille, myös ongelma iholle. Lisäksi se on erinomainen hiustenhoidossa.

Saimme listan ekomerkeistä, joita opettajamme suosittelee

 • Farfalla
 • Flow
 • Lavera
 • Sante
 • Dr. Hauscka
 • Frantsila
 • Ole Hyvä
 • Mädara
 • Urtekram
Miltein kaikkien tuotteita olen käyttänyt ja tälläkin hetkellä minulla on muutama Frantsilan tuote käytössäni. 

Ostopaikoiksi opettaja suositteli Ruohonjuurta, Ekoloa, Farfallaa, Frantsilaa ja muita kotimaisia paikkoja. Netistä tilaamalla osan tuotteista voi saada hyvin edullisesti, mutta Suomesta ostamalla tukee kotimaisia työpaikkoja, saa maamme tiukat seulat läpäiseviä tuotteita sekä saa asiantuntevaa palvelua. Niin kaikkea muuta kuin kaoliinisavea hän suositteli ostettavan kyseisistä liikkeistä. Saven hän suositteli hankkimaan apteekista, jossa sen kilohinta on kukkaroystävällisempi.


Seuraavaksi aion ottaa oppini käyttöön ja valmistaa kasveista, öljyistä, suolasta ja savesta kauneuskeitoksia, jääkäähän kuulolle :)

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta hemmottelukurssilta, jossa sai myös infoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli :)
   Ja kursseilla, kuten tällä, on ihania ihmisiä joiden kanssa puhua pälpättää näistä aiheista varauksettomalla innolla <3

   Poista