4.1.2016

Mökin ryytimaa


Sukumme mökki sijaitsee pienellä kallioisella saarella, saarella jonka sateet kiertävät. Hyvän viljelymaan puutteessa ja jatkuvan kuivuuden vuoksi olemme päätyneet kasvattamaan yrtit altakastelulaatikoissa.

Altakastelulaatikot antavat kasveille paremmat mahdollisuudet säilyä hengissä niinä hetkinä, kun kukaan ei ole niitä mökillä kastelemassa. Poissaollessamme laatikot raahataan sivummalle paisteesta ja tuulesta, tosin samaa tehdään mökillä ollessakin. Myrskyllä laatikot siirretään mahdollisimman tuulensuojaan ja ennätyshelteiden aikaan niitä pyritään varjostamaan kaikkein pahimmalta paahteelta.

Multaa ja vettä täynnä olevien laatikoiden siirtely ei ole kovin vaivatonta ja niiden alle pitäisi jossain vaiheessa keksiä pyörillä oleva alusta.


 Joka vuosi nappaamme muutamia yrttipuskia ruokakaupasta mukaamme ja istutamme ne kesäksi laatikoihin. Välillä viljelyksemme pysyvät parempina kun taas toisinaan kovat tuulet, kaatosade, liiallinen kuivuus tai saareen eksynyt jänis tekevät niistä selvää jo alkumetreillä. Kesän aikana napsimme yrttilaatikoista lisämakua ruokiin. Tavallisimmin ryytimaassamme kasvaa minttua, ruohosipulia, sitruunamelissaa, timjamia, persiljaa ja muita tuttuja yrttejä.Joskus kevät on sopivan kostea ja minttu ja ruohosipuli ovat onnistuneet talvehtimaan, mutta näin käy valitettavan harvoin.


Tuomalla omat taimet mukanamme emme myöskään ole riippuvaisia mökkipaikkamme kauppojen aika suppeasta yrttivalikoimasta, etenkin kun se laajenee täyteen kukoistukseensa vasta myöhemmin mökkikaudella.

Yrttimaa laajenee yleensä kesän mittaan. Kukin tuo mökille niitä yrttejä, joita aikoo kokkauksissaan käyttää ja istuttaa ruukun johonkin astiaan. Aikanaan ruukunjämästä kasvaa lisää syötävää. Toki kaupassa yrttejä valitessa on oltava tarkkana ja punnittava ruukkuja käsissään; keveät yrttiruukut ovat jo kuivaneet ja niiden mahdollisuudet herätä kukoistukseen ovat pienemmät, kuin tuoreemmilla ja painavammilla ruukuilla.Basilika on viileän ja tuulen arkana ollut aina sellainen murheenkryyni. Se ei vain viihdy saaren oloissa. Joitain kesiä sitten hoksasimme Viherlandiassa myynnissä mukavan kokoisen kynttilälyhdyn ja ostimme sen nirsolle yrtille yksiöksi. Kunhan minimaalisen kokoista kasvihuonetta ei unohda ovi kiinni paisteeseen, niin basilika viihtyy siinä hyvin. Aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä tämä kasvihuone palvelee alkuperäistä käyttötarkoitustaan kynttilälyhtynä, joten sen käyttökausi on pitkä.Mökillä kauppamatka on pitkä ja kaupassa pyritään käymään harvemmin kuin kaupungissa ollessa. Metsän ja järven antimet sekä kuivakaappien ainekset saavat yrttimaasta mukavaa piristystä, ei ole tarvetta lähteä minnekään, kun kaikki tarpeellinen löytyy omasta takaa.


7 kommenttia:

 1. Suloinen ruukkupuutarha! Ja hauska idea tuo yksiö basilikalle. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, piti laittaa hymiö, mutta tulikin tuollaisia merkkejä. :)

   Poista
  2. Kiitos :) Basilikoiden kanssa tuli vuosia taisteltua, ennen kuin hoksasimme kynttilälyhdyn ratkaisevan ongelman :)

   Poista
 2. Hei tosi kiva blogi! Ihana tuo aiemman postauksen haapapenkkikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :) Haapapenkistä saan kiittää miestäni, itse olisin oikaissut hommassa vanhaan tapaan. Nyt tuo penkki toivottavasti kestää kauan käyttöä.

   Poista
 3. Kesän saaressa tuulessa, sateessa, paahteessa ja viimassa karaistuttuaan, selvittyään kuivumisista ja ylikasteluista, muutti basilika kerrostalon ikkunalle. Oli todella komea ja vahvaoksainen. Sitten väheni valo, koitti marraskuu ja oksa oksalta kuihtui pois, kunnes viimeinenkin oksa kuoli itsenäisyyspäivän alla. Kaikesta muusta selvisi, mutta kynttilän valossa ei oppinut elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi jouluna pukki kuulee basilikan huolen ja tuo kasvilampun ;)

   Poista