22.2.2016

Äkämäpunkki


Tiedättekö kuinka paljon harmitti, kun uuden pihan mustaherukoista löytyi äkämäpunkkia? Olin jo polttamassa koko marjatarhan maantasalle kiukuissani, mutta maltoin mieleni. Muutama puhelu ja muutama mielipide. Tottahan äkämäpunkki on inha, mutta pensaat ja maan uusimalla en välttämättä silti olisi siltä suojassa, sillä se ryökäle saattaa levitä meille takaisin naapurustosta. Lisäksi palstalta tuotavaksi suunnitellut pensaat lienevät myös äkämäpunkin riivaamia.

Meillä tulee tulevaisuudessa olemaan aikamoinen määrä marjapensaita ja vain muutamia syöjiä, kuinka paha se on kotitarve pensaassa jos sato ei aina olekaan maksimaalinen? Äkämäpunkki on pienenpieni otus, joka talvehtii herukan silmuissa pullistaen ne pampuloiksi. Pullottavista silmuista ei kehity mitään. Äkämäpunkit levittävät suonenkatotautia, joka heikentää pensaita ja laskee niiden satoa pahimmillaan 50-75%.


Aiomme jatkossa keväisin nyppiä äkämäpunkin pullistamat silmut ja polttaa ne. Lisäksi aion peittää marjapensaat tuhkapilveen joka tulee noin kourallisesta tuhkaa per pensas ja ehkä, jos tilanne ryöstäytyy pahaksi kokeilla kaikkien liemien ja litkujen jälkeen vasta jotain radikaalimpaa toimenpidettä.

Luonnonmukaisia vinkkejä torjuntaan otetaan vastaan :)


6 kommenttia:

 1. Voi kurja! Inhoja nuo tuollaiset ölliäiset. =C

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat ja tuo suonenkatotauti vielä siihen päälle :(

   Poista
 2. Ääh! Kuulostaa inhottavilta! Mielelläni minäkin lukisin luonnonmukaisesta torjunnasta. Jos omaan pikkuruiseen pihaani saisi jotain vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa luonnonmukainen torjunta, jota voi tietääkseni nyt tehdä, on noiden pompuloiden pois nyppiminen. Kun saisikin jonkun paremmin toimivan niksin.

   Poista
 3. Täytyykin pitää silmällä marjapensaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on juuri sopiva aika tarkkailla marjapensaita. Pulleiden silmujen nyppimisen ainoa hyvä puoli on, että sormet tuoksuvat sen jälkeen mustaherukalle :)

   Poista