5.2.2016

Maa-artisokat 2015

Maa-artisokan kukat
Maa-artisokka (Helianthus tuberosus)

Maa-artisokat tai mukula-artisokat miten nyt halutaan sanoa, ovat lempikasvejani. Ne ovat paitsi huikaisevan kauniita auringonkukan sukulaisia, niin myös herkullisia ja helppoja kasvattaa. Omat mukulani sain aikoinani palstanaapuriltani ja ne ovat kukoistaneet vuodesta seuraavaan, tuottaen kokoajan lisää mukuloita syötäviksi ja muille jaettaviksi.


Uudessa pihapiirissä oli keväällä vaikeaa päättää mitä tulee minnekin. Omat ajatukset olivat vielä kaikesta uudesta sekaisin ja pihaakaan en vielä tuntenut. Päätin istuttaa ulkona mullassa, pohjallisessa istutusastiassa talvettamani maa-artisokat jonnekin, jossa ne voisivat tuottaa hitusen satoa ja seuraavan, toivottavasti viisaamman vuoden istutusmukulat.

Valitsin istutuspaikaksi sisäänajotien kaistaleen, marja-aronian ja tuijien välissä, vanhan saunan edessä. Kaivoin nurmen ja tiukan savimaan ylös ja kärräsin kuoppaan pihalta löytyneestä vanhasta multakasasta multaa.


Mullan päälle tuli kaverilta saatua kompostuitua hevosenkakka-turveseosta ja vajaa kottikärryllinen hiekkaa. Sen jälkeen sekoittelin aineksia keskenään ja kärräsin kasan päälle lisää multaa.


Tarkoituksenani oli luoda maa-artisokille multava ja ravinteikas paikka kasvaa. Vaikka maa-artisokat tulivat tässä aivan liian lähelle toisiaan täytti penkki tarkoituksensa; saimme silmäniloa kukista ja mukulat eivät joutuneet haaskuun.


Jerusalem artichoke

Nämä mukulat istutin maahan. Enemmänkin oli säilynyt talvijemmassa, mutta jaoin kasan kolmeen; yksi osa meni ystävättärelle ja toinen anopille.

Palstanauapurin oppien mukaan mukulat tulisi aina kaivaa ylös ja istuttaa uudelleen, näin mukuloista ei tule pieniä vaan ne saadaan kasvatettua suuremmiksi ja helpommiksi käsitellä.


Palstalla olen tottunut myyrätuhoihin ja halusin tällä myyräpärryyttimellä ehkäistä mukuloiden ruoaksi joutumista.Tämä oli näkymä maa-artisokkapenkkiin ennen kuin marja-aronia kasvatti lehtensä.

Minulla oli suuria ongelmia kameran ja tietokoneen kanssa ja siinä hässäkässä saattoi mennä syksyiset kuvat kukkivista maa-artisokista. Pituutta kasveilla tuli liikaa, kolmisen metriä. Ne venähtivät hurjaan pituuteensa ehkä niitä varjostavien kasvien vuoksi.

Lisätty kuva 15.2.16

Syksyn kiireiden vuoksi nämä artisokat jäivät maahan ja aikaisintaan keväällä saan tietää millaisen sadon ne tuottivat. Maa-artisokissa minuun vetoaa paitsi niiden käyttö ruoissa, myös niiden kauneus ja helppous. Kukat tuovat kasvukauden loppuun oman upean säväyksensä. Suositeltu sadonkorjuu aika näille on syys-lokakuussa, mutta satoa voi korjata niin kauan kuin maa on sula ja heti aikaisin keväällä, ennen kasvun alkua.

Palstalla viljellessäni säilöin nämä nopeasti varastossa huonoiksi menevät mukulat tomaattilaatikoissani mullassa, sieltä myyrät eivät saaneet niitä hampaisiinsa ja mukulat säilyivät hyvinä.

Jerusalem artichoke

Tsajuissa on tallessa vain muutama resepti maa-artisokille: Juustoinen maa-artisokkakeitto, kehnäsienikeitto ja pestoa, maa-artisokkaa ja papuja pastan kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mulla on ollut maa-artisokkia kasvamassa monta vuotta. Ostin pussin mukuloita kaupasta, piti niistä jotain ruokaa tehdä, mutta jäi tekemättä. Istutin ne maahan ja nehän kasvoi hyvin. Kasvavat just sellasiksi kolme metrisiksi aurinkoisella paikalla. Mutta eivät ole koskaan kukkineet. Mutta luin jostain joskus, että kaikki lajikkeet eivät kukikkaan. Harmi! Ne olisivat niin kauniita!

    VastaaPoista
  2. Maa-artisokat ilman kukkia, en ollut kuullutkaan. Varmasti hyviä ja satoisia, mutta ovat ne kukat kyllä mielettömän ihanat.

    VastaaPoista