18.3.2016

Kasvata ihanat tomaatit - tietoa tomaatin kasvattamisesta

Hyötykasviyhdistys järjesti Annalassa tomaatinkasvatuskurssin, jonka piti Sonja Lumme.

Tämä postaus on hyvin pitkä ja kertoo perustietoja tomaateista ja niiden kasvattamisesta. Pituudestaan huolimatta tässä ei ole kuin murto-osa Sonjan kertomista asioista. Suosittelen lämpimästi hänen blogiinsa ja kirjoihinsa tutustumista.

Suomen kesä on lyhyt ja meillä parhaan sadon tuottavat tomaattilajit, joilla on lyhyt kasvuaika. Tomaatti joka kasvaa siemenestä kukkivaksi 60 päivässä on nopea. Sama tomaatti ottaa tavallisesti 60 päivää aikaa kukista kypsiin tomaatteihin.

Ilmastossamme viihtyvät hyvin venäläiset, balttialaiset ja puolalaiset tomaattilajikkeet.

Sweet million-tomaatti
Tomaattien esikasvatus & karaisu

Tomaattien esikasvatus aloitetaan Suomessa yleisimmin maaliskuussa. Purkkeihin kylvetään mieluiten vain yksi siemen, koska siemenillä on hyvä itävyys. Mikäli useampia siemeniä istutetaan samaan astiaan hajakylvönä tulee ne istuttaa 2-3 cm päähän toisistaan. Hajakylvetyt taimet tulee istuttaa uusiin purkkeihin, kun taimien lehdet alkavat lähestyä toisiaan.

Siemenkylvös itää hyvin lämpimässä paikassa, kuten jääkaapin päällä, lattialämmityksen päällä tai kasvatukseen tarkoitetulla lämpömatolla. Muovikelmu auttaa pitämään kylvöksen kosteana, mutta sen voi rei'ittää jotta multa ei olisi liian kostea ja homehtuisi.

Eri tomaattilajeilla on eroja itämisnopeudessa, osa itää muutamassa päivässä ja osa taas  muutamassa viikossa.

Taimivaiheessa tomaatteja karaistaan viemällä ne hyvällä säällä ulos tai lasitetulle parvekkeelle tai kasvihuoneeseen. Lasitetun parveekkeen ja kasvihuoneen lasien tulisi olla auki, jotta kasvi saa viileää ulkoilmaa.  Karaisu totuttaa kasvit pikkuhiljaa ulkoilmaan ja viileys yhdessä lievän tuulisuuden kanssa saa taimet vankemmiksi.


Tomaatin istuttaminen

Tomaatti istutetaan joka kerran entistä syvemmälle. Tomaatti kasvattaa mullan alle jääneeseen varteen juuristoa ja tällä tavalla saadaan kasville hyvin vahvat juuret.

Maaliskuussa istutetun tomaatin voi siirtää toukokuussa kasvihuoneeseen Etelä-Suomessa. Yöpakkasten tulisi olla ohi ennen kasvihuoneeseen siirtämistä. Tomaatin lopulliseen paikkaan istuttamisvaiheessa kasvissa olisi hyvä olla jo ensimmäiset kukat.

Kumppanuuskasvit

Sonja suositteli lämpimästi tutustumaan eri kasvien kumppanuuskasveihin. Kumppanuuskasvit ovat  kasveja jotka hyödyttävät toisiaan ja kasvavat yhdessä. Tomaatin kumppaneiksi hän suositteli basilikaa ja kääpiösamettikukkaa. Myös erilaiset yrtit ovat oivia kumppaneita tomaateille, sillä niiden tuoksu saattaa hämätä tomaatin tuholaisia ja niiden kukat puolestaan houkutella lisää pölyttäjiä paikalle.


Itävyys & kasvulämpötila

Tomaatit itävät hyvin ja niiden itävyys säilyy hyvänä vuosikausia. Sonja kertoi istuttaneensa menestyksekkäästi tomaatteja 12 vuotta siementen parasta ennen päiväyksen jälkeen.

Tomaatti ei kasva alle 8 asteessa ja vastaavasti sen kasvu pysähtyy lämpötilan kohottua yli 32 asteen. Tomaatin ihanne kasvulämpötila on 22-25 astetta.


Tomaatti on vesi ja ravinne syöppö

Tomaatti käyttää paljon vettä etenkin raakile vaiheessa, syksyllä sadon kypsyessä veden tarve pienenee. Tomaatti kaipaa tasaista kastelu ja siksi se viihtyykin hyvin altakastelulaatikoissa. Epäsäännöllinen kastelu muunmuassa altistaa tomaatit halkeilulle.

Taimikasvatusvaiheessa Sonja antaa pienille tomaatin taimille yhden ohuen lannoitepuikon. Sonja myös varoitti lannoittamasta tomaatteja liian typpipitoisilla lannoitteilla, ne kasvattavat kasviin lehtiä, ei satoa.

Tomaatti pitää ns. varastolannoituksesta jossa taimipaakun viereen multaan tehdään kuoppa, jonne laitetaan 1/2 litraa kanankakkarakeita,  jotka peitetään mullalla. Lannoitetta saattaa joutua lisäämään kasvukauden aikana. Kanankakkarakeiden sijaan Sonja kertoi käyttävänsä toisinaan paksuja amppelilannospuikkoja 2 kappaletta kerran kuukaudessa per taimi. Lannoituspuikot kukittavat tomaattia hyvin ja auttavat sitä tuottamaan hyvän sadon.

Tukeminen

Runkotomaatit ja valtaosa pensastomaateista kaipaavat tukemista. Sonja kasvattaa tomaattinsa kasvihuoneissa joissa hän tukee tomaatit langan avulla. Hän jättää tukilangan toisen pään tomaatin multapaakun alle ja toisen pään hän kiinnittää kattoon. Katossa olevassa narun päässä on lankakerä, josta hän saa kesän edetessä lisää narua. Tukinarun hän kieputtaa tomaatin rungon ympärille.

Pensastomaatit voi laittaa aidasta kiepaistun ympyrä kehikon sisälle, jolloin tomaatti kasvaessaan itse tukeutuu tukihäkkiinsä.
Tomaattien erot & varkaat

Runkotomaateista tulee poistaa varkaat eli lehtihankaan kasvavat "kilpalatvat", näin estetään tomaatin pensastuminen ja autetaan sitä keskittymään sadon tuottamiseen. Pensas- ja minitomaateista ei poisteta varkaita ja ne ovat kasvutavaltaan runsaampia ja enemmän tilaa vieviä.

Kasvutavan lisäksi runkotomaatit poikkeavat minitomaateista ja kasvunsa lopettavista pensastomaateista sillä, että ne tuottavat kokoajan satoa. Kasvunsa itsekseen lopettavat tomaatit tuottavat koko satonsa samalla kertaa.

Latvominen

Tomaatti voidaan latvoa eli siitä poistetaan latva. Tämän tarkoituksena on saada tomaatti keskittymään kasvukauden loppupuolella raakileiden kypsyttämiseen pituuskasvun sijaan. Latvominen tulisi suorittaa ennen loppukesän kosteita aikoja ja tämä tarkoittaa Etelä-Suomessa elokuun alkua.

Lehtien poistaminen

Lehtiä karsitaan sadonkorjuun aikaan, niin, että aina alimpaan tomaattiterttuun asti kaikki lehdet poistetaan. Aina kun tomaatteja poimitaan, poistetaan siis alimmat lehdet. Tällä on sama tarkoitus kuin latvomisella; suunnata kasvin voimavarat sadon kypsyttämiseen.


Tuuletus

Tomaatit kaipaavat tuuletusta parvekkeella ja kasvihuoneessa. Etenkin syksyisin tuuletus on tärkeää, sillä kosteus altistaa tomaatit erilaisille kasvitaudeille, sienille ja homeille. Kylmien öiden jälkeen lehdille jäävä kosteus on kuulemma erityisen haitallista tomaattien hyvinvoinnille.Tuholaiset & kasvitaudit

Ansarijauhiainen, valkoinen pieni perhonen erittää mesikastetta, joka on hyvä kasvualusta kasvitaudeille ja homeille. Hankala torjua, mutta se ei onneksi talvehdi. Luonnonmukainen torjunta on nokkosvesi ja neemöljy.

Kirvat ovat yleinen vaiva tomaateilla kasvihuoneissa ja parvekkeilla. Kirvojen torjuntaan parhaan avun saa leppäkertuilta

Vihannesyökkösen toukka, on paksu "mittarimato".  Toukka on ahnassyöjä, joka "haukkaa" palasen jokaisesta tomaatista. Toukkia torjutaan poimimalla ne käsin kasveista pois. Biologinen torjunta suoritetaan aitomunakiilukaisilla.

Perunarutto, tomaatti ja peruna ovat sukulaiskasvit ja tomaatti saa perunan taudit. Perunarutto on kohtalokas tomaatille. Käytä perunaviljelyksillä vain tarkastettua siemenperunaa, näin vältät osan taudeista. Perunaruttoitiöt säilyvät maassa, älä kasvata tomaattia maassa, jossa oli ruttoisia kasveja edellisellä kasvukaudella.

Latvamätä, vihreään tomaattiin tulee nahkamainen pää. Latvamätä ei tee tomaatista myrkyllistä, vaan vaurioituneen pään voi leikata pois ja tomaatin voi käyttää normaaliin tapaan. Latvamätä kertoo tomaatilla olleen ongelmia kasvuvaiheessa, syynä voi olla esimerkiksi ravinteiden tai veden epäsäännöllinen saanti. Osa tomaattilajikkeista on herkempiä saamaan latvamätää, kuin muut. Sonjan kokemuksen mukaan pitkulaiset tomaatit ovat herkempiä kuin muut saamaan latvamätää.

Tomaattien halkeilu saattaa kertoa epätasaisesta kastelusta. Ohutkuoriset "herkkulajikkeet" ja minitomaatit kanssa alttiita halkeilemaan.

Vihannespunkki ei juurikaan esiinny kasvihuoneissa tai parvekkeilla, sillä se pitää kuivasta. Vihannespunkki tekee seittejä kasveihin ja sitä voi torjua sumuttamalla kasvia ja pitämällä sen näin vihannespunkille epämieluisan kosteana.Kuvat ovat aiemman asuntoni pihalta Helsingistä, kaikki tomaattini kasvoivat erilaisissa ruukuissa.

16 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Lisäksi musta on kiva, että on juttua myös tomaatina avomaakasvatuksesta, koska ei läheskään kaikilla ole kasvaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kasvattanut tomaatteja menestyksekkäästi seinustalla ja viime kesänä hyvin heikolla menestyksellä huonossa paikassa avomaalla. Kasvihuone on haaveissa, mutta koetan keksiä ennen sitä miten saan hyvän sadon helposti avomaalla :)

   Poista
 2. Onpa hyvä kooste! Olen joskus katsonut Sonjan blogista aivan ihanan tomaattilajikekatsauksen. Hänellä oli myös kiinnostavan oliinen kasvihuonekirja, joka jäi vielä kasvihuoneettomalta kauppaan. Mukavia keväisiä tomaatinkasvatuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonjalla on muitakin kirjoja, mutta en ole päässyt yhteenkään kunnolla perehtymään. Hän on uppoutunut syvälle tomaattien maailmaan ja kurssi oli suorastaan hengästyttävän täynnä tiukkaa asiaa hyvin selkeästi esiin tuotuna.

   Satoisia tomaatteja sinnekin :)

   Poista
 3. Ihanan ajankohtainen aihe! Olen ajatellut laittaa tomaattia kasvamaan tänä kesänä, tästä sainkin paljon vinkkejä! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat tomaatit ovat taivaallisen makuisia, onnea kasvatukseen :)

   Poista
 4. Paljon hyödyllistä tietoa sisältävä postaus. Parina vuotena olen kokeillut kasvattaa avomaan pensastomaatteja. Hieman huonolla menestyksellä. Viime kesä oli surkea ja sain sisällä jälkikypsytettynä vain muutaman hassun tomaatin, mutta maku oli aivan mahtava. Viime kesänä mieheni rakensi minulle ison kasvihuoneen, joten nyt toiveet ovat korkealla tulevan sadon suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone nostaa onnistumisen mahdollisuuksia, ainakin jos kesä on yhtä haastava kuin viime vuonna. Onnea kasvarista :)

   Poista
  2. Kiitos onnitteluista. Kasvihuoneeseen tulee kasteluautomaatit ja tuuletus tulee hoitumaan myös automaattisesti, joten toiveita parempaan satoon on odotettavissa.
   Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

   Poista
  3. Tuo kuulostaa todella hyvältä :)

   Poista
 5. Että omat kasvattamat tomaatit auringonlämpöisinä osaavatkin olla herkullisia! Jospa koitan taas ensi kesänä muutamaa lajiketta… <3 Ihania, valoisia kuvia… Alkoi tehdä mieli ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta, toivottavasti kesä on tomaateille suotuisa :)

   Poista
 6. Viime kesänä omat taimet jäi "vähän" pieniksi :D Näillä ohjeilla voisi onnistuakin!

  Kiitos linkkauksesta Kevätlinkkirinkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli sään puolesta haasteellinen ainakin meillä. Kiitos mukavasta ringistä :)

   Poista
 7. Hmm, uskaltaisinkohan tänä vuonna kokeilla tomaatteja? Yhden taimen olen aikoinaan onnistunut tappamaan, vaikka ihan tosissani olin sen kanssa. Ehkä nyt 5 vuoden jälkeen voisin rohkaistua puuhaan uudestaan! Taitaa vain olla siinä ja siinä, onko meidän eteläänpäin oleva pihamme liian paahteinen. Kiitos hyvistä vinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja kannattaa aina kokeilla, sillä onnistuessaan lopputulos palkitsee. Paahde on kyllä saattaa olla ongelma, onnistuisiko kasvin varjostus pahimmalta poltteelta?

   Poista