1.4.2016

Isien työt - kansanperinne lyhytelokuviaIsien työt on Kansantieteellinen filmi Oy:n lyhytelokuvia vuosilta 1936-39. Filmit pääsee näkemään verkosta osoitteesta http://www.kansatieteellisetfilmit.fi/videot.htm Sivusto on Suomen Kulttuurirahaston, sen saman joka myöntää mm. UWC-stipendejä.

Sivustolla kerrotaan lyhytelokuvista seuraavaa:

"Kansatieteellinen Filmi Oy:n toiminta on elokuvamme 100-vuotisen historian komeimpia lukuja. Kuudessa vuodessa yhtiö valmisti katoamassa olevaa kansanperinnettä taltioiden yli 30 lyhytelokuvaa. Asetetun tavoitteen täyttäen useimmat niistä olivat aiheenkäsittelyltään tieteellisen tarkkoja mutta samalla esteettisesti nautittavia taideteoksia. 


Suomen elokuva-arkisto aloitti vuonna 1972 tämän ainutlaatuisen nitraattifilmeille kuvatun materiaalin pelastamistyön, joka jatkuu edelleen. Elokuviin on talletettu viime hetkillä katoamassa olevia työmenetelmiä ja käsityötaitoa, kuten kaskenpolttoa ja yksipuisen ruuhen veistoa.

Julkaisemalla joukon Kansatieteellinen Filmi Oy:n elokuvia, Suomen Kulttuurirahasto haluaa kunnioittaa ja tehdä tunnetuksi tieteellisen elokuvauksemme pioneeriyhtiön 70 vuotta sitten käynnistynyttä toimintaa. Uusintaensi-iltansa digitaalisessa muodossa saavat filminäytteet ovat väkevä todiste meitä ympäröivän todellisuuden jatkuvan ja määrätietoisen dokumentoinnin tärkeydestä."
Lyhytelokuvissa käsitellään muunmuassa pellavankäsittelyä Kurkijoella, haaparuuhen tekoa, Rymättylän talvikalastusta ja Vetelin elonkorjuuta.

Suomen Kulttuurirahastolle voi tehdä lahjoituksia tukeakseen sen toimintaa.

8 kommenttia:

 1. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin elokuvista aikoinaan isältäni ja ihastuin niihin täysin. Mukavaa, että saatoin jakaa vinkin eteenpäin :)

   Poista
 2. Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, kiitos vinkistä! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on todellisia aarteita joukossa :) Mukavaa alkanutta viikkoa Anneli.

   Poista
 3. Kiitos, katsottiin juuri filmi Sakari Pälsin tutkimusmatkoista. Hurjan mielenkiintoista! En ollut tiennytkään tällaisesta arkistosta.
  Elisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sakari Pälsin tutkimusmatkat taitaa olla itseltäni katsomatta, ainakaan se ei soita mitään kelloja. Täytyy siis itsekin sukeltaa takaisin arkistoon :)

   Poista
 4. Upeaa työtä kulttuurirahastolta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuurirahasto tuntuu puuhaavan kaikkea mielenkiintoista, pitäisi kaivaa jos löytyisi lista mitä kaikkea jännää ovat tehneet :)

   Poista