22.4.2016

MäkimeiramiMäkimeirami on miltein pitsamauste. Kaupan oregano-niminen mausteseos sisältää usein erilaisia meirameita, joista tämä on yksi. Mäkimeirami on tujua, sen maku on jopa pistävä joten annostelun kanssa on hyvä pysyä kohtuudessa.

Mäkimeirami on melko korkeaa, puoli metristä ja lehdet kasvavat melko harvakseen. Puisevaa vartta on yllättävän hankala katkaista ja monesti sitä yrittäessä saattaa nyhtäistä koko kasvin juurineen maasta.

Mäkimeirami aloittamassa kukintaansa heinäkuun puolivälissä 2015
Käytämme mäkimeiramia paitsi pitsan päällä myös kaikessa muussa mahdollisessa. Muutama lehti eksyy helposti salaatin joukkoon potkua tuomaan, maustaa munakkaan tai jauhelihakastikkeen. En ole koskaan koettanut kuivata mäkimeiramia talven varalta. Käsittääkseni tässä, kuten muissakin yrteissä, maku mietonee kuivattaessa.

Olen kasvattanut mäkimeiramia rivitalon takapihalla ja havainnut miten kasvi on heinä-elokuussa täynnä pölyttäjiä. Koska aion siirtää mehiläispesäni puutarhaamme on kasveja ajateltava myös pölyttäjiä silmällä pitäen. Haluan taata pörriäisilleni paljon erilaisia ja eriaikaan kukkivia kasveja.Nyt aprikoin minne haluan mäkimeiramini, sillä niistä pitäisi riittää itselle käyttöön ja mehiläisille ja muille pölyttäjille syyskesän evääksi. Luonnossa mäkimeirami kasvaa kuivassa, aurinkoisessa paikassa jossa voi olla hyvin kalkkipitoinen ja hiekkainen maaperä. Mäkimeiramin varsi jää talventörröttäjäksi ja sen siemenet varisevat niistä kevättä odottamaan. Vaikuttaisi siis siltä, että tarvitsisin tälle kasville melko mukavasti tilaa kasvaa ja kukoistaa.


8 kommenttia:

 1. Kiva postaus, hyvää tietoa mäkimeiramista. Varmasti on herkullinen mauste. Keväistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myös sinun viikonloppusi oli ihana Anneli :)

   Poista
 2. Joo, tämä on ihana kasvi. Meillä ei "kaupan" (kreikkalaista) oreganoa ole enää osteltu aika päiviin, kun kasvimaalla kukoistaa omat meiramit. Ihana kasvi, joka kestää ja kestää - ja leviää reilusti. Itse olen kuvannut niin nipuissa kuin kuivurissakin ja niput olivat ehkä aavistuksen helpompia, kun pystyi kuivat lehdet riipimään, sen sijaan, että olisi irroitellut tuoreeltaan. Ovat tosi kestäviä myös maljakossa, mutta eivät ihan mahdottomasti tuoksu sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Motoristin Mutsi :) Siirsin tätä juuri tupamme pihapiiriin, joten saan odottaa vielä jonkin aikaa ennen kuin pääsen kuivaamaan tätä kimpuissa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ja vielä olisi itselläni paljon lisää opittavaa. Onneksi tuo on kiitollinen yrtti ja on kasvanut vähällä vaivalla :)

   Poista
 4. Ihanaa, kun yrtti on vielä noin nättikin!

  VastaaPoista