18.4.2016

Neulatyyny käävästä - pökkelökääpä


Kävimme pohjoisessa kylässä ja törmäsin siellä vanhaan tapaan käyttää kääpää neulatyynynä. Tapa on aiemmin ollut yleinen suomalaisten ja saamelaisten keskuudessa. Kääpä ei tylsytä neuloja.Käävän nimi oli meiltä hukassa. Sain kuulla sen kasvavan koivuissa. Onneksi oli internet, googlaamalla löytyi Wikipedia-artikkeli, joka paljasti kyseessä olevan pökkelökäävän.


Pökkelökääpä, Piptoporus betulinus, on lahottaja, joka aiheuttaa koivuille vahinkoa. Ja se on kuulemma yksivuotinen itiöemä. Se tosin pysyy puussa kauemmin odottamassa poimijaansa. Omaa neulatyynyä kannattaa etsi pystyyn kuolleista tai kuolevista koivuista, sekä maassa makaavista puista.


Norjassa kääpää on kuulemma käytetty partaveitsen tuppena ja sen nimi onkin norjaksi knivkjuke. Kääpää on käytetty myös lankojen värjäämisessä ja siitä on saatu ruskean sävyjä.


Kääpä on yleinen koko Suomessa, mikä on hyvä, sillä ajan myötä elo neulatyynynä saa käävän murenemaan ja uuden hankinta on ajankohtaista.12 kommenttia:

 1. Hieno homma, kerrassaan upea! Vanhoja perinteitä käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin kuullessani näin näppärästä ideasta hyödyntää kääpää :)

   Poista
 2. Tuohan on kätevä idea, voi kun löytäis itsekkin tuollaisen. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujalla + osallistu arvontaan (vielä 19.4 voi osallistua)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pitää silmät auki ja vinkata kääpä toiveesta metsänomistajille. Ja tottahan toki tulen vastavierailulle :)

   Poista
 3. Pökkelökääpä on myös hieno rohtosieni (tukee immuunipuolustusta, hoitaa tulehduksia, on antibakteerinen, hillitsee verenvuotoa jne.) ja siitä saa hyvän laastarin kun leikkaa ohuen palan ja laittaa sen haavan päälle. Monikäyttökääpä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiennytkään, itseasiassa en ennen viime viikonloppua ollut tutustunut koko kääpään. Jatkan siis opintoja, kiitos neuvoistasi.

   Poista
 4. Käävistä vaikuttaa olevan moneksi!

  VastaaPoista
 5. Pitääkö kääpä kuivata tai pakastaa ennen neulatyynypestiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa oleva kääpä on irrotettu puusta ja otettu suoraan käyttöön :)

   Poista