30.4.2016

Omavaraisuudessa tarvittavat TOP 10 taitoa

Päätimme porukalla miettiä, mitkä olisivat taitoja joita tarvitsemme omavaraisemmassa elämässämme. Jokainen lupasi miettiä kymmenen taitoa joita tarvitsee tai jonka aikoo hankkia.


Itse päätin nostaa esille kymmenen asiaa, joihin aion panostaa tänä vuonna. Taidot ovat listassa sekalaisessa järjestyksessä ja loppuun lisäsin bonustaidoksi jokaiselle tärkeän taidon.

papu, pavut • Villiyrtit ruokana ja lääkkeenä


Pihamaamme tuottaa mukavasti nokkosta ja vuohenputkea, joita keräsimme viime talveksi varastoon. Nyt pitäisi oppia hyödyntämään pihan ja metsän anteja laajemmin, sekä ymmärtää mistä niistä voisi olla hyötyä terveyden- ja kauneudenhoidossa.

Olen käynyt tänä vuonna muutamia kursseja kasvien käytöstä kosmetiikassa ja terveydenhoitamisessa. Lisäksi hyllyyni on ilmestynyt Henriette Kressin ja Toivo Rautavaaran kirjoja aiheesta.

Tänä vuonna olisi tavoitteena kuivata viime kesää enemmän pihapiirin villejä herkkuja talven smoothieihin ja ruokiin lisättäväksi.


 • Kasvimaan hoitaminen

Viime vuonna perustettu kasvimaa tuotti jonkin verran satoa viileästä kesästä huolimatta. Tänä kesänä tavoitteena on saada suurempi sato laajemmasta kasvivalikoimasta. Lisäksi haluan oppia hoitamaan maaperää niin, että kaikki siellä asuvat mikrobit ja muut puutarhurin pikkuapulaiset voivat hyvin.

Uskon saavani maatilkusta enemmän ja parempi laatuista satoa, kunhan autan maaperän pikkueliöitä luomaan mullasta vahvan kasvualustan.

toscanankaali


 • Permakulttuuri
Permakulttuuri on kiehtonut minua pitkään ja tänä vuonna aiheen opiskelu jää itseopiskeluun kirjoista ja internetistä. Haluan oppia luomaan pihallemme sopivat olosuhteet, joissa sekä me ihmiset, että kaikki öttiäiset viihtyisivät ja voisivat hyvin. Tänä vuonna kasaan pihan nurkkaan lahopuukasan, kiinnitän muutamaan puuhun linnunpöntön ja jätän villille luonnolle tilaa pihaamme. Pikku hiljaa koetan omaksua entistä enemmän permakulttuurin perusteita tupamme maille.permakulttuuri • Säilöntä
Tavoitteenamme on saada joka vuosi aina pikkuisen edellistä enemmän puutarhan ja metsän satoa talteen talvenvaralle. Tällä hetkellä meillä on rajallinen säilytys mahdollisuus kellarissa, joten erilaisten yrttien ja sienten kuivaaminen lienee tänä vuonna pääosassa. Kasvimaamme sato mahtuu kellariin, sillä sitä ei ole tänäkään vuonna tiedossa mielettömiä määriä. Tulevaisuutta silmällä pitäen aion kuitenkin valmistaa pieniä määriä minulle uusia säilykkeitä.

tomaatti terttu

 • Hapattaminen

Teimme isovanhempieni kanssa joka syksy hapankaalia. Uskon lapseni rautaisen vastustuskyvyn taaperovaiheessa johtuneen osittain hapankaalin hyvää tekevästä vaikutuksesta. Nyt haluan taas alkaa tekemään hapankaalia ja hapattamaan muitakin kasviksia talvea varten.

Hapattaminen on yksi keinoista säilöä satoa talven varalle ja tällä hetkellä tämä tapa kiinnostaa minua eniten. • Mehiläistenhoito

Mehiläiset auttavat pölyttämisessä ja siten osaltaan takaavat runsaan ja hyvälaatuisen sadon. Lisäksi mehiläiset tuottavat hunajaa, vahaa ja muita mehiläistuotteita. Tänä kesänä on tarkoitus siirtää mehiläiseni omalle pihalle sijaiskodistaan.

Mehiläistenhoitoa olen opiskellut ensin työväenopiston kurssilla ja nyt käytännössä omien pesien kanssa vuoden. Mehiläiset ovat näyttäneet minulle, että olen vasta alkutaipaleella niiden elämän ymmärtämisessä.

Mehiläisten vaalimisen lisäksi haluan taata muillekin pölyttäjille hyvät elinolosuhteet jättämällä tontille niille sopivia paikkoja ja hankkimalla hyönteishotellin. Koetan lisätä pihallemme erilaisia kasveja, jotka auttavat erilaisia pölyttäjiä voimaan paremmin kukkimalla tasaisesti koko kasvukauden ajan.

anjan puisto
Anjan puisto, Mikkeli

 • Suunnitelmallisuus

Taivaanrannan maalaaja, haihattelija, saamaton unelmoija, siinä liuta termejä joita itsestäni hermostuneena käytän. Uhkaan ottavani eron itsestäni, lähteväni muualle. Ja kaikki tämä vain siksi, että aikataulut venähtävät, asiat eivät aina tule tehtyä silloin kun olen ajatellut.

Ensi talven projektini on laittaa seuraavan vuoden tapahtumat exceliin; listata kylvöt, sadonkorjuut ja kaikki muu, niin että tiedän paremmin, missä vuoteni kiirekohdat sijaitsevat ja saan oikeat asiat tehtyä oikeaan aikaan. • Työkalujen huolto

Tuvan myötä saimme itsellemme mukavan työmaan ja tarpeen omistaa mitä erilaisempia työkaluja. Hiljakseen opiskelen itselleni entuudestaan vieraiden työkalujen käyttöä ja niiden kunnossapitoa eli huoltoa. Toivon meidän pian saavuttavan vaiheen, jossa kaikki investoinnit työkaluihin on tehty ja ainoat niistä aiheutuvat kulut liittyvät niiden huoltoon ja kunnossapitoon.

Työkalujen huono hoito tai hoitamattomuus on haaskausta, hyvin kunnossa pidetty työkalu kestää vuosia, ellei vuosikymmeniä uuden veroisena. Lisäksi työskentely kunnossa olevilla työkaluilla on paljon miellyttävämpää kuin kehnosti hoidetuilla; terävä kirves uppoaa puuhun paremmin kuin tylsä.


kehäkukka • Ompelu

Ompelukoneeni pölyttyy koskemattomana nurkassa, toisessa nurkassa pölykerrosta päälleen kerää kasa kankaita. Asiaan olisi viisainta tehdä muutos, kaivaa kone esille, hankkia opettaja ja alkaa surraamaan. Minulla on päässäni liuta ajatuksia, miten saisin annettua vanhoille vaatekappaleille uuden elämän, miten voisin korjata tai tuunata ne, tai miten muovata oman vaatekaapin sisällön mieluisaksi ommellen. Vankka tahto ja aie ryhtyä toimeen puuttuu edelleen. Kaipaan napakoita eteenpäin potkijia tämän aiheen tiimoilta.


 • Sosiaaliset taidot


En kaipaa erakon elämää, joten sosiaaliset taitoni kaipaavat hiomista. Kärsin tietynlaisesta sosiaalisesta kömpelyydestä, joka saa minut joskus suoltamaan epäkiinnostavia tarinoita liian pitkään tai vaihtoehtoisesti vaikenemaan liiaksi.

Uskon, että on meidän kaikkien asia luoda tästä yhteiskunnasta sellainen jossa meidän olisi hyvä elää. Me ihmiset olemme kuitenkin laumaeläimiä ja kaipaamme toisia ihmisiä ympärillemme. Sosiaalinenverkosto voi kannatella meitä silloin, kun emme itse siihen kykene. Voimme myös oppia muilta ihmisiltä taitoja ja tietoja sekä jakaa omaa osaamistamme.Ja bonuksena kohta 11. Ensiapu

Olemme onneksi säästyneet suuremmilta haavereilta, vaikka käytämmekin erilaisia koneita, kiikumme tikkailla ja siirtelemme puunrunkoja paikasta toiseen. Riski on kokoajan olemassa ja olemme koettaneet minimoida sen huomioimalla työturvallisuuden ja pitämällä ensiaputarvikkeet mukana.

Omista ensiapukursseista on aikaa ja koetan pitää silmät auki niiden varalta, pian olisi taas aika kerrata asioita.
Samasta aihepiiristä kirjoittivat myös10 kommenttia:

 1. Hieno postaus Satu. Tuo permajuttu on itseänikin lähellä. Luin jostain alan opuksesta, että tavoite olisi ,että 80 % kaikesta syömisestämme tuotettaisiin alueella , joka näkyy taloasi lähimmän kukkulan huipulta. Siinä sitä onkin tavoitetta. Sen olen huomannut, että permakummut ovat jotenkin eläväisempiä kuin pelkät riviin kylvetyt tai istutetut katteetomassa maassa olevat lohkot. Tosin porkkanan, sipulin ja perunan sekä purjon kohdalla kompromissit toimivat täällä viileässä parhaiten. En ole uskaltanut lupua multauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 80 % ruoasta omalta alueelta on haastava tavoite, mutta siitä olisi kieltämättä monenlaista hyötyä.

   Permakulttuuri on kehitetty aika erilaisissa oloissa, kuin mitä meillä täällä on, niin meidän kannattaa varmaan napata osa ideoista ja osassa taas käyttää hyväksi havaittuja kikkoja :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus vaikka itse olenkin HYVIN kaukana mistään omavaraisesta (rivitalo, jonka pihalla kaksi marjapuskaa ja jokakesäinen epätoivoinen yritys kasvattaa yrttejä parvekkeella).

  Sen sijaan ompelun alueella annan sulle virtuaalipotkun pepulle:) Olen jo muutaman vuoden opetellut uudelleen ompelua ja vanhan tuunaamista ja se on mun intohimo. Käy siis poimimassa minulta vaatevinkit niin palaan poimimaan sulta vinkkejä yrttien ja muiden iasvien kasvatukseen. Se on asia, jota olen luvannut opeteola iät ja ajat ja aina se jää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa luomuksiasi ja ihastuin, juuri tuon tyyppisen taidon tarvitsisin. Lupaan paneutua asiaan kun tämä kasvukausi on paketissa :)

   Poista
 3. Tuota kohtaa sosiaaliset taidot pohdin itsekin. Se vain on nyt niin vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on. Siinä riittää työsarkaa, mutta onneksi sosiaalisena olo on pääosin mukavaa, kun unohtaa nuo muutamat jännitystä tuottavat jutut :)

   Poista
 4. Tuota kohtaa sosiaaliset taidot pohdin itsekin. Se vain on nyt niin vaikeaa.

  VastaaPoista
 5. Kumpa saisikin joskus tehtyä jonkun järkevän järjestyksen kaikille projekteille ja viedä ne vielä päätökseen. Tuntuu jotenkin jo normaalilta, että on monta rautaa tulessa ja hirmuinen hoppu tehdä kaikkia vain se välttämätön. Kohopenkit voi sain taas yhden johon pitäisi panostaa ajatuksia ja ruumiillistatyötä.

  VastaaPoista