6.5.2016

Liekokasvit


Liekokasvi

Viime syyskesästä kävimme Liehtalanniemen museotilalla ja kiersimme samalla paikan luontopolun. Luontopolun yksi opastaulu tarjosi minulle aivan uutta tietoa:

"Maassa suikertelevat itiökasvit ovat liekoja. Tällä paikalla kasvaa sekä katin- että riidenliekoa. Katinlieolla on pehmeät ja karvapäiset lehdet. Sen itiöpesäketähkät kasvavat yleensä kaksittain pitkän varren eli perän päässä. Riidenlieon lehdet ovat sen sijaan neulasmaisen kovia ja piikkikärkisiä. Sen yksittäiset itiöpesäketähkät ovat perättömiä. Lieoista on saatu lääkeaineita ja niiden itiöpölyä on käytetty kärpäsruudin nimellä ilotulitusvälineissä.

Liekoja on käytetty muun muassa maidon siivilöimiseen ja syöpäläisten torjuntaan. Lisäksi niistä on tehty mattoja ja savuhormien nuohousluutia."

lieko, liekokasvi

Tiedebasaari  kertoi nuohousluudissa käytetyn liekojen lisänä katajanoksia. Lisäksi se tiesi kertoa myrkyllistä ketunliekoa käytetyn Ruotsissa päätäiden häätämiseen.

Lieoista saisi myös komeita kransseja ja muita koristeita.

Lieko saksaksi;  Lykopodiazeen ja englanniksi The Lycopods ja Suomessa kansa on kutsunut sitä myös harakanvarpaiksi.

Katinlieko  Lycopodium clavatum
Riidenlieko Lycopodium annotinumLieot kasvoivat Puumalassa vanhan tilan kangasmetsässä, valoisalla paikalla ja aivan polun vieressä.

2 kommenttia:

  1. Tästä iski pieni kipinä. Pitäisiköhän tehdä kesällä sähköinen kasvio itselle :)

    VastaaPoista
  2. Loistava idea, kirjoitathan syksyllä miten kävi ja miten hankkeen toteutit?

    VastaaPoista