9.5.2016

Syksyllä istutetut kukat


Tämä kirjoitus on tarkoitettu ensisijaisesti minulle itselleni muistiavuksi.

Valmistauduimme mehiläisten ja muiden pölyttäjien tuloon jo syksyllä istuttamalla pihalle erilaisia kukkia. Meillä oli kova kiire ja laitoimme sipulikukat kasvamaan siirtämiemme herukoiden juurelle. Ja tällä tarkoitan istutuskuopan nurmikon reunaa. Nurmikkomme kasvaa tiukassa savimaassa ja ajattelimme kukkien viihtyvän paremmin herukoiden juurelle tuodussa mullassa. Lisäksi täydensin naapurin lahjoituksista alkaneita kukkapenkkejä narsisseilla.

Istutin kolmea erilaista narsissia kahteen kukkapenkkiin. Oranssi-keltainen "Loveday" valkovoittoinen "Lemon strike" ja kolmas, jonka nimestä ei jäänyt muistoksi yhtään kuvaa. Narsissit on muistaakseni Lidlistä eli jos joku tietää tuon ylimmäisen kelta-valkean nimen, niin olisin kiinnostunut. Voisiko sen nimi olla "Orangery"?


Lapulla merkattu herukka sai kaverikseen kasvamaan Iiriksiä ("Katharine Hodgkin"), en ole aivan varma onko paikka paras 15 cm korkeiksi kasvaville kukille, mutta katsotaan miten käy.

Krookuksia herukan juurella 5.5.

Muutamat herukat saivat alleen krookuksia. 50 x crocus mixed eli vanhanaikaisesti krookuksia, niitä kymmensenttisiä kevätkukkia valkoisina, liiloina ja keltaisina. Lisäksi ostimme 40 sipulin sekoituksen jossa on sinisiä ja valkoisia krookuksia.


Vasemman puoleisen pensaan alle tuli Eranthis, Talventähti. Sen ei pitäisi maittaa peuroille, jäniksille tai kaniineille. Lisäksi sen pitäisi levitä itsestään. Lappu lupasin sen olevan aikainen, lumikellon kanssa samaan aikaan kukkiva. Lord Nelssonin lappu osasi kertoa, että tarun mukaan kukka on omistettu Hekatelle, manalan tyttärelle ja se on yksi vanhimmista puutarhakukista.

Talventähti 5.5.
Me emme liottaneet mukuloita ennen istuttamista, emmekä lannoittaneet sen kasvupaikkaa luujauholla tai sipulilannoitteella. Tästä huolimatta muutamia kukkia nousi. Nyt vain pitää malttaa lehtien kellastua, ennen kuin niiden luota leikataan nurmi.

Kuvattu 9.5.

Oikeanpuoleisen pensaan alle istutimme Anemone blanda "mix", sen pitäisi menestyä auringossa ja puolivarjossa, kasvaa 10-15 cm korkeaksi. Helatorstaihin (5.5.) mennessä niistä ei ollut näkynyt jälkeäkään, mutta seuraavan viikon maanantaina näimme jo muutamia kukkia.

Scilla, kuvattu 8.5.

Näiden kahden pensaan kanssa samassa rivissä on kuvasta jäänyt, äärimmäisenä oikealla kasvava herukka, joka sai juurelleen Scilloja eli Idänsinililjoja. Tämäkään ei saanut lannoitusta istutusvaiheessa, mutta kasvoi siitä huolimatta. Toivon Scillojen viihtyvän puutarhassamme ja kasvavan joka vuosi uudelleen ja luovan kauniin sinisen maton.Helatorstaina scillojen kukat olivat komeimmillaan, kun taas krookuksista kolmannes oli kukkinut, kolmannes kukoistivat ja viimeisimmät vasta alkoivat miettimään kukkimista.Lisäilimme syyskesästä muutamaan paikkaan nurmikon siemeniä, Viherlandiasta hankittua pihanurmea joka sisälsi niittynurmikkaa, punanataa ja raiheinää. Sen pitäisi menestyä vaatimattomissa olosuhteissa ja olla kulutuksen kestävää.


Saimme siirtää lähipiirimme palstalta itsellemme myös komeaa piikkipalloa ja jonkun nauhuksen, jonka tarkempi nimi lipsahti jo muistista. Eivätkö ne näytäkin surkeilta? Jätimme kukat koko talveksi törröttämään ja vasta keväällä, ensimmäisten sisilisko havaintojen jälkeen, katkoimme varret. Nämä eivät todennäköisesti jää tähän kuin vuodeksi pariksi, kunnes niille löytyy lopullinen paikka pihalta.


Samaan aikaan vuorenkilvet kukkivat näin komeasti.Ja herukan kukinta on alkamassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti