15.6.2016

Mihin marjamme kelpaavat


Sain kirjan Mihin marjamme kelpaavat, Toivo Rautavaara, Pekka Knuuttila, WSOY. Ihastuin kirjaan ikihyviksi.

"Kansallispääomamme metsien ja soiden vuotuista korkoa ovat marjat ja sienet. Tämä korko menee hukkaan, ellemme käy sitä nostamassa, vaan jätämme sadot metsiin mätänemään." Aloittaa Rautavaara kirjan esipuheen.


"Eikä sitä paitsi riitä, että tunnemme marjat nimeltä ja näöltä. Jotta osaisimme niitä oikein käyttää ja arvostaa (tai tarvittaessa varoa), on tiedettävä niiden ominaisuudet, sopivammat käyttötavat ja merkitys mm. terveydelle"

Kertoessaan marjataloutemme mahdollisuuksista Rautavaara kertoo Suomen olevan maailman parhaita marjamaita. Meillä monien marjalajien viljely menestyy erinomaisesti ja marjat ovat laadultaan parempia kuin etelässä kasvaneet. Rautavaaran mukaan kuluttajat eivät tule ajatelleeksi, että useimmat marjoistamme ovat paljon terveellisempiä kui ulkomaanhedelmät.Kirja esittelee kattavasti Suomen kasvit ja kertoo ovatko ne syötäviä ja jos ovat, niin kuinka korkealle ne on arvostettu. Teoksessa on muutamia ohjeita, mihin kaikkeen marjoja voi käyttää.


Lisäksi kirjan loppupuolella on muutamalla sivulla kerrottu marjojen kivennäis- ja hivenainepitoisuuksista ja niiden säilyvyydestä. Kirjan mukaan esimerkiksi vadelmat säilyvät 85-90% ilman suhteellisessa kosteudessa n. 0-1 asteessa kaksi päivää eli hyvin lyhyen aikaa.


Tämä kirja on edelleen ajankohtainen, taas metsiimme jää suuri määrä marjoja odottamaan poimijoitaan ja edelleen me käytämme runsaasti ulkomaisia hedelmiä kotimaisten marjojen sesonkiaikaan.
SaveSave

3 kommenttia:

  1. Mahtava kirja, mahtavasta aiheesta! Me suomalaiset ei aina ihan osata arvostaa sitä, että voidaan tuolta luonnosta suoraan suuhun popsia marjoja. Ei tartte (vielä) pelätä kaliki -ynnä muita viiruksia.

    VastaaPoista