4.6.2016

Mummon paras keksintö; varvaspaljuMummon salainen ase hyisiin varpaisiin


Varvaspalju, mummon paras keksintö liian kauan järvessä viihtyneille lapsille.

Lapsina kukaan meistä ei kammonnut järvivettä, polskimme Saimaassa, vaikka sinne päästääkseen jäähän olisi pitänyt nakutella avanto. Huulet sinistyneinä, kylmästä täristen vakuutimme olevamme aivan lämpimiä. Kun kylmyys viimein iski, iski se voimalla. Jäinen koleus oli siinä vaiheessa imeytynyt luihin ja ytimiin ja kovakaan saunominen ei sitä sieltä pois saanut. Juuri tässä vaiheessa pelastajana kuvaan tuli varvaspalju. Isoäiti täytti pesuvadit niin kuumalla vedellä, kuin paleltuneet varpaamme kestivät ja asetteli jalkamme niihin likoamaan. Ja niin me siellä istuimme, rivissä lauteilla, varpaat pulikoimassa kuumassa vedessä. Aina välillä mummo pistäytyi löylyn puolella lisäämässä kuumaa vettä vateihin ja tarkastamassa, joko jalat olivat läpilämpimät.


Sauna ei ollut ainoa paikka jossa varvaspaljua käytettiin. Navakka etelätuuli sopii saunan kuistille ja jäähyllä käyminen nopeutuu silloin liiaksi, ellei ota esiin mummon salaista asetta. Halatti päällä, varpaat kuumassa paljussa voi uhmata säänherroja liki loputtomiin. Tuntuu ettei kylmyys voi millään saavuttaa, jos on lisää kuumaa vettä paljuun lisättäväksi.


Mummon niksi takasi myös meille taaperoille kunnolliset yöunet, mikään ei pidä nukkumattia paremmin loitolla kuin jääkalikkoina tärisevät jalat. Kunnolla lämmitetyt jalat hilpaisivat saunalta tuvalle vauhdilla ja tuvalla jalkoihin pujotettiin paksut töppöset huolehtimaan lämmön säilymisestä. Koleimpina aikoina petiin pedattiin toinen peitto, joka taiteltiin jalkopäähän paksuksi kerrokseksi lämmittämään jalkateriä.

Nyt on taas se aika vuodesta, kun paljua tarvitaan. Vedet ovat lämminneet sen verran, että järvessä tulee pulikoitua hetkisen kauemmin, kuin olisi viisasta. Vilustamista ja jäisiä varpaita vastaan palju on aivan lyömätön.


12 kommenttia:

 1. Kiva postaus, mukava ohje. Kauniita kuvia. - Blogissani on arvonta, jossa on palkintoina kolme puutarhakirjaa. Käyhän kurkkaamassa. Kesäterveiset Pihakuiskaajan puutarhasta!

  VastaaPoista
 2. Kyllä mummot tietää, mikä on hyväksi! =D

  VastaaPoista
 3. Ihana varvaspalju - en tuollaista nimitystä ole kuullutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen taisimme kutsua sitä vain vadiksi, mutta sitten kun paljut alkoivat olla "se juttu" niin piti tämänkin keksinnön nimi päivittää :D

   Poista
 4. Ihania muistoja <3 Muistan itsekin joskus uittaneeni saunassa varpaita vadissa. Sitä en muista oliko se mummo, joka sen vadin ja veden oli sinne laittanut, mutta lämmin muisto siitä on jäänyt, ne lapsuuskesät :)

  http://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Isoäidit on viisaita. Jalat lämpimäksi, niin hyvä tulee.
  Itsekin muistan lapsuudesta, pitkien luistelukertojen jälkeiset jalkojen liottelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmaan mahtava tapa saada luistelun viilentämät jalat lämpimiksi :)

   Poista
 6. Suloista! Meillä ei ollut pienenä tällaista käytäntöä. Ehkä tämän takia en koskaan ui kylmässä vedessä, ja oon melkoinen vilukissa. Pitää kokeilla omien poikien kanssa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon vilukissan vapaiden arvostavan paljun lämpöä, omani ainakin arvostavat :)

   Poista