29.8.2016

Kasvikuivuri mietteitä


Jälkeenpäin on aina hankalaa muistaa, mistä se ajatus alunperin lähti liikkeelle. Veikkaisin Jaelin Appelsiineja ja hunajaa-blogista olevan yksi kantava voima, joka on saanut ajatuksen pysymään mielessä vuosien ajan. Vakuutuin kasvikuivureiden tai ylipäätään kuivureiden nerokkuudesta hänen kirjoitustensa perusteella. Katsokaa vaikka tätä postausta vuodelta 2009; ihania herkkuja kuivurilla.


Herkkujen lisäksi olen kiinnostunut säilömään kasvimaan ja luonnonantimia talven varalla, samaan tapaan kuin Jovelan Johanna. Joahnna kertoo blogissaan ensitunnelmia kuivuristaan ja siitä, mitä kaikkea hän on kerennyt sillä jo kuivaamaan.


Kuivurilla haluaisin saada satoa pieneen ja säilyvään muotoon. Haaveilen oman pihan yrttitee sekoituksista, mausteista, kuivatuista sienistä ja marjoista ja niin edelleen. En ole vielä uskaltautunut ulkomaisten blogien maailmaan, lukemaan käyttökokemuksia kuivureista, vaan olen tyytynyt etsimään lisää kotimaisia kokemuksia:

Vihreät helmet-blogista puolestaan löytyi yhden kuivurin tarkempi esittely lähikuvineen.


Saippuakukka-blogi taas testasi Sopu-kuivuria sienten kanssa.


Oivalluksia aidan reunalta-blogissa on puolestaan vertailua eri kuivureiden välillä.


Meillä on nyt kuivuri; äitini löysi kierrätyspisteestä meille toimivan markettikuivurin, siis sellaisen jossa ei ole säätöjä, joka on liian kuuma ja muutoinkin kaukana kuivureiden valiojoukosta. Sillä me kuitenkin olemme nyt kahtena kesänä kuivanneet yrttejä, sieniä, omenoita ja muita. Nyt vain muiden tekstejä lukiessa tulee hinku päivittää kuivuri laadukkaampaan.

Tosin haaveissani ensi kesänä saan rakennettua tupaan yrteille kuivausorren ja omenan viipaleet kuivuvat somasti lankojen varassa lähellä puuliettä ja kaikkialla on kotoisaa ja somaa. Vielä satomäärämme eivät aivan oikeasti taida vaatia järeämpiä keinoja. Jatkan silti haaveilua.

6 kommenttia:

 1. Mä rakastan kuivatettuja omenoita! Porukoilla tulee paljon omenoita ja kuivatamme niitä normi uunissa. Ihan aito kuivuri olis kyllä mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivatut omenat ovat ihania ja niihin tulee himo :)

   Poista
 2. Itsellänkin on ollut käytössä sellainen market-kuvuiri - hedelmäkuivuriksi sitä paketin päällä kehutaan. Ja kyllä on kauniiksi porkkanatkin kuivannut, vaikka arvauskaupalla joutuukin lämpötilaa laittamaan. Ehkä sellainen hienompi tosiaan, kunhan ensin tehokäyttää tämän edellisen loppuun :-) Kuivattua lihaa olen välillä miettinyt, että olisi kiva kokeilla, vaan luulen, että sillä ei meillä olisi menekkiä...Tyydyn siis omeniin ja yrtteihin. MArjoista olen sitä mieltä, että olivat työläitä (mustaherukoita kuivatin), niitä piti puhkoa. Tosin jostain blogista lukaisin, että oli pakastanut ennen uivattamista, niin silloin ei tarvinut neulan kanssa häärätä. Se vain tuntui jotenkin hassulta sekin. Ja herukoista tuli tosi kirpeitä, hahhaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on marketti-kuivurissa vain yksi teho eli se kuivaa minkä kuivaa :)
   Noista marjoistahan voisi tehdä hedelmänahkoja tms eli marjat muussataan ja sose kuivataan levyksi...

   Poista
  2. Tuota voisi tosiaan jossain välissä kokeilla. Leivinpaperi vissiin sopii alle, muistelen lukeneeni jostain...

   Poista
 3. Meidän Optimum P200-kuivuri saapunee huomenna perille (piti tulla jo tänään, mutta ei tullutkaan :/). Aikomuksena olisi kuivata ainakin aroniaa, puolukkaa, pihlajanmarjoja ja omenoita vielä tässä syksyllä. Talvella voinee kuivatella kaupan antimia ja keväällä villiyrttejä. Kirjoitellaan käyttökokemuksia, kunhan on hieman testattu kuivuria.

  VastaaPoista