23.9.2016

Omenapuusuunnitelmia 2

Kävimme  Lahden Launeen Citymarketissa ostamassa viikonlopuksi ruokaa, kun törmäsimme hevi-osastolla suureen kylttiin. Kyltti kertoi kauppiaan hankkineen valikoimaan luomuomenia Lähdeahon omenatilalta. Molemmat myynnissä olleet lajikkeet, Ananaskaneli ja Särsö, olivat meille vieraita joten molemmista piti saada maistiaisia.

Saimme aiemmin syksyllä kolme erilaista kesäomenaa ystävältä maisteltavaksi ja niistä pääset lukemaan tästä.
Ananaskaneli oli maultaan ihanan kanelinen ja maukas. Omena itsessään oli pienikokoinen. Ananaskaneli tulee myöhään satoikäiseksi, seikka joka heikentää sen houkuttelevuutta näin hätäisen ihmisen silmissä. Lajia kuitenkin kehutaan sen talvenkestävyyden, terveyden, hyvien pölytysominaisuuksien ja satoisuuden vuoksi. Meillä ei tällä hetkellä ole oikein syysomenoita, niin tämä omena olisi yksi hyvä vaihtoehto perhepuuhun.

Särsö houkuttaa jo nimensä vuoksi, nimi tungettuna täyteen ääkkösiä on jotenkin hurmaava. Tämäkin on syysomena. Toisin kuin Ananaskaneli, tämän luvataan tulevan nuorena satoikäiseksi, mutta sato on kuulemma jaksottaista. Omena säilyy muutamia hetkiä ihan hyvin korjuun jälkeen, omena on hyvin ruven kestävä ja terve, mutta... Niin sitten tulee se mutta. Me kumpikin pidämme enemmän hapokkaista omenoista. Tämän omenan lempeämpi maku sopii hyvin esimerkiksi omenasoseisiin, mutta muutaman talven perusteella olemme todenneet, että liikaa omenasosetta on liikaa. Siitäkin herkusta voi saada kiintiönsä täyteen. Tämä omena pitää maistella ja tuumailla vielä uudelleen.


Miten teillä, oletteko bonganneet kaupasta kotimaisia omenoita, joita myydään lajitiedoilla varustettuna?

2 kommenttia:

 1. Omenalajikkeita joita minä tiedän: punakaneli, maukas mehukas kiinteä kesäomena, samoin kuin keltainen kaneli ja valkeakuulas oikein maukas mehukas jauhoinen kesäomena. Veltty hapokas kiinteä talviomena. Antonovka oikein hyvä hillo omena talvilajike. Nämä ovat perinteisiä lajikkeita. Taimistoista samoin kuin kauppapuutarhoilta kannattaa kysellä. Taimistojen nettisivulta saa myös tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :)
   Antonovkaa meillä oli aina mummolassa talviomenana. Ainoa vieraampi listassasi oli Veltty, siihen täytyy tutustua.

   Poista