12.9.2016

Omenapuusuunnitelmia

Harkitsemme uusia omenapuita pihallemme ja pääsimme maistamaan kolmea myöhäisen kesän omenaa; Suislepp:iä, Wiurilan ananasta ja Krügeri Tuviõun.

suipslepper, suislepskoje, huovilan omena


 Suislepp eli Suislepper, Suislepskoje, Huovilan omena tai Weissensteiner rothstrahliger. Myöhäinen kesäomena, joka on hyvä pölyttäjä muille omenille. Omenassa on kaunista ruusunpunaa. Se on makea ja hapokas, sekä miellyttävän mehukas. Sitä kehutaan terveeksi lajiksi ja sitä on viljelty Suomessa n. 100 vuotta. Omena miellytti makuaistejamme.


Wiurilan ananas on puolestaan hapoton pöytäomena. Wiurilan ananas on yksi paikallislajeista joiden perään Luke kyseli 2012. Laji on ilmeisesti peräisin Halikosta, Wiurilan kartanosta. Omena ei ole kovin mehukas ja sen hedelmäliha on mukavan kiinteä. Tämä omena herätti mielenkiintoni vasta, kun ymmärsin sen harvinaisuuden, sen säilyttäminen tuntuu tärkeältä. Tätäkin saa onneksi ostettua Hirvensalmen taimistolta eli laji ei ole täysin unohduksissa.Krügeri Tuviõun, virolainen kesäomena. Maultaan omena on raikas ja mehukas. Puu vaatii ilmeisesti hyvän maaperän ja on ilmeisesti nuorena kylmälle arka. Tämän omenan makua kehuttiin runsaasti, mutta miinuksena kerrottiin sen olevan jonkin verran altis sienitaudeille.

Tämä kolmikko voisi löytyä pihastamme, tosin vartettuna samaan puuhun. Mikään lajeista ei saanut meitä niin hurmaantumaan, että haluaisimme sitä koko puun.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa että olette päässeet maistelemaan omenoita! Minulla kasvaa pienen pieni Louhisaaren ananas. Toivottavasti se on maukas, sitten kun koskus päästään maistelemaan! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Louhisaaren ananas kuulostaa myös erinomaiselta :)

      Poista