4.10.2016

Päärynäpuusuunnitelmia 1

Omenapuiden lisäksi haluamme päästä nauttimaan oman pihan päärynöistä. Päärynöillä on kuulemma huikean kaunis kukinta ja osa lajeista saattaisi menestyä hyvin kolmosvyöhykkeen pihallamme. Saimme nämä päärynät samalta ystävältä, jolta saimme omenapuusuunnitelmia 1 kirjoituksen omenat. Homma eteni tuttuun tapaan; ihmettelimme hedelmiä, maistelimme ja sitten pohdimme sopisiko hedelmä makunsa ja vaatimustensa puolesta meille. Ja toisin kuin tähänastisissa omenatastingeissä, tässä löytyi selkeä voittaja.
Americana oli valtaisan kokoinen ja sen ulkomuoto ei muistuttanut perinteistä päärynää. Tässä päärynässä oli maussa päärynää, mutta se ei vetänyt vertoja Pepille. Päärynä oli ihanan makea, mehevä ja siinä riitti syötävää. Americanaa suositellaan lähteestä riippuen vyöhykkeelle 2 tai 3 asti eli meillä se vaatisi erityisen suojaisan paikan ja onnea.


Lück näytti kauniilta; tiilenpunainen sävy kyljessään se oli kerrassaan herkullisen näköinen. Valitettavasti se ei ollut terve sisältä. Maistoimme sitä kaikesta huolimatta. Ensimaku päärynässä oli omenamainen, jälkimausta löytyi päärynää. Lück saattaisi menestyä suojaisassa kasvupaikassa myös meidän vyöhykkeellämme, mutta tämä oli kolmikon heikoin lenkki. Eniten meitä huoletti päärynään iskenyt tauti.

EDIT. 10.10.16 Päärynäpuun omistajalta tuli viesti: Tuo Lück menee joka syksy ajan mittaan mustaksi sisältä. Voi olla vika, ominaisuus tai hivenainepuutetta. Ne ovatkin parhaimmillaan vain muutaman päivän poimimisen jälkeen. sisko keittää ne saman tien soseeksi muksuille, mihin ne kuulemma käyvätkin loistavasti.


Ja tässä lähikuvaa Lückin sisältä.
Pepi, tämän kisan ehdoton voittaja. Tämä hyvin pieni virolainen päärynä hurmasi meidät täysin. Ensin ihmettelimme sen pientä kokoa, sitten mietimme onko tuo kovamaltoinen ja vihreä päärynä varmasti kypsä. Päärynän suutuntuma ei ollut liian kova, se oli juuri hyvä. Maku oli ihanan päärynämäinen ja siemeniä tässä päärynässä oli mukavan niukasti, joten pienestä koostaan huolimatta tässä oli syötävää. Puu tulee kuulemma varhain satoikään, seikka joka saa meiltä plussaa. Pepi viihtyisi paremmin vyöhykkeellä 2 kuin meillä, mutta suojaisassa paikassa se voisi meilläkin kasvaa ja kukoistaa. Tämä päärynä meni vakavaan harkintaan, kun sille löytyy sopivan suojainen paikka on se aika varmasti ostoslistallamme.


Meillä on jo yksi päärynäpuu; Hirvensalmen taimiston avustuksella valitsimme pihamme ensimmäiseksi päärynäpuuksi Tshizhovskajan. Tämän päärynän kerrotaan olevan kestävä niin kylmää kuin rupea vastaankin, sekä olevan maultaan erinomainen. Me joudumme odottamaan vielä jonkun aikaa, ennen kuin pääsemme arvioimaan makua, mutta toivomme puun ilahduttavan meitä upealla kukinnalla mahdollisimman pian. Hirvensalmen taimistolta saa myös tilattua puita, meidän puumme kävi noutamassa äitini, jolta sain sen syntymäpäivälahjaksi.

SaveSaveSaveSave

6 kommenttia:

 1. Teillä on ollut hauska päärynätasting. Ja kiva kun löytyi selkeä voittaja. Toivottavasti nykyinen päärynäpuunne tuottaa jo ensi kesänä satoa. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli oikeasti mukavaa ja päärynöissä oli yllättävän suuria eroja :)
   Ihanaa loppuviikkoa sinullekin Anneli.

   Poista
 2. Hauska tutkimus. Me ei saatu tänä vuonna yhtään päärynää kirvojen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIrvat olivat meilläkin ongelmana, etenkin luumuissa. Mutta kahta hurjaa kirvavuotta ei voi olla peräkkäin, tai ainakin niin toivon :)

   Poista
 3. Meillä on myös viime vuonna istutettu Pepi. Ihana kuulla, että se maistuu hyvältä! Ja todella hyvä idea tällainen tasting, tietää vähän mitä makuja odotella.. 👍

  VastaaPoista
 4. Meillä kasvaa Pepi. Ollaan jo muutamana syksynä päästy nauttimaan päärynöitä. Tykättiin mausta ja muistan miettineeni kanssa, että onko hedelmät jo kypsiä, kun vaikuttivat niin kiinteiltä. Leivoin Urpån synttäreille kerran päärynä-pihlajanmarjapiirakan. Nam!

  VastaaPoista