18.10.2016

Pellavalla eristäminen


Ostaessamme tuvan ajattelimme tekevämme vain pieniä muutoksia. Asioilla on tapana muuttua matkan varrella. Ajattelimme samalla vaivalla kunnostaa tupaa enemmänkin. Alunperinhän tupa oli sisältä sininen, mutta joutuessamme vaihtamaan muutaman hirren ajattelimme samantein napata maalit pois. Se oli helpommin sanottu kuin tehty. 

Sisäseinien maali oli ilmeisesti vanhaa lattiamaalia ja istui tiukassa. Päätimme tehdä irrottamisen  mekaanisesti. Käytimme irrottamiseen kulmahiomakoneeseen liitettyä teräksistä lautasharjaa. Pölyämisen vuoksi kulmahiomakoneeseen oli teipattu imuri.

Haimme pellavan käytöllä lisäeristystä tupaan. Tarkoituksenamme on viettää tuvassa öitä myös talvella ja lisäeristyksellä haemme tupaan lisää lämpöä. Emme halunneet peittää hirsiä ulkoa tai sisältä, joten ainoa vaihtoehto oli tilkitä hirsien raot. Suurimpiin koloihin veistimme puusta paikat.
 Vinkit pellavalla eristämiseen


 • Hanki pellavarivettä ja -nauhaa
 • Ota työvälineeksi käteen hyvin istuva puukko
 • Terävillä saksilla saat sopivan levyisiä nauhan paloja
 • Varaa aikaa runsaasti
 • Peitä ulos jäävät pellavat eläimiltä

 Vanhat hirret ovat nähneet elämää eri paikoissa. Tupamme on siirretty paikalleen 1900-luvun alkupuolella ja sitä on vahvasti muokattu ilmeisesti 80-luvulla. Emme tiedä mitkä hirret ovat olleet missäkin kohdassa tupaa ja ovatko ne mahdollisesti palvelleet muuallakin kuin tämän tuvan seinissä. Osa hirsistä on halkeillut kunnolla ja osa taas on säilynyt eheämpinä. Aina halkeaman leveydestä ei voinut päätellä paljonko sinne sai pellavaa uppoamaan.

Sisäseinät käsittelimme pellavan laiton jälkeen värittömällä maalilla, sillä emme halunneet pellavan pölyyntyvän ja pölisevän. Maalattu seinä on myös helpompi pitää puhtaana. Laitan myöhemmin (keväällä) kuvaa lopputuloksesta.
 En ole tainnut koskaan laittaa lasta nurkkaan miettimään tekosiaan ja tälläkin kertaa hän valitsi paikkansa itse. Tosin hän luuli homman olevan nopeaa ja pääsevänsä äkkiä nurkasta pois, mutta niin ei ollut. Nurkkiin upposi uskomaton määrä pellavaa nauhana ja riveenä.


Tuvan ulkopuolisia halkeamia tilkitsimme koemielessä jo pikkuisen viime syksynä, mutta se ei kannattanut; linnut ja oravat korjasivat pellavan pesiinsä. Kesällä tiivistimme etenkin kuvassa olevaa, pahasti halkeillutta eteläseinää, pellavalla ja maalasimme heti punamullalla päälle. Punamultamaalia kului paljon, mutta se kovetti pellavaa sen verran, etteivät eläimet enää käyneet varkaissa.

4 kommenttia:

 1. Tuota pitää kokeilla mökillä!

  VastaaPoista
 2. Tuota sanotaan jossain päin tilkitsemiseksi, jolla tiivistetään eli vähennetään ilman kulkua hirsien välistä. Hirressä olevan kuivumishalkeaman tilkitseminen hiukan vähentää lämmön johtumista seinän läpi, eli on eristämistä. Kuivumishalkeama ei ole hirren läpi eikä siitä ilma mene hirren läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Rakennussanasto on itselleni vierasta ja aina ei osu kaikki termit ihan kohdalleen :)

   Poista