10.10.2016

Sähköpalo + muutama turvallisuusvinkki


Koko viikonlopun elin vaarallisesti; veneilin täyteen pakatulla pikkupaatilla navakassa pohjoistuulessa, pompin liukkailla rantakivillä ja tarvoin sysipimeässä metsässä. Oikea vaara odottikin minua kaupungissa.

Lounasaikaan päätin lämmittää pasta-annokseni kyläpaikan mikrossa, kuten olen täällä kyläillessä kymmeniä kertoja tehnyt. Ruoka lautaselle, lautanen mikroon, kupu päälle ja ei kun laita hyrräämään. Ja hyrräsihän se. Pian nenääni alkoi nousta tuttu sähköpalon tuoksu. Ja siinä mikroa tuijottaessani ensimmäinen ajatus oli, että tuoksu tulee kylpyhuoneessa käynnissä olevasta pyykkikoneesta. Mikään ei raksuttanut hetkeen, että kaikin puolin tavanomaisesti toimiva mikro voisi olla syypää.

Olin juuri poistumassa keittiöstä tarkastamaan kylpyhuoneen tilannetta, kun mikro kilahti ajan päättymisen merkiksi ja avasin luukun. Oven avaaminen pölläytti sähköpalon kitkerää tuoksua lisää huoneilmaan ja syyllinen oli samantien selvillä. Mikron katto hehkui sisältä oranssina, kunnes tummui takaisin normaalin sävyiseksi.

Nappasin nopeasti keittiötikkaat ja kiipesin irrottamaan mikron töpselin seinästä. Sen jälkeen varmistin ettei mikro tunnu kuumalta ja kannoin sen parvekkeelle. Jäin seuraamaan tilannetta, samalla kun naputin viestin tapahtuneesta mikron omistajalle.

Vakuututtuani mikron sammumisesta siirryin takaisin sisälle tuulettamaan kamalaa katkua pois. Samalla päätin laittaa viestiä ystävättärelle, ihan vain varmistaakseni, että onhan heillä keittiössä sammutuspeita ja osaavathan hänen lapsensa käyttää sitä.

Koko tapahtuma oli nopea, savuton ja ainoa vinkki tapahtuneeseen oli paha haju. Edes palovaroitin ei reagoinut tapahtuneeseen. Jos olisin siis ollut kauempana ja olisin samalla tuulettanut, en olisi tajunnut mikron kärähtämistä ja seuraava lämmitysyritys olisi voinut olla tuhoisampi.Varaudu sähköpaloon
 • Hanki palovaroitin ja pidä se toimintakuntoisena
 • Hanki sammutuspeite
 • Sijoita peite niin, että vieraatkin löytävät sen
 • Kiinnitä ulko-oveen tai muuhun näkyvään paikkaan osoite
 • Mikäli asut keskustan ulkopuolella lisää karttakoordinaatit osoitteen viereen
 • Kirjoita osoitelappuun isolla hätänumero 112
 • Opasta lapsia miten tulipalon sattuessa tulee toimia
 • Hanki sähköpalojen sammutukseen soveltuva jauhe- tai hiilidioksidi sammutin
 • Säilytä sammutinta näkyvillä ja huolla se säännöllisesti
 • Tarkkaile sähkölaitteiden kuntoa
 • Älä käytä rikkinäisiä sähkölaitteita
 • Teetä sähkötyöt aina ammattilaisella
 • Jaa läheltäpiti tapaukset läheistesi kanssa, vaarat unohtuvat helposti
Suomessa syttyy Tukesin mukaan vuosittain yli 1 00 rakennuspaloa, joiden syynä on sähkö. Pelastuslaitokset saavat 2 500 sähköstä johtuvaa pelastustehtävää. Tällä kertaa en päässyt koristamaan tilastoja, onni oli matkassa.

Vuosittain noin sata suomalaista menehtyy sähköpaloissa, tiedosta riski ja koeta omalta osaltasi pienentää sitä. Turvallisia hetkiä <3

2 kommenttia:

 1. Huh huh, mikä tilanne. Onneksi ei sen pahemmin käynyt. Hyviä ohjeita sähköpalon varalta. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :) Ei tuo itseasiassa ollut kamalaa sinällään mitä tapahtui, vaan mitä olisi voinut tapahtua.

   Turvaisaa viikon jatkoa!

   Poista