25.10.2016

Syystöitä

Syksy on viilettänyt hurjaa vauhtia ja pihamaa on saanut liian vähän huomiota osakseen. Maa-artisokkia kaverille kaivellessa havahduin, kuinka kuivaa maa on. Toki muistin lukeneeni syksyn sateettomuudesta ja olin ajatellut kehotusten mukaisesti kastella tuija-aitaa, mutta se oli jäänyt.


Viikonloppuna oli aika ryhdistäytyä ja kastella tuijien lisäksi viime syksynä siirretyt herukat. Herukat saivat myös juurilleen havut, niitä kun meillä riittää. En ole varma tarvitseeko herukoita erityisemmin suojata talveksi, mutta nämä yksilöt ovat olleet paikallaan nippanappa vuoden ja niihin pääsee hyytävä pohjoistuuli puhaltamaan todella hyvin. Viime syksynä havutin samat pensaat ja ne selviytyivät talvesta hyvin, vaikka kylmyys tuli kauan ennen lunta.Kasvimaa oli meillä nyt toista vuotta ja en vieläkään ollut oikein tyytyväinen sen palstoihin. Niinpä mylläsimme sitä uuteen uskoon. Nyt kasvimaan reunoja kiertää osittain 70 cm leveä penkki, johon istutimme porkkanaa ja talvivalkosipulia. Pelkään olevani sipulin kanssa myöhässä, sillä kaikki lämpimämmillä vyöhykkeillä asuvat tutut ovat jo omansa aikaa sitten istuttaneet. Istutukset peittelin viimeisten nostettujen porkkanoiden naateilla ja puun lehdillä.


Meillä on vain kolme omenapuuta, muutama luumu/kriikuna ja yksi kirsikka, joten lehtiä on pihamaalla yllättävän vähän. Vähän turhankin vähän. Viikonlopun kuiva sää mahdollisti nurmikon ajamisen ja samalla lehtien silppuamisen. Nyt on ruoho ja lehdet pienenä silppuna ja niillä on kevääseen saakka aikaa rauhassa muuttua mullaksi.

Lehtisilppua tuli kuitenkin sen verran vähän, että uskon keväällä lannoittavani nurmea niiltä kohti joissa se on kovimmalla koetuksella jatkuvan liikkumisen takia. Meillä nurmikon alla on hyvin savipitoinen maa ja maan ollessa märkä on nurmikko helposti kärsimässä kovia.


Kuvissa kimppamehiläispesämme. Lähdimme talveen 3 vahvalla ja yhdellä heikolla pesällä. Saa nähdä, miten pesät selviävät talvesta. Mehiläiset eivät vielä tänä vuonna muuttaneet meille, ne asuvat edelleen muualla. Ensi vuonna hunajatyttöjen olisi tarkoitus muuttaa omalle pihalle hoitamaan tärkeää pölytystehtäväänsä.


Miten teillä on syksy mennyt? Oletteko joutuneet kasteluhommiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti