14.11.2016

Omenapuusuunnitelmia 3

Omenatastingit jatkuivat tällä kertaa syyslajien kanssa. Nämä omenat olivat samasta hedelmätarhasta kuin aiemmin kokeilemamme omenat ja päärynät. Näiden kasvupaikka on vyöhykkeellä II ja niitä hoitaa paljon meitä kokeneempi joukko.


Grenman omena

Omena oli mukavan raikas, lievästi happoinen ja kiinteä. Tämä nousi tässä maistelussa Kaj:n suosikiksi. Tämä omena soveltuu niin herkutteluun, kuin talousomenaksi.

Tämä Mikkelin Rantakylän kartanosta kotoisin oleva omena tulee varhain satoikään, mutta sen omenat ovat pieniä joten sato ei kilomäärällisesti ole suuri. Toisaalta sen kehutaan olevan hyvä pölyttäjä, terve ja kestävän kolhuja.

Omena kypsyys syyskuun puolivälissä ja se kestää varastossa maksimissaan 2kk. Puu viihtyisi meillä, sillä sen luvataan pärjäävän myös vyöhykkeellä V.

keltainen kaneli omena

Keltakaneli

Tämän omenna kohdalla itselläni oli suuret odotukset, jotka eivät aivan täyttyneet. Ehkä maun yksiulotteisuus johtui liian vähästä auringosta loppukesästä? Omena oli mukavan kova, raikas ja makea, mutta hitusen tylsällä tavalla. Olin jo skippaamassa omenaa suunnitelmistamme, kunnes joukko kaneliomenoiden ystäviä vaati minua maistamaan lajia uudelleen ensi syksynä.

Tämä syysomena ei säily kuin kuukauden, mutta sen ominaisuudet tekevät siitä käyttökelpoisen talousomenan. Syyskuussa pahin säilöntä rupeama kasvimaan sadon kanssa on ohitettu, joten olisi näppärää käydä vasta silloin omenan kimppuun. Nykyisin meillä on varhaisia lajikkeita, joiden satokausi osuu kiireisimpään aikaan.

Omena on kotoisin Venäjältä on on saapunut Suomeen jo 1800-luvulla.  Tämän lajin luvataan menestyvän jopa IV-vyöhykkeellä, mutta se antaa odottaa parhaita satovuosiaan. Tosin satoikään tultuaan sen pitäisi olla helppohoitoinen.

Sügisdessert

Sügisdessert

Omena oli herkullinen; siinä oli raikkautta, makeutta ja maussa oli pehmeyttä. Tämä ei ollut kova omena. Omenan kuoressa oleva vihreä teki siitä jotenkin likaisen värisen omiin silmiini.

Omena kypsyys syyskuussa ja säilyy marraskuulle. Tätä omenaa ei suositella hilloksi, mutta sen sijaan se sopii mehuksi.

Tämän virolaisen omenan luvataan olevan hyvin satoisa. Tosin sen varoitellaan kärsivän helposti huonosta maaperästä ja kärsivän helposti talvivaurioita.

Henkilökohtaisesti pidin tästä herkkuomenasta, mutta taidan unohtaa tämän lajin sen vaatimusten ja olettamani haastavuuden vuoksi.Melba

Melbaa kasvoi mummolan pihalla eli tämä on lapsuuteni omenamakuja ja siksi olen hyvin puolueellinen arvioija.

Melba on ihanan mehukas ja soveltuu niin mehuun kuin hilloon. Mutta se mehukkuus muodostui testissä ongelmaksi. Kuvassa näette miten sen mehu saa osan omenalihasta kuultamaan läpinäkyvänä ja sekös kanssamaistajaa epäilytti. Melban makeus ja pehmeys on juuri niin ihana kuin lapsuudestani muistin.

Melba tulee varhain satoikään ja viihtyy myös vyöhykkeellä III. Tämä kuuluu omenoihin, jotka haluan ehdottomasti pihaani vaikka se onkin ruvelle ja kolhuille altis.

*

Tästä maisteluista jäi hyvä maku suuhun. Grenman oli uusi, hyvin miellyttävä tuttavuus ja Melba vetosi minuun, kuten se aina tekee. Harkitsemme edelleen perheomenapuita rajallisen tilan vuoksi ja nämä kaksi omenalajia olisivat juuri sopivat syysomenpuuhumme. Vielä yksi tai kaksi lajia lisää ja maukas syksyinen perheomenapuu olisi toteuttamista vaille valmis.

Tälle syksylle on tulossa vielä yksi kirjoitus omenapuusuunnitelmista ja sitten tämä aihe jää hetkeksi talviteloille. Edelleen vastaanotamme mielellämme vinkkejä vyöhykkeelle III soveltuvista omena- ja päärynäpuista, vinkkaa omat suosikkisi kommenttiosioon :)

4 kommenttia:

 1. Mukava postaus ihanista omenista. Omenia olisikin mukava päästä maistamaan, ennen kuin ostaa puun. Meillä on vanha Valkea kuulas, josta riittää valittamista. Sehän on hiukan mauton omena, herkkä viotukselle ja muumiotaudille. Kuitenkin se tekee hyvän sadon vuosi toisensa perään, kun toiset omenat menevät ruvelle tai niiden sadot ovat vaatimattomia. Ehkä maaperän savisuus on muille lajikkeille liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkea kuulas kuuluu vanhaan hedelmätarhaan, mutta en itsekään sitä koko puullista haluaisi juuri mainitsemiesi seikkojen vuoksi. Voisiko teillä vanhaan puuhun varttaa muita lajeja ja nöin kasvattaa eri lajien määrää?

   Ja kyllä, omenatastingit ovat paitsi hyödyllisiä, myös maukkaita, taimistojen pitäisi ottaa tastingit syysvalikoimiinsa ;)

   Poista
 2. Meidän omenapuista koko perheen suosikki on Suislepp, isoja ja todella hyvänmakuisia omppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli toisessa maistelussa Suisleppiä ja se oli hyvää, lisäksi Suislepp on kuulemma todella hyvä pölyttäjä monelle omena lajikkeelle :)

   Poista