4.11.2016

Pelkkahirrenveisto (video)

Vanhan pihapiirin omistajan on hyvä varautua tuleviin korjauksiin ja uudisrakennelmiin. Joutuessamme kaatamaan pihasta muutaman jykevän kuusen teimme rungoista pelkkahirsiä. Me tulemme todennäköisesti tarvitsemaan muutaman hirren hirsinavetan sisäosien kunnostukseen.

Pelkka on hirsiaihio, joka on tehty veistämällä tai sahaamalla. Pelkkatukista on poistettu kaksi sivua, jolloin rakennuksen ulko- ja sisäpuolelle tuleva hirsi on sydänpuuta. D-hirsi on vain toiselta puolelta pelkattu hirsi.Lisätietoja videosta:
  • Moottorisahassa olevan laitteen nimi on jigi
  • Tukkien sahaus voi sulattaa sahan
  • Sahan laippa on 16 tuumaa, se voisi olla pidempikin
  • Sahan koneteho on 52 cc
  • Sahan piikit on viilattu samaan kulmaan, kuin puita kaadettaessa
  • Sahan purupiikkejä on lyhennetty huomattavasti
  • Ohjuri on itse rakennettu kahdesta laudasta
  • Puun sydän pyritään saamaan keskelle puuta
  • Käytä ympäristöystävällistä ketjuöljyä, niin sahanpurua voi paremmin jatkokäyttää
  • Tähän tapaan kannattaa työstää vain suuria puukappaleita, lautojen sahaaminen tms. näin ei ole kannattavaa
Olemme kuulleet, että ympäristöystävällinen ketjuöljy saattaisi aiheuttaa puun homehtumista, mutta meillä ei ole asiasta parempaa tietoa. Ottaisimme mielellämme vastaan kokemuksia aiheesta.

Tähän työhön ei kannata varata sitä parasta sahaa, sillä sahan hajoaminen on todellinen riski.

Hirsien sahaaminen vie todella paljon aikaa ja siitä tulevan sahanpurun määrä on suuri. Moottorisahan ketjuöljyllä on väliä, mikäli aiot hyödyntää purua pihamaalla kannattaa ketjuöljyksi valita ympäristöystävällinen ketjuöljy, joka hajoaa luonnossa.


Vaikka aiemmin valitin romuista, joita rakennuksista on löytynyt, löytyy sieltä myös aarteita, kuten kuvassa oleva kuorimarauta. Terävällä kuorimaraudalla oli helppo kuoria tuoretta puuta. Siistiä jälkeä syntyi nopeasti. 


Pinosimme hirret taaplattuina (kasa, jossa on puurimoja välissä takaamassa ilman vapaan liikkumisen) odottamaan käyttöä. Ennen käyttöä tarkastamme vielä hirsien suoruuden ja tarvittaessa suoristamme ne sahalla.

vanha navetta
Hirsinavetta
Vanha hirsinavettamme pääsee kunnostuksen kohteeksi vuoden-parin sisällä ja siihen mennessä tekemämme hirret ovat kuivuneet käyttövalmiiksi. Kuvassa näkyvä navetan pääty on ainoa, jossa on hirsipinta näkyvillä, muutoin navetta on lautaverhoiltu.

Hirsirakennukset kestävät hyvin aikaa oikein hoidettuna, mutta joskus ne täytyy kengittää uudelleen. Kengittäminen on vaatimaton ilmaisu sille, että hirsiä vaihdetaan. Termi saa homman kuulostamaan helpolta ja nopealta, mitä se ei ole. Rakennusta kengitettäessä se nostetaan osittain ilmaan tunkeilla, niin että hirret päästään vaihtamaan.

Toivon, ettemme joudu kengittämään navettaa, sillä omaa kengitysvuoroaan odottaa pihassa oleva vanha savusauna.

Hirsitalon kengitys
Tässä on taas yksi askare, joka on vienyt runsaasti aikaa. Kysymykseen kannattiko työ on helppo vastata: Ei, tässä ei ollut mitään järkeä taloudellisesti tai ajankäytöllisesti. Mutta tässä oli järkeä harrastuksena, itsensä haastamisena ja uuden oppimisena. Lisäksi paksujen runkojen liikuttelu kohottaa lihaskuntoa monipuolisemmin, kuin salilla käynti.

Jatkokysymys on luonnollisesti aikooko Kaj tehdä lisää hirsiä ja vastaus siihen on kyllä, tämä tapa soveltuu hyvin suurien runkojen työstämiseen. Haaveilemamme tuppeensahatut laudat sen sijaan joko ostamme tai sahautamme muualla oman kenttäsahan puuttuessa.

Tavatessamme vitsailin nauttivani hirsien vetämisestä, viitaten mieltymykseeni nukkua, valitettavasti Kaj olettaa siltä pohjalta minun rakastavan myös hirsien kantamista, raahaamista, pinoamista (listaa voisi jatkaa) ja sitä touhua onkin riittänyt. Täytyy tosin tunnustaa, että hirsien kanssa jumppaaminen on vahvistanut mukavasti lihaksia ja tätä vauhtia kun jatkamme, niin voin jonain päivänä olla äärimmäisen vahva tukkijätkä.Videon pääset katsomaan täältä https://www.youtube.com/watch?v=JCKDlcutgZg

2 kommenttia: