8.11.2016

Pieni retrokeittiö

Asumme kaupungissa ja koska tuvastamme puuttuu vielä keittiö on kokkailut ja säilömiset hoidettava kaupungissa. Kesällä pääsin säilömään suurempaan keittiöön, mutta jatkossa on pärjättävä tällä keittokomerolla.

boheemi värikäs keittiö


Päätimme siis kokeilla ahtaasti asumista kaupungissakin. Nyt on tilanne jossa kaksi väljästi asunutta aikuista yhdistää tavaransa 51 neliöiseen kaksioon. Tavatessamme hallitsimme yhteensä n. 150 neliömetriä ja nyt aiomme mahduttautua hyvin pieneen asuntoon. Asiaa ei helpota kesken oleva tuvan kunnostus, sillä kaikki sinne aiottu tavara täytyy säilöä talven yli jossain. Jossain tarkoittaa siis kotona, kaiken muun tavaran lisänä.

Olimme jo pitkään ajatelleet lusikoiden yhdistämistä. Tilanne, jossa perhe asuu hajallaan 3 kunnassa ja 2 eri maassa on kurja ja työläs. Vietettyämme kesällä arjet kaikki kolme samassa maassa, samassa kaupungissa ja samassa asunnossa oli syksy ankea. Halusimme saada edes osan perheestä saman katon alle. Ja siitä tämä päänvaiva alkoi.

värikäs keittiö

Harkitsimme isompaa asuntoa ja hakumme käsitti useamman kunnan alueen. Isommassa asunnossa on isommat kulut ja ensisijainen tarkoituksemme on maksaa tupamme remonttia eteenpäin ja jatkossa viettää kaikki mahdollinen aika tuvalla. Luovuimme harkinnan jälkeen ajatuksesta asua väljästi ja aloimme valmistelemaan ahtaasti asumista.

Aiemmassa asunnossa, jossa asuin tyttären kanssa, meillä oli tilaa roimasti. Oli tilaa ruokapöydälle, jonka ympärille mahtui sen pienimmässäkin koossa helposti 4 henkeä. Ja nyt meillä on tämä vanha, kapea, kirjoituspöytä ja kaksi pinnatuolia. Tosin tämän ruokapöydän äärestä ei tarvitse nousta käydäkseen jääkaapilla, kaikki on kätevästi käden ulottuvilla.

Itseasiassa olemme harkinneet pöydän korvaamista lipastolla, jotta saisimme kaikki keittöromppeet ja -aineet keittiöön. Vaikka keittiössä on kaappitilaa mukavasti, on osa siitä nurkassa, äärimmäisen hankalasti hyödynnettävässä paikassa. Keittokomeron pöydästä luopuminen taas tarkoittaa jonkin pöydän mahduttamista olohuoneeseen tai sohvalla syömistä.

boheemi keittiö

Tila olisi varmasti riittävä ellei kokkailuinnostuksemme olisi saanut meitä hankkimaan kamalaa määrää keittiökapineita ja raaka-aineita. Nyt tietenkin koetamme karsia määrää. Osaan erikoiskapineista olemme hyvin kiintyneet. Kuten valtaisaan Kenwoodin yleiskoneeseen härpäkkeineen. Se on koostaan huolimatta vempeleitä, joita koemme tarvitsevamme jatkossa sen verran, ettei niiden poistumisen antama lisätila ole tarpeeksi hyvä syy luopumiseen.

Ja eikä tässäkään vielä koko ongelma, kun sitten on se kotivara. Se on tällä hetkellä hyvin vaatimaton, enkä haluaisi tinkiä siitä enempää.


keittokomero

Keittokomeron strategiset mitat ovat 250 x 189 cm ja se on jääkaappia lukuunottamatta samassa kunnossa kuin 60-luvulla. Luovuimme kauan palvelleesta jääkaapista ja korvasimme sen ja alla olleen kaapin uudella jääkaappipakastimella. Olemme lisäksi vakavasti harkinneet liesituuletinta. Vaikka keittiön oven saa kiinni ja lisätuuletus hoituu ikkunasta olisi liesituuletin mukava lisä niihin hetkiin, kun pannulla kärisee jotain vahvasti tuoksuvaa.

Emme ole halukkaita aloittamaan remonttia tässä keittiössä, joten kaikkien uudistusten tulisi istua keittokomeron retrotunnelmaan. Koska emme myöskään tiedä kauanko aiomme majailla tässä asunnossa, emme ole valmiita hankkimaan uusia kalusteita tänne, vaan koetamme selvitä vanhoilla. Kutsunkin tulevaa sisustustyyliämme boheemiksi, mummolamaiseksi, rennoksi ja kierrätyshenkiseksi, eivätköhän nuo käy synonyymeiksi sille sekametelisopalle ja visuaaliselle hurjastelulle joka on tulossa.


Tuvalla meillä on nyt kaksi tulipaikkaa; grilli ja nuotio.


Lisäksi tuvalla oli mikro, mutta kärväytettyäni yhden mikron meni tupamme mikro paikkaamaan palanutta toveriaan. Toki meillä on myös sähköhella tai oikeamminkin induktiolevy, mutta sen käyttö on jäänyt vähälle.

Emme säilytä mitään ruoka-aineita tällä hetkellä tuvalla, vaan tuomme kaiken aina mukanamme (eli säilytämme niitäkin pienessä retrokeittokomerossamme). Vaikutamme siis siltä, kuin tekisimme kaiken aikaa muuttoa. Kuormassamme killuu paitsi ruoka, myös juoma ja käsienpesuvesi. Arvatkaa vain, kuinka onnellisia olemme, että pääsemme tuvan pihaan autolla. Mökille, siis saareen, viemme kaiken veneellä, joten marmatuksestani huolimatta tiedän meidän pääsevän helpolla tuvan kanssa.

Tätä kirjoittaessani linnoittauduin keittiöön, paitsi että täällä on huushollin ainoa pöytä, jonka ääressä kirjoittaa, on tämä tällä hetkellä ainoa kaaoksesta vapaa alue.

2 kommenttia:

  1. Todella hieno Slev liesi. Meillä oli joskus samanlainen, todella hyvä ja laadukas,kannattaa Säilyttää. Muutenkin keittiö on hieno kokonaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liesi oli todella laadukas ja pääsi uuteen kotiin käyttöön. Meille se ei pidemmän päälle valitettavasti sopinut.

      Poista