6.12.2016

Takan korjaus tulilaatoilla ja -laastilla


 Mökillä on vuonnna -65 muurattu takka. Vain takan takaosa ja pohja olivat tulitiiltä ja molemmat sivut olivat tavallista tiiltä. Tavallinen tiili kestää aikansa tulisijassa ja alkaa sen jälkeen hapertua. Päätimme paikata hapertuman tulilaatoilla ja tulilaastilla.

Ensin piikkasimme irtonaisen kiviaineksen pois kaivamalla käsin ja puhdistimme tiilet harjalla.


Lyhensimmä tulilaatat kulmahiomakoneeseen liitetyllä timanttilaikalla. Lyhentämisestä syntyy paljon pölyä, joten se kannattaa tehdä ulkona ja käyttää hengityssuojainta. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää muurarin vasaraa lyhentämiseen.


Tulilaatat lyhennettiin oikean kokoisiksi jotta ne istuisivat paikkaansa hyvin. Pilkoimme ja koekokosimme seinämän ennen varsinaista muurausta.Tulilaatat on hyvä levittää takan viereen siinä järjestyksessä, kuin niitä aikoo käyttää.


Muurattava pohja eli tässä tapauksessa takanseinä, kannattaa kostuttaa samoin kuin tulitiilen pohja. Tämä edesauttaa laastin tarttumista ja sen tasaista kuivumista. Näin kuiva tiili ja seinä ei ime heti laastista kaikkea kosteutta.


Muurasimme seinän kerrallaan, jonka jälkeen siirryimme muuraamaan toista seinää.

Muurauksen annettiin kuivua rauhassa useamman päivän, jonka jälkeen takassa pidettiin äärimmäisen pieniä tulia joka päivä.


Tulitiilet olivat keltaisia, takka punainen, mutta yllättävän äkkiä tuo keltainen sai kevyen noen niskaansa ja sulautui paremmin paikalleen. Takan korjaamisesta on nyt yli vuosi ja takka on toiminut moitteettomasti.


Niin kuin kaikki remonttitarvikkeet, myös nämä raahattiin mökille veneellä. Kesäkuu 2015 oli säiltään vaihteleva ja lyhyt tauko soutamisessa ja puhelu isälle viivytti matkaa sen verran, että tuuli työnsi pilvet satamaan veneen päälle. Onneksi matkassa oli mukana sadetta pitävä takki, niin että laastin sai suojattua ja soudettua rauhassa perille.

Tästäkin projektista oli kesäkuussa 2015 kuvia Instagramissamme, joka päivittyy nopeampaan tahtii kuin blogi. Tervetuloa seuraamaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti