25.12.2016

Vuosi 2016

Vuosi lähenee loppuaan ja viimeisiä hetkiä elettäessä on hyvä kääntää katse menneisyyteen ja tarkastella, mitä kaikkea on tullut koettua.

Tänä vuonna blogissa on ollut monenlaisia tekstejä ja ajattelin ensimmäisenä nostaa joka kuukaudelta yhden tekstin uudelleen esille. Lisäksi kerron, miksi aloitin blogiartikkelisarjan omenoista, sekä mitkä ovat olleet luetuimmat tänä vuonna kirjoitetut jutut.


Tammikuussa esittelin Mökin ryytimaa kirjoituksessa Saimaan mökkimme pienen ruukkupuutarhan. Ruukkupuutarha muuttaa joka kesä hivenen muotoaan, mutta se kuuluu kesään ja mökille niin tiukasti, ettemme osaa kuvitella kesää ilman sitä.

Helmikuussa julkaisin kirjoitelmani aiheesta Sininen. En ole aikoihin kirjoittanut tuon kaltaista tekstiä ja koska se sai inspiraationsa luontokokemuksistani, halusin jakaa sen kanssanne.

Maaliskuussa kirjoitin harvinaisen postauksen äitiydestä otsikolla Sulla on oikeus sun omiin tunteisiin. Vaikka olen ollut äiti yli kaksikymmentävuotta, on minulla silti yhä paljon opittavaa. Onnekseni sain tälle matkalle viisaan ja kärsivällisen opettajan tyttärestäni.


Huhtikuussa vierailimme vanhoilla perhetutuilla ja opimme miten pökkelökääpää voi käyttää neulatyynynä. Joskus vanhat niksit yllättävät yksinkertaisuudellaan ja luonto monipuolisuudellaan.

Toukokuussa havaitsimme onnellisina, että syksyllä istutetut kukat kohosivat mullasta tarjoten pölyttäjille ruokaa ja meille silmäniloa. Päätimme istuttaa syksyllä paljon kukkia lisää, mutta tuo aie toteutui hyvin pienessä mittakaavassa.

Kesäkuussa pääsin piipahtamaan Suomen Turussa ja ihailin Honkapirttiä ja haaveilin lisärakennuksista tupamme pihapiiriin.


Heinäkuussa oli blogissa kesäloma ja vain yksi kirjoitus, valokuvavoittoinen kesäsade. Täytyy sanoa, että kesäsadetta saatiin rutkasti ja vaikka sitä rakastankin niin viljelyksemme olisivat arvostaneet aurinkoisempia kelejä.

Elokuussa löysin itseni aprikoimassa kasvikuivurin hankintaa, mutta se jäi vielä ajatustasolle.


Syyskuussa arki oli jo alkanut ja muistelimme edellissyksyistä marjapensaiden siirtoa. Siirto onnistui hyvin ja koska emme tehneet pensaiden alasleikkausta, emmekä poistaneet niistä kaikkia kukkia, saimme pensaista pienen sadon.

Lokakuussa oli aikaa kirjoittaa kesän tapahtumista ja kerroin miten käytimme pellavarivettä ja -nauhaa tupamme tiivistämiseen. Meidän ei tarvitse tavoitella mahdollisimman lämmintä pirttiä, sillä tupamme on tarkoitus olla vain vapaa-ajan käytössä ja haluamme sen säilyttävän vanhan, ihanan, ulkomuotonsa.


Marraskuussa oli vuorossa blogissa harvinainen sisustusaiheinen kirjoitus ja kohteena oli kaupunkiasuntomme keittiö. Tämän postauksen kanssa mietin, julkaistako vai ei, mutta päätin julkaista sen kertoakseni kuinka tehoneliöitä on osattu suunnitella. Totuuden nimissä muutama lisäneliö ei tekisi pahaa tuolle keittokomerolle.

Joulukuussa blogissa oli hiljaisempaa ja silloin kerroimme mökin takan kunnostamisesta.


Tänä vuonna blogissa oli kaksi erilaista sarjaa, toinen sisälsi kuvia, joissa oli lauseita. Samoja kuvia näkyy tämän tekstin kuvituksena. Itselleni voimauttaviksi ajatuksiksi tekemäni kuvat löytyvät blogista tunnisteella Lauseet. Toinen sarja käsitteli omenapuusuunnitelmia.

Tänä vuonna otimme askeleen eteenpäin omenapuusuunnitelmissa. Olen haaveillut suuresta omenatarhasta Kajn koettaessa puhua minulle järkeä. Hän väittää, että mikäli suunnitelmani toteutuu hukumme omenoihin viidentoista vuoden kuluttua. Olen koettanut lohduttaa häntä, että jos liiallinen omenasato on ainoa ongelmamme silloin, saamme kutsua itseämme onnekkaiksi.

Olemme saaneet läheisiltämme erilaisia omenoita maisteltavaksi ja koettaneet bongata kaupoista kotimaisia omenoita makutestiimme. Suosittelen lämpimästi tätä lähestymistapaa omenapuiden hankintaan sillä tämä on äärimmäisen hauskaa. Kuka sanoo, että vain viinejä kuuluu maistella ja analysoida? Samaan tapaan voi makustella mitä vain ja etsiä omia henkilökohtaisia suosikkejaan.

Omenapuusuunnitelmat pääset lukemaan klikkaamalla tästä -> 1, 2, 3, 4,

Aloitimme vastaavaan maistelu- ja kirjoitussarjaa päärynäpuista, mutta päärynät paljastuivat hankalammiksi löytää maisteluun. Niinpä sarjasta julkaistiin ensimmäinen osa ja seuraava on luvassa kun seuraava sato kypsyy.


Tilastojen mukaan luetuimmat tänä vuonna kirjoitettujen tekstien top 5 on:


Videot

Vuosi oli ensimmäinen kirjoitussarjojen vuosi, mutta lisäksi vuosi 2016 oli ensimmäinen, kun kokeilin tehdä blogiin videoita. Ensi-iltansa kokivat lyhyt pätkä, jossa muistutetaan keväisestä Varroa-punkin torjunnasta mehiläispesillä sekä informatiivisempi pätkä pelkkahirrenveistosta.


Ja nyt kuulisin mielelläni teidän mielipiteitänne: mistä piditte, mikä ei niin iskenyt? Ruusut ja risut ovat tervetulleita, samoin kehitysehdotukset ja juttuideat.

Ihania piteneviä päiviä! Toivottavasti juhlapyhänne ovat sujuneet hyvin.

4 kommenttia:

 1. Ihana postaus kertakaikkiaan. Hieno yhteenveto kuluneen vuoden postauksista. - Hyvää joulupäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli ja ihanaa tulevaa vuotta sinulle :)

   Poista
 2. Mahtava kertaus kuluneesta vuodesta. Hyvää loppuvuotta sinulle!

  VastaaPoista