7.1.2017

Haaste: säästä 1 378 € vuodessa

Taloudenpitomme kokee muutoksia pienokaisen myötä ja niihin on järkevä valmistautua ennalta. Meillä on olemassa niin kutsuttu puskurirahasto, jonka avulla selviämme yllättävistä kuluista, mutta haluamme varautua erityisesti vauvan kuluihin. Tällä hetkellä ajatuksena on, ettei vauva joutuisi vielä 9 kuisena tarhaan, vaan voisi olla  kauemmin kotona. Tätä tarkoitusta varten aiomme nyt kerätä vararahaston.

Haastamme itsemme säästämään vuoden aikana rahaa, jonka voimme seuraavana vuonna käyttää vauvan hoitoon laiton myöhentämiseen. Haasteen ideana on säästää vuodessa 1 378 € ja koska aiomme molemmat Kaj:n kanssa osallistua haasteeseen, pitäisi meillä olla säästössä vuoden lopussa 2 756 €.


Kuukausittainen säästötavoitteemme on keskimäärin 114,84 euroa. Voimme siis elää säästöllä vuonna 2018 lihavampia kuukausia ja ottaa yhteisen kuukausittaisen säästön eli 229.68 euroa käyttöön tai pihistellä ja nostaa vauvarahastosta kahden vuoden ajan 114,84 euroa kuussa. Summat eivät ole korkeita, mutta me ryhdyimme tähän hankkeeseen jälkijunassa, tämä olisi kannattanut aloittaa plussatessa, silloin olisimme saaneet suuremman summan kasaan tai vaihtoehtoisesti tämän saman summan kasaan pienemmin ponnistuksin.

Itse ajattelin ensin saada säästöön rahaa saman verran, kuin on viikkoja, siis viikolla 1. säästäisin euron ja viikolla 2  taas 2 euroa. Omat tuloni heikkenevät loppuvuoteen mentäessä ja silloin on myös monta rahareikää. Päätinkin siis aloittaa säästämisen takaperoisesti.

Viikolla 1 laitan säästöön 52 euroa, viikolla 2 puolestaan 51 euroa ja näin ollen voin vuoden viimeisenä viikkona sujauttaa säästöpossuun 1 euron ja saada samalla säästötavoitteeni kasaan.

Kaj halusi toteuttaa haasteen eri tavalla, hän valitsi keinokseen saman suuruiset kuukausierät.


Olemme jo aiemmin keränneet yhteisen vararahaston kuukausierillä. Tuo vararahasto on tarkoitettu tuvan remontteihin. Pusersimme tuolloin lyhyessä ajassa sovitun säästösumman kasaan. Sekään ei ollut erityisen mukavaa, mutta mukavaa oli kun summa oli tilillä kasassa ja saatoimme keskittyä paremmin remonttiin.

Joskus vuosia sitten, asuessani kaksin esikoisen kanssa, meiltä hajosi tiskikone. Tiskasin puoli vuotta käsin, koska halusin ostaa koneen kerralla omaksi. Siinä kiireisessä elämäntilanteessa olisin arvostanut vararahastoa, jonka turvin olisin voinut hankkia heti uuden tiskikoneen. Toki meillä oli pieni puskurirahasto, mutta se oli tarkoitettu oikeisiin hätätilanteisiin ei laiska emännän helpotuksiin. Kokemuksesta viisastuneena aloin säästää myös pienempiä kriisejä silmälläpitäen.

Olen kokenut yhteisen remontti-, vauva-, vara- tai puskurirahaston jo ajatuksena rauhoittavan mieltä. Kun on pikkuisen sukanvarressa, ei tarvitse pelolla odottaa mitä rahareikiä rempassa löytyy tai miettiä kumman vuoro on maksaa, niin että kulut jakautuvat mukavasti. 

Mihin sinä säästäisit 1 378 euroa? Ja kumman tavan valitsisit, vaihtuvat viikottaiset summat vai kiinteän kuukausierän?

16 kommenttia:

 1. Onnittelut tulevan perheenlisäyksen johdosta. Tavoitteesi on mainio esimerkki kuinka pienillä, joskin joskus vaikeasti toteutettavilla, mutta säännöllisillä rahavirroilla saa paljon aikaan. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vesa-Pekka, säästäminen on entuudestaan tuttua, mutta aina joskus täytyy kokeilla uusia kikkoja siihen.

   Poista
 2. Paljon onnea perheen lisäyksen johdosta! Me ollaan valittu tuo kuukausittain säästöön laitettava aloittaen yhdestä eurosta, koska se on helpompi muistaa. Voi katsoa vaan kalenterista, mikä viikko on menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mammukka. Tuo oikea järjestys sopisi omalle muistille paremmin, mutta muu elämäntilanne puoltaa tätä takaperoista lähestymistapaa.

   Poista
 3. Hauska idea säästää tietty summa/viikkojen määrä. Hienoa, että te määrätietoisesti etukäteen varauduttu taloudellusesti ja pystytte sen takia pitämään lasta kotona pidempään! Arvostan! ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina. Idea ei alunperin ole omani, vaan jostain netin syövereistä. Tuo säätöön saatava summa tuntui kohtuulliselta saada kasaan ja se antaa kivasti pelivaraa tulevaisuudessa.

   Poista
 4. Hyvä idea tuo, että summa pienenee vuodenloppua kohden -olen näihin toisinpäin kulkeviin törmäillyt netissä aika paljon ja miettinyt, miten etenkään lapsiperheissä onnistuu, kun on kuitenkin juhlat jos toisetkin siellä. Tosin en vielä ole keksinyt, miten homma hoituisi meillä, kun loppuvuodesta/alkuvuonna ollaan tilanteessa, että toisen tulot loppuvat joksikin aikaa kokonaan. Vaikka tilanne aina kesään mennessä saadaan tasattua, se on aina yhtä ärsyttävää, kun joutuu koskemaan säästöihin, joille olisi muuta käyttöä muutaman vuoden kuluttua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästöihin, etenkin niihin pitkäaikaiseksi tarkoitettuihin, kajoaminen tuntuu täälläkin ikävältä. Toisaalta koettaa lohduttaa, että se on se vähiten huono vaihtoehto. Muistan omilta vuorotyöajoilta tulojen epätasaisuuden, vuoroja oli joskus liikaa ja joskus liian vähän ja sama päti rahaan. Siinä sitten oppi siihen, ettei edes hyvinä palkkapäivinä uskaltanut käyttää rahaa, kun seuraava palkka olisi oletettavasti taas kehno :(
   Tsemppiä teille haasteisiin.

   Poista
 5. Hyvä artikkeli ja hienoa, että säästät :) Julkaisin myös artikkelin omassa blogissani taloudellisesta riippumattomuudesta, jossa on myös vinkkejä säästämiseen! http://www.sijoitussuomi.fi/taloudellinen-riippumattomuus/

  VastaaPoista
 6. Mä yritän saada säästöön joka kuukausi 200€! Autovakuutusmaksu kuukausina tekee tiukaa muttei läheskään mahdotonta! Omat säästöt hupeni autoon sekä tyttöjen kanssa kotona oloon ja se aiheutti kamalaa stressiä. Tykkään kun on hätävaraa tilillä jos vaikka joku hajoaa tai tulee yllättäviä sairaskuluja yms! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 200 kuussa on loistava summa, tosin on aivan ymmärrettävää ettei siihen pääse niinä kuukausina kun suuret laskut tulevat maksuun, mutta jäähän siihen monta todella hyvää kuukautta jäljelle :)
   Hätävaratili auttaa levollisempiin yöuniin täälläkin :)

   Poista
 7. Onpas hyvin konkreettinen ja selkeä säästötavoite :). Jokainen, joka on elänyt - tai elää - pienellä budjetilla, tietää, että yksikin vaatimattomalta tuntuva yllätys (kuten kodinkoneen, hampaan tai vaikkapa silmälasien hajoaminen) saattaa nyky-Suomessa saada koko perheen talouden sekaisin - tai sitten ihan vain siihen jamaan, että ilman uutta ollaan puoli vuotta, vuosi, koska rahaa ei ole. Taidanpas ottaa vinkistäsi vaarin. Kiitos <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, idea ei alunperin ole omani vaan jostain netin syövereistä. Hoksasin sen kuitenkin olevan osa vastausta ongelmaamme :)

   Poista
 8. Tämä haaste on kyllä hyvä, voisi itekin haastaa itseni säästämään :o

  https://perheellisenonni.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, onnistuessaan lopputulos on mukava :)

   Poista