25.2.2017

Ergo-kantoreppu

Vietämme aktiivista elämää: liikumme tuvan pihapiirissä, kesällä saarimökillä, matkaamme autolla ja julkisilla ja haluamme saada joskus kotona kädet vapaiksi.

Kantoliinan lisäksi vaihtoehtona kantamiseen ovat erilaiset ergonomiset kantoreput. Olemme vakavasti harkitsemassa jonkun repun hankkimista, kun lapsi saa ikää lisää. Toki kantoreppuihin saa vauvatukia, jotka mahdollistavat kantamisen jo aiemmin. Syy hankinnan lykkäämiseen on elämäntilanteessa ja säässä: emme usko repulle olevan vielä niin suurta käyttöä, että se kannattaisi nyt hankkia.

Kantorepussa kantaminen on yksinkertaisempaa kuin liinassa kantaminen. Reppu on malliltaan helpommin hahmotettava eikä se vaadi erityisiä sidoksia. Repun pukeminen ja lapsen siihen pujottaminen ovat yksinkertaisemman näköisiä kuin vastaavat toimet kantoliinan kanssa.

Ensin kantaja napsauttaa lantiovyön kiinni lanteilleen. Näin siis malleissa, joissa on lantiovyö. Sitten lapsi otetaan oikeaan asentoon omaa rintakehää vasten. Oikea asento tarkoittaa sammakkoasentoa, jossa lapsen jalat ovat koukussa. Repun paneeli nostetaan lapsen selän taakse ja kantaja nostaa olkaimet olkapäilleen. Sitten vain varmistetaan lapsen asento repussa; lapsen pepun tulee olla paneelin pohjalla eli lapsi ei saa leijua tyhjän päällä. Pepun tulee olla kunnolla repun peppupussissa. Lapsen polvien ja lonkkien tulee olla koukussa ja selän pyöreänä. Lopuksi kantaja kiristää rintaremmin sopivan napakaksi.

Kantorepussa lantiovyö tasaa kantajan taakkaa, samaan tapaan kuin tavararinkoissa. Mitä lähempänä kannettava paino on kantajaa, sen kevyempää sitä on kantaa.Esikoisen kanssa saimme lainata rintareppua laivareissulle. Tyttö viihtyi hyvin repussa, mutta kuten kuvasta näkyy on se aivan tuskaa kannettavan fysiikalle. Vauvan selkä ja lonkat ovat tässä kovilla, jalat roikkuvat suorina ja ergonomiasta ei ole puhettakaan.


(Kannettaessa) Lapsi oppii tuntemaan vuorovaikutuskumppaninsa tasa-arvoisesta perspektiivistä käsin, minkä usein mainitaan olevan tärkeä kokemus. Luotettavan, läheisen henkilön tunteminen samalla fyysisesti lähellä itseään antaa mahdollisuuden tutkia ympäristöä käsin kosketeltavan turvalliselta pohjalta. Tunnelman ollessa tasapainoinen uudet asiat - tai vieraat ihmiset - menettävät tällöin mahdolliset epävarmuutta aiheuttavat tai jopa uhkaavat piirteensä.

....

Hoitavan henkilön kannettavana oleminen on lapselle paras mahdollinen lähtöasetelma ryhtyä innokkaana ja uteliaana tutustumaan vieraisiin ihmisiin tai uusiin esineisiin. Kyseessä on kuitenkin "pelkkä" edellytys, ei missään tapauksessa onnistumisen tae.... --Kokemattoman pikkuihmisen on ensin vain totuttava kovin moneen uuteen asiaan tässä maailmassa.--
s. 72

Lapsi kaipaa kantamista, Evelin Kirkilionis
Vuorovaikutuksen ja kosketuksen keskeisyys: kaikki oleellinen aivojen kehitys tapahtuu vuorovaikutuksessa toiseen, ja  viimeaikaisen tutkimuksen mukaan kosketuksella ja katseella on tässä aivan erityinen merkitys.

s.107 Jukka Mäkelä Äidin ja vauvan varhainen vuorovaikutus (toim. Niemelä, Siltala, Tamminen)

4 kommenttia:

 1. Näin talviaikaan kantoreppu ei taida olla parhaimmillaan, kun sitä pitää pukea ulkona toppavatteiden päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osalla kantajista on kantotakki, jonka alle mahtuu vauva reppuineen ja osa kantaa toppavaatteiden päällä. Me ajattelimme odottaa kevääseen ja keveämpiin vaatteisiin ennen repun hankkimista :)

   Poista
  2. Kuulostaa ihanalta tuo kantotakki! Jotenkin pesämäiseltä :)

   (Kiitos muuten osallistumisesta Viikonlopun linkkirinkiin)

   Poista
  3. Kantotakin alla on hyvä ja lämmin olla yhdessä :)

   Poista