1.2.2017

Kahvinporot ja klementiinin kuoret uusiokäytössä

Talvella luonnosta löytyy vähemmän kuivattavaa, joten kannattaa kääntää huomionsa kodin puoleen. Olemme viime aikoina kuivanneet kahvinporoja ja luomu klementiinien kuoria.


Kotona juomme suodatinkahvia ja sitä kuluu kotona oleillessa sen seitsemän pannullista viikossa. Vaikka pannulliset ovat kohtuullisen kokoisia, niin kyllä niistä poroja syntyy.

Kahvinporojen kuivaamiseen ei tarvitse mitään mystisiä kikkoja, sen kun nostaa suodatinpussin poroineen tiskipöydän laidalle ja antaa siinä kuivahtaa. Kuiva huoneilma tekee tehtävänsä. Porojen kuivahdettua porot vai kipataan avonaiseen astiaan odottamaan hyötykäyttöä.


Meillä oli kaksi vaihtoehtoa porojen jatkokäyttöön. Toinen oli sekoittaa ne huussinkuivikkeisiin lisäimuksi ja hajunsyöjäksi ja toinen oli käyttää sitä hiekoitushiekkana niillä poluilla, jotka kulkevat nurmen päällä.

Päädyimme kokeilemaan kahvinporoja hiekoitukseen. Tämä talvi on tarjonnut riittämiin liukkaita kelejä ja emme halua ajaa hiekkaa tai soraa kohtuuttomia määriä nurmikolle. 

Tuumasta toimeen. Kuivat porot levittyivät näppärästi jäiselle polulle ja toimivat hyvin liukuesteenä. Tosin aurinko lämmittäessään saa porot nopeasti uppoamaan jään sisään jolloin hyöty on lyhytaikainen. Toisaalta taas porojen tuummuus imee itseensä auringonlämpöä ja sulattaa jäätä pois.

Kahvinporoja pihalle kylväessä kannattaa huomioida niiden maata happamoittava vaikutus.

Kahvinporot ennen hiekoitusta

Klementiinin kuoria innostuin kuivaamaan tulevia teesekoituksia silmällä pitäen. Kaupasta löytyi herkullisia luomu klementiinejä, joiden pestyt kuoret nostin uunivuokaan kuivumaan. Ohuet kuoret kuivuivat hyvin huoneenlämmössä, kuivassa ja kuumassa kaupunkiasumisessa on puolensa :)

Kuivat kuoret murustan pieniksi paloiksi ja suljen lasipurkkiin odottamaan teenkeittohetkiä. Vielä en ole varma, minkä kanssa yhdistän nuo mausteisen karvaat kuoret, joten kaikki vinkit ovat tervetulleet.


2 kommenttia:

  1. Kiva idea nuo kahvinporot hiekoitukseen. Sitrushedelmien kuoretkin menee kokeiluun, kunhan ostan luomuja joku päivä.

    VastaaPoista
  2. Kiva idea nuo kahvinporot hiekoitukseen. Sitrushedelmien kuoretkin menee kokeiluun, kunhan ostan luomuja joku päivä.

    VastaaPoista