27.2.2017

Lakritsikasvi

Törmäsin viime keväänä Ruotsissa Lakritsifestivaaleilla lakritsikasviin ja olen siitä asti haaveillut sitä omaan kokoelmaani. Tänä keväänä huomasin Hyötykasviyhdistyksen myyvän sen siemeniä ja sain tutun lupautumaan esikasvattajaksi. Nyt siis jännitetään onko meillä kolmenvuoden kuluttua omia lakritsinjuuria kerättäväksi asti.Lakritsikasvi (Glycyrrhiza glabra) [Licorice root] on monivuotinen hernekasveihin kuuluva kasvi. Se on kotoisin Lähi-Idästä ja Kaakkois-Euroopasta.

Kasvatus: Lakritsi kaipaa esikasvatusta maalis-huhtikuussa. Siemenet hyötyvät yön yli liottamisesta. Siemeniä ei peitetä, sillä kasvi itää valossa. Kylvös ei saa olla märkä ja tiivis. Kasvi itää epätasaisesti ja hitaasti yli kahden viikon aikana viileässä n. 5-10 asteessa. Luonnossa lakritsi suosii avoimia, hiekkaisia paikkoja meren lähellä.

Talvetus: Kasvi on kylmänarka kestäen vain n. -15 asteen lämpötilan. Hyötykasviyhdistys suosittelee sen talvettamista kellarissa, mutta lakritsimessuilla kuulin useiden ruotsalaisten talvettavan sitä myös sisällä kasvivalon avulla.

Sato: Lakritsikasvista käytetään juuret. Juuret ovat käyttövalmiit yleensä kolmantena kasvukautena. Juuret eivät ole mustat, lakritsi-makseisen väri tulee lääkehiilestä. Juurista kasvaa suuremmat, kun kukat poistaa.

Käyttö: Lakritsikasvin juuriata tehdään makeisia ja sitä käytetään makeutusaineena. Juurta voi myös pureskella sellaisenaan. Juuret voi kuivata. Myös lehdistä voi tehdä teetä.


Lakritsijuuren haihtuvista öljyistä glykyrritsiini on sokeria 50-100 kertaa makeampaa.


Lakritsijuureen yhdistetään monia terveyshyötyjä, mutta sitä ei missään tapauksessa tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Lakritsinjuuri saattaa aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.

Ruohonjuuren sivuilla kerrotaan lakritsijuuren rohdoskäytöstä seuraavaa: 

Viranomaiskannanotto:  
Euroopassa rohdosalalla arvostetuimman viranomaisen eli Saksan lääkelaitoksen komissio E:n mukaan lakritsikasvi vaikuttaa antitussiivisesti (yskänärsytystä lievittävänä) ja ekspektoranttisesti (limaa irroittavasti). Sen käyttöaiheita ovat hengitysteiden tulehdukset ja myös mahatulehduksen lääkitseminen. Se toimii mietona laksatiivina. Komissio E:n monografian mukaan glykyrritsiiniä voidaan käyttää mahahaavan hoitoon 200-600 mg:n päiväannoksina. Käyttö olisi syytä rajoittaa 4-6 viikkoon, koska lakritsijuuri farmakologisina annoksina voi poistaa elimistöstä kaliumia. 

Lakritsin sanotaan sekä parantavan, että pahentavan syöpiä, auttavan anemiaan ja sen käyttö kielletään, jos kärsii erektiohäiriöistä. Marevan ja muut lääkitykset voivat ottaa nokkiinsa lakritsin juuren käytöstä, joten tämän rohdon kanssa on oltava varovainen. Lakritsiin lisäravinteena voi tutustua esimerkiksi ravintolisäwikissä.


Oheisessa taulussa lukee:

 • Limaa irrottava 
 • Tulehdusta rauhoittava 
 • Yskää rauhoittava 
 • Vähän vatsaa löysentävä 
 • Vähän rauhoittava 
 • Virtsan eritystä lisäävä 
 • Lisää syljen eritystä 
 • Mahakipua parantava 
 • Lievittää pahaa oloa 
 • Nostaa luonnollisesti verenpainetta 
 • Vähentää ruokahalua 


Paljon lakritsia päivässä voi aiheuttaa suola-ja nestetasapainohäiriöitä herkällä ihmisellä. Lakritsi voi myös aiheuttaa migreenikohtauksia ja korkeaa verenpainetta. Mikään ei ole hyväksi suurina annoksina.

Henriette Kress kertoi luennollaan lakritsinjuuren parantavan teen makua. Harvoilla juuri nostaa verenpainetta. Se vahvistaa keuhkoja ja lisämunuaista.


Kuvat lakritsikasvista ovat viime vuoden Ruotsin Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilta, jonne järjestäjä ja Viking Line olivat minut kutsuneet & kustantaneet. Lisätietoja ihanasta reissusta löytyy Tsajut-blogista.

Oheisessa videossa vilahtaa muiden herkkujen ohella tämä kyseinen lakritsikasvi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti