4.2.2017

Lavakaulusten käsittely


Ensimmäisenä kesänä tuvalla käsittelimme neljä lavakaulusta. Osa lavakauluksista oli ollut minulla jo aiemmin käytössä suojaamattomina ja olin havainnut niiden alareunan vettyneen ja pehmenneen. Halusin suojata lavakaulukset kestämään pidempää käyttöä.

Tarkoituksenani oli käsitellä kaulukset mahdollisimman myrkyttömästi. Käytin käsittelyyn seosta, jossa oli 50 % tervaa ja 50% pellavaöljyä

Lavakaulusten tuoksu oli tervaisen ihana, valitettavasti se haihtui nopeasti. 

Annoin lavakaulusten kuivua rauhassa ennen seuraavaan vaiheeseen ryhtymistä. Seuraavaksi mittasin ja niittasin niiden sisäpuolelle patolevyä. Tarkoituksena on pitää märkä multa kauempana puusta ja edesauttaa näin puun säilymistä. Patolevyn kuplamuovimainen rakenne estää patolevyä painumasta tiiviisti puuhun kiinni ja on siten tavallista muovia parempi vaihtoehto.


Lavakauluksissa meillä on kasvanut yrttejä, kukkia ja erilaisia kurpitsoita. Nyt syksyllä laitoin kahteen lavakaulukseen kasvamaan kahta erilaista talvivalkosipulia itusilmuista. Ajatuksenamme on jossain vaiheessa lisätä lavakaulusten määrää ja kasata niitä vähintään kaksi päällekkäin, jotta niissä kasvavien kasvien hoitaminen on miellyttävämpää.

6 kommenttia:

 1. Lavakaulukset ovat todella mukavia ja käytännöllisiä. Antavat ryhtiä viljelyksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat oikeassa Anneli. Toivotaan, että tämä käsittely antaa lavakauluksille pitkän iän :)

   Poista
 2. Puu ja maa ovat huono yhdistelmä. Myrkytön ratkaisu tähän ongelmaa on paikallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavakaulukset ja muut kohopenkkisysteemit ovat kivoja, mutta harmillisen lyhyt ikäisiä. Pitäisi keksiä kunnon kikka, jolla niille saa lisävuosia ilman myrkkyjä.

   Poista
 3. Meillä päädytty samaan ratkaisuun jo muutama vuosi sitten. Lavat ovat yhä kuosissaan. Korkeimmissa lavoissa on alhaalla patolevyä ja myrkytöntä juuriestekangasta ylhäällä. Terva on siitäkin hyvä että etanat eivät tykkää siitä. Hellepäivinä terva tuoksuu voimakkaasti ensimmäisenä kesänä ja se haju (tuoksu) pitää myös tuhohyönteisiä loitolla, peuroista ja jäniksistä puhumattakaan.

  VastaaPoista