4.3.2017

Imetysteet


Raskausaikana suositellaan nautittavaksi vadelmanlehtiteetä, kun taas imetysaikaan on omia teesekoituksia.

Imetysteet tai mikään muu kikka ei korvaa lapsentahtista imetystä. Maitoa nousee rintoihin sitä enemmän, mitä enemmän niitä tyhjennetään. Mikään ei ylläpidä maidontuotantoa, jos tyhjeneminen vähenee.

Imetysteet ovat yksi keino tehostaa imetystä ja niiden teho perustuu osittain riittävään nesteen saantiin.


Kaupan teet


Weleda Mother's Tea: Sarviapilan siemen (25 %), anis (20%), fenkoli (20 %), kumina (20 %), sitruunaverbenan lehti (15 %)

Frantsila Vauvanilo yrttitee mammoille: Tillin lehdet, fenkolin ja anikset siemenet, nokkosen ja sinimailasen lehdet, kuminan siemenet sekä vadelman lehdet.

Les Jardins De Gaia tisane maman baby: Anis, fenkoli, kumina. 
Oma teesekoitus


Lähtisin koostamaan omaa imetysteetä kaupan sekoitusten perusteella. Alkuun lisäisin vadelmanlehtiä teehen vauhdittamaan jälkisupistuksia ja synnytyksestä toipumiseen. Lisäksi superyrtti nokkonen olisi itsestään selvä lisä teehen paikkaamaan synnytyksestä aiheutunutta verenhukkaa.

Henriette Kress mainitsi luennollaan fenkolin ja aniksen olevan hyviä kasveja maidon eritykseen. Hän myös suositteli maitohorsmaa ja nokkosta imetysteehen.

Kuminan siementen sanotaan tepsivän ilmavaivoihin.

Fenkoli eli saksankumina on Toivo Rautavaaran Miten luonto parantaa-kirjan mukaan vatsalle hyväksi ja erityisesti sen lehdet ovat maidon eritystä lisääviä.  Kirjan mukaan fenkoli suurina annoksina edistää kuukautisia. Rautavaaran mukaan fenkoliteetä on aiemmin annettu lasten ilmavaivoihin lääkkeeksi. Hänen mukaansa kaksivuotista fenkolia (siementä) ei voi viljellä Suomessa kunnolla, mutta ensimmäisen vuoden sadosta saadaan täälläkin lehtiä.


Kamomillaa eli kamomillasauniota, suositellaan yleisesti imetettyjen vauvojen vatsanpuruihin ja yöunen parantamiseen. Kamomillan kohdalla tulee huomioida, että pujolle ja siankärsämölle allergiset saattavat saada siitä oireita.

Henriette Kress kirjoittaa kirjassaan Käytännön lääkekasvit 2 synnytyksen jälkeisestä masennuksesta "Ota rentouttavia yrttejä: kauranversouute on vallan erinomainen, mutta niin ovat myös nukula ja kamomillasaunio" Ja toisessa kohtaa kirjaa hän toteaa "Iltateenä tai -uutteena yrtti antaa jopa yliväsyneille rauhan nukahtaa. Yrtti rauhoittaa vatsaakin. Se poistaa lieviä ruoansulatuskipuja ja auttaa hermostuneisuudesta johtuviin ruoansulatusongelmiin."

Hyötykasviyhdistyksen vuoden 2017 siemenluettelo kertoo ettei kamomillasaunio sovellu päivittäiseen käyttöön sen rohdosvaikutusten vuoksi. Kukat ovat antiseptisia, rauhoittavia ja laukaisevat kouristuksia.

Toivo Rautavaaran Miten luonto parantaa-kirjan mukaan kamomillaa ei tulisi keittää, vaan kuuma vesi kaadetaan sen päälle. Hänen antamansa suositus on 1-2  rkl kuivattua kamomillaa litraan kiehuvaa vettä.


"Neljä kuumaa siementä" Toivo Rautavaara puhuu Miten luonto parantaa-kirjassaan neljästä kuumasta siemenestä eli fenkolin, aniksen, kuminan ja korianterin siemenistä. Kaikki nämä siemenet ovat piristäviä ja erityisesti ruoansulatusta virkistäviä, ruokahalua lisääviä, rauhoittavia ja maidon tuottoa lisääviä.

Anis lisää Rautavaaran kirjan mukaan maidon eritystä, rauhoittaa vatsaa ja estää kaasunmuodostusta. Hänen mukaansa anista on viljelty aikoinaan Suomessa, mutta silloinen kanta on kadonnut ja ilmeisesti nykyiset kannat eivät sovellu ilmastoomme.Lähestyin ystävääni, Jasmin Desingin Äidinmaitokorujen tekijää, Mirkaa. Kysyin olisiko hänellä mahdollisuus tarjota jotain lukijoilleni ja hän lupasi teille 10% alennuksen äidinmaidosta tehtyihin ÄM-korumallistoonsa.

Alekoodi on voimassa 4 -6.3.-17 välisen ajan ja koskee verkkokaupan ÄM-korumallisto
(ei uniikkityöt). 

Koodilla Maatuskat10  saa 10% pois loppusummasta. Olemme tunteneet Mirkan kanssa ala-asteelta asti ja Mirka oli äärimmäisen suurena tukena esikoisen ollessa pieni. Muistan, miten monesti istuin hänen keittiössään tai hän istui meillä ja joimme teetä ja puhuimme kaikesta. Mirkan silloin osoittama ystävällisyys nousee edelleen mieleen ja haluan lähettää hänelle paljon hyvää karmaa menneiden aikojen vuoksi.

Tämä on toinen ei-kaupallinen yhteistyömme Mirkan kanssa. Edellisen yhteistyömme, Kultasepän kuppikakut-ohjeen, pääset lukemaan Tsajut-blogista.
SaveSave
SaveSave

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, tuo tuli tuvan saunamökin mukana ja se oli saatava paremmin esille :)

   Poista
 2. Olen kuullut, että tuo vadelmalehtitee auttaa myös kuukautisoireisiin. Ensi kesänä täytyy kerätä lehtiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmanlehtitee on kuulemma varsinainen naistentee, auttaa moneen vaivaan. Itsekin ajattelin napsia muutaman lehden talvivarastoihin.

   Poista