8.3.2017

Omasta maasta, omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja


Sain kustantajalta Omasta maasta, omavaraisen kotipuutarhurin käsikirjan. Ruotsalainen kirja antaa kattavat perustiedot nykyaikaisesta kotitarveviljelystä. Naapurimaan kirja soveltuu olosuhteisiimme, tapoihimme, kulttuuriimme ja makuumme sulavammin, kuin moni kaukaisempi opus.

Kirjan kotipuutarhurointi käsittää kaiken parvekkeen ruukkupuutarhasta, pienten palstojen ja pihojen kautta suurempiin puutarhoihin. Kirjoittajat rohkaisevat jokaista aloittamaan viljelyn, vaikka pienimuotoisen, ja antavat tähän kattavat eväät. Pelkästään tämän kirjan opeilla pääsee pitkälle.


Kirjan sisältämä vuosikalenteri on ehdoton plussa, se auttaa hahmottamaan ja suunnittelemaan vuoden kiertoa. Juuri tämmöistä käytännönläheistä tietoa olen kaivannut kirjoista. Ennen kuin oma osaaminen on karttunut on ihanaa, mikäli on suuntaviivoja, joiden mukaan voi suunnata omassa toiminnassaan.

Vuosikalenteriin avattuna kesän kiireiset hetket on helppo hahmottaa ja kalenterin avulla voi vähän ennakoida sitä, mitkä hetket kaipaavat enemmän puutarhurin huomiota ja koska taas on rauhallisempaa.


Kirjan rakenne on harkittu, se etenee sujuvasti ja monista kaltaisistaan kirja poikkeaa paitsi vuosikalenterin kuin sadonkäsittelyn avulla edukseen. Teoksen selkeys ja informatiivisuus vetoaa minuun, kirjassa ei ole turhaa fiilistelyä tai sanahelinää.


Ulkonäöltään kirja on selkeä, hyvin tekstivoittoinen ja sen infolaatikot tulevat hyvin esille.

Kirja tarjoaa ratkaisun kotitarveviljelijän perusongelmiin (mitä, minne, miksi miten), suunnitteluun työkaluja (hyvin suunniteltu - parempi menestys), neuvoja sadon jatkokäsittely (se neuvoo miettimään omat tarpeet ja aikeet jo suunnitteluvaiheessa)


Kotipuutarhan lisäksi kirja käsittelee nopeasti villiyrtit ja sienet. Kattavan esittelyn saa myös säilöminen ja sadon varastointi. Kirja esittelee säilöntätapoina kuivaamisen, hapattamisen, umpioimisen, pakastamisen, hilloamisen, mehustamisen ja tuoresäilönnän perusohjeiden kera.


Paras tapa lukea ja oppia kirjasta oli itselleni alleviivaaminen. Tämä tietopakkaus on niin täynnä tietoa, että ne asiat, jota uskon useimmin tarvitsevani oli syytä alleviivata, jotta ne löytyvät nopeasti tarvittaessa.

Luin kirjaa alusta loppuun, sillä kirjan eteni miellyttävästi ja näin kasvukauden ulkopuolella on aikaa paneutua kirjoihin kunnolla.


Lukemaan ryhtyessä minulla oli jo valmiiksi kirjasta positiivinen ennakko-odotus; olin kuullut siitä paljon kehuja ystävättäreltäni. Odotukseni täyttyivät.


Kirja on saatu Kustantajalta

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Kiitos vinkistä. - Mukavaa naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SUosittelen kirjaa lämpimästi Anneli :)

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa kirjan sisältö!

  VastaaPoista
 3. Se oli oikea rautaisannos tietoa :)

  VastaaPoista