18.3.2017

Omenapuusuunnitelmia, teoriaa

Olemme maistelleet ja tuumailleet eri omenalajikkeita viiden postauksen verran ja lähenemme vääjäämättä ensin omenoiden istutusaikaa ja sen jälkeen uutta satokautta. Nyt aiomme istua hetkeksi alas ja miettiä, millaisiin toimiin tänä kesänä ryhdymme ja mitä se meiltä vaatisi.Pihamme on paikkapaikoin tiukkaa ja kylmää savimaata, tämän vuoksi kaivoimme päärynäpuulle kunnon kuopan, jonka täytimme mullalla ja istutimme puun kumpuun. Mikäli puulle olisi kaivanut vain kapean, syvän kuopan on aina olemassa riski siitä, että vesi jää sen juurelle talveksi seisomaan. Talvella juuristossa seisova vesi vahingoittaa juuristoa, tätä kutsutaan jääpoltteeksi.

Emme aio istuttaa kaikkia haluamiamme omenapuita tänä kasvukautena, mutta joudumme suunnittelemaan tulevien puiden paikat huolella. Omenapuu kasvaa helposti suureksi ja alkaa varjostamaan. Lisäksi haluamme pihaamme vain muutaman omenapuun ja niiden istutusvälin olisi hyvä olla vähintään 4-5 metriä. Pölytys onnistuu parhaiten, kun eri omenalajikkeiden välillä  on etäisyyttää enintään 20-30 metriä.

Omenapuut kukoistavat kasvaessaan tuulensuojassa, auringossa ja hyvässä maassa. Kun kaikki omenoiden vaatimukset ynnätään ja kokonaisuus koetetaan lisätä pihaan, jossa jo kasvaa kaikenlaista ja tarkoitus olisi istuttaa muitakin uusia kasveja kuin omenoita, alkaa yhtälö olla haastava.


Asiaan perehtyessämme olemme oppineet seuraavia asioita:

Omenapuu lisääntyy siemenestä, mutta siemenestä kasvatettu puu ei ole lähtöpuun kaltainen, vaan se on risteymä pölyttäjien vierailemista lajikkeista. Kaneliomenan siemenestä kasvatettu omena ei ole kaneliomena vaan oma, aivan uusi lajinsa. Joskus siemenestä kasvatetusta puusta tulee hyvälaatuinen ja se päätyy uuden lajin kantaisäksi, mutta näin käy äärimmäisen harvoin.

Omenapuita lisätään varttamalla, silmuttamalla ja laboratorioissa mikrolisäämällä. Näin puu saa täysin samat ominaisuudet kuin kantapuu.Perusrungoksi olen ajatellut Antonovkaa, jos niitä on saatavilla. Suomessa Antonovkan runkoa on käytetty yleisesti sen talvenkestävyyden vuoksi. Miinusta tulee siitä, että joihinkin muihin perusrunkoihin nähden Antonovkaan vartetut omenat tulevat hitusen myöhemmin satoikäisiksi, mutta ole valmis odottamaan. Mieluummin odotan tuokion kauemmin, kuin otan nopeamman, mutta herkemmän perusrungon.

Aikanaan harkitsin vakavasti kääpiörunkoon vartettuja omenoita. Nämä omenat tulevat aiemmin satoikään, puut eivät kasva niin suuriksi ja muitakin plussia löytyi. Sitten viisaampi omenatarhuri alkoi puhua minulle järkeä. Kääpiöpuulla on kääpiöjuuret ja se taas tarkoittaa kastelua ja minähän haluan laiskannaisen puutarhan. Ja sitten nuo kääpiöt tarvitsevat pienen juurrakkonsa vuoksi tuennan koko iäkseen, mikä rajoittaa puutarhassa kirmailua ja nurmikonleikkuuta.

Niin ja siitä kääpiöpuun iästä ja omasta iästä, kun tässä harkitsee omenapuun istuttamista, niin sitä toivoo sen jäävän jälkipolvia ilahduttamaan, Kääpiöpuun kohdalla näin ei ole, paitsi jos oma odotettu elinikä on alle 15 vuotta.

Kääpiöpuun miinukset


kastelun tarve
tukeminen
lyhyt elinikä 15-20 v


Kääpiöpuun plussat


varhain satoikään
tavanomaista omenapuuta matalakasvuisempi
mahtuu pieneen tilaan


Perheomenapuu

Perheomenapuu on omenapuu johon on vartettu useampaa eri omenalajia. Tavallisesti perheomenapuussa on 2-4 eri lajiketta. Perusrungoksi kannattaa valita talvenkestävä omenapuu. Perheomenapuuta ei tarvitse ostaa, sillä myös vanhaan omenapuuhun voi varttaa muita lajeja ja näin monipuolistaa omaa omenavalikoimaa.

Perheomenapuussa on huomioitava erilajien mahdollisesti hyvin erilainen kasvu. Leikkaamalla omenapuuta säännöllisesti huolehditaan, että jokainen laji saa tarpeeksi tilaa ja valoa.

Perheomenapuun miinukset


Eri omenalajikkeet kasvavat eri tavalla, vaatii leikkausta
Leikatessa varottava, ettei poista jotain lajia kokonaan


Perheomenapuun plussat


Samassa puussa monta lajiketta
Paremmat pölytysmahdollisuudet
samaan tilaan useampi lajike perhepuun avulla

Pölytys


Pölytyksen varmistamiseksi omenapuut tulisi istuttaa 20-30 metrin sätteelle toisistaan, mikäli tämä ei onnistu on hyvä ratkaisu perheomenapuu. Perheomenapuun eri lajit pölyttävät pölyttäjien avulla toisensa. Parhaan mahdollisen pölytystuloksen aikaansaamiseksi suositellaan 2-3 eri omenalajiketta.

Monilla omenalajikkeilla siitepöly ei pölytä omaa lajiketta, tämän vuoksi pihalla olisi hyvä olla useampaa eri omenalajiketta kasvamassa. Vaikka osa omenalajikkeista on itsensä pölyttäviä, hyötyvät nekin voimakkaasti toisen lajikkeen siitepölystä.

Omenatarhurin kannattaa huolehtia pihamaansa pölyttäjistä, komeinkaan kukinta ei takaa satoa, jos pölyttäjät puuttuvat. Omenapuiden lomassa kukoistavat voikukat ja apilat auttavat vahvan pölyttäjäkannan ylläpidossa.Hyviä pölyttäjiä


Sokerimiron
Suislepp
Sävstaholm
Valkea Kuulas
Grenman
Punakaneli
Keltakaneli
Antonovka
Huvitus
Lepaan meloni
Ananaskaneli

Huonoja pölyttäjiä


Sariola
Åkerö

Lähde:Pohjoisen omenat - Leif Blomqvist


Omenoiden käyttötarkoitus


Tarkoituksenamme on käyttää omenoita hyvin erilaisiin tarkoituksiin: herkutteluun, hilloksi, mehuksi, kuivattavaksi ja ehkä siideriksi.

Kaipaamme makeanhappamia omenoita syöntiomenoiksi. Tähän tarkoitukseen voisi sopia Huvitus, Suislepp, Ananaskaneli, Valkea Kuulas ja Åkerö.

Äitini arvostaisi hyvin hapotonta syöntiomenaa, kuten Sokerimiron.

Hillot, soseet ja kuivatut omenat voisivat syntyä esimerkiksi Antonovka, Melba, Särsö tai Grenman omenoista.

Mehuksi ja viiniksi suositellaan jalostettavan Antonovkaa, Grenmania ja hyvin eksoottista punamaltoista virolaista Veiniöun-omenaa.

Omenoiden maun kehittyminen


Poimintakypsä omena ei aina ole syöntikypsä. Osa syys- ja talvilajeista kypsyy vasta varastossa. Poimintakypsä omena on usein happoisa ja sen malto on hyvin kova. Varastoinnin aikana malto muuttuu pehmeämmäksi ja omenan maku ja aromi kehittyvät huippuunsa. Liian pitkä varastointi muuttaa omenan maun ylikypsäksi ja mallosta tulee jauhoinen.

Elinvoimaa puista-kirjan omenan ainesosat-luettelo

Olemme suhtautuneet omenaan ruokana, mutta juuri Minerva-kustannukselta saamamme kirja Elinvoimaa puista, Sinikka Piippo, on muuttamassa käsitystämme. Kirja kertoo omenasta mm. seuraavaa:

"Omena päivässä alentaa miehen sydänkohtausriskiä 32-35%... On arvioitu omenien, sipulien ja viinirypäleiden syönnin alentavan keuhkosyöpäriskiä jopa 40-50%....Arvioidaan, että iso omena päivässä alentaa kolesterolia 10%...Omena myös ehkäiseen suoliston hyvänlaatuisia kasvaimia....Omenapuiden lehdet ovat antibiottiisia, ja jo hyvin pieni määrä lehtiä päivässä riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinen tarpeen...Omenan lehtiä, kukkia ja silmuja voi käyttää niiden diureettisuuden vuoksi virtsatietulheduksissa ja virtsakivissä..." 

Ja niin edelleen, kaikkiaan neljän sivun verran uutta tietoa omenasta. Vanhan englantilainen sanonta "Omenan syönti ennen nukkumaan menoa saa lääkärin kerjäämään leipänsä" lienee totisinta totta.


Viime syksynä menetimme yhdestä puusta sen toisen haaran, kun emme olleet raaskineet suorittaa raakileharvennusta. Toinen omenapuumme taas on kovin kenollaan ja se on viettänyt jo yli puoli vuotta kuuseen sidottuna. Emme tiedä, saako sen leikkaamalla suoristumaan, vai pitäisikö meidän luopua toivosta. Ja se kolmas puumme, siinä kasvaa sieni. Emme tiedä, onko sillä jäljellä vuosia vai vuosikymmeniä, voimme vain toivoa parasta ja alkaa istuttamaan pihaan uusia puita tulevia satokausia varten.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että valitsemme pihaamme muutaman perheomenapuun ja seuraavana vuonna, mikäli asiat etenevät pihalla siihen tahtiin kuin toivon, istutamme taas uuden puun. Aiomme myös leikata vanhoja puitamme määrätietoisemmin.

Ensi kuussa aion esitellä teille ystävältäni lainaamani kirjan Pohjoisen omenat - Leif Blomqvist, joka on todellinen tietolähde omenoista kiinnostuneille. 
SaveSave

6 kommenttia:

 1. Olipas se hyvä postaus, kiitos tästä. Paljon hyödyllistä tietoa. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli ja mukavaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista
 2. Paljon tietoa omenoista :) Meillä kävi juuri niin, että omenapuut tuli istutettua liian lähekkäin. Kaupasta ostettuna runko oli kovin ruipelo, mutta vuosien jälkeen selvisi, että vierustoveri on turhan lähellä.

  VastaaPoista
 3. Tuon erheen pelkään itsekin tekeväni, kun haluan pihalle paljon kaikkea. Kuinka sitä osaisi mielensä malttaa ja jättää tarpeeksi suuret välit kasveille?

  VastaaPoista
 4. Onneksi puiden alle voi kuitenkin istuttaa vaikka pensaita tai kukkia, niin puiden välit ei mene "hukkaan". :) Kiva lukea tällaista pohdintaa omenapuista. Minulla hedelmäpuutarhan perustaminen on vasta suunnitteluvaiheessa, joten kaikki vinkit ja ideat ovat tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa keijunkukkanen :)
   Meillä vaalitaan omenapuiden alla kasvavassa nurmikossa myös apilaa ja voikukkaa, ne ovat pölyttäjille tärkeitä ja haluamme vahvan pölyttäjäkannan puillemme :)

   Poista