29.4.2017

Kotiliesi 30, kunnostuksen aloitus

kotiliesi porin valu
Kuva: digi.kansalliskirjasto.fi

Halusimme edullisen lämmönlähteen joka soveltuisi ruoanvalmistukseen. Meillä on puuta omasta takaa sen verran, että puulla lämmittäminen on meille edullinen vaihtoehto. Keittotason lisäksi halusin ehdottomasti uunin. Kaikkien näiden vaatimusten lisäksi lieden tuli sopia pieneen tupaan ja sen henkeen.

Harkitsimme erilaisia vaihtoehtoja; uusia ja vanhoja liesiä, valmiita ja itse muurattavia. Lopulta päädyimme etsimään vanhaa Kotiliettä.

Selasimme erilaisia myyntiryhmiä ja -palstoja ja sellaiselta löysimme Kotiliesi 30 oikeanpuoleisella piippuvarauksella. Hinta oli kohtuullinen ja lieden kunto töitä vaativa, mutta liesi oli pelastettavissa. Käytimme yhden vapaapäivän noutaessamme lieden tuvallemme Kanta-Hämeestä.

Saimme viime vuonna aloitettua lieden kunnostuksen ja jatkamme sitä tänä vuonna. Tämä kirjoitus käsittelee siis kunnostusta tähän asti.

kotiliesi porin valu

Tässä on Kotiliesi siinä kunnossa kuin se meille kotiutui, ruosteisena ja kunnostusta kaipaavana.

kotiliesi porin valu

Tässä on Kotilietemme siinä kunnossa, mihin sen viime saimme; tulipesästä on purettu vedenkuumennusputkisto. Tulipesä on muurattu sisältä uudelleen tulilaattoja ja -tiiliä hyväksikäyttäen. Leivinuuni oli palanut puhki ja muurasimme sen kuntoon. Kaikki lieden luukut irrotettiin, hiekkapuhallettiin ja maalattiin kuumuuden kestävällä maalilla. Maali on poltettu luukkuihin kiinni.

kotiliesi porin valu
Kuva: digi.kansalliskirjasto.fi

Kotilieden luukkujen kunnostus


 • Irrota kaikki luukut
 • Pura luukut palasiksi
 • Hiekkapuhalla luukut
 • Maalaa luukut tulenkestävällä maalilla
 • Kiinnitä luukkujen maali uunissa kuumentamalla

Kotilieden tulipesän kunnostus

 • Pura vedenkuumennusputkisto
 • Poista vanhat muuraukset
 • Mittaa ja leikkaa tulitiilet ja -laatat oikean kokoisiksi
 • Kostuta vanha muuraus
 • Muuraa tiilet ja laatat paikoilleen kuumuuden kestävällä (valu)laastilla

kotiliesi porin valu
Kuva: digi.kansalliskirjasto.fi

Kotilieden leivinuunin kunnostus

 • Poista irtonainen laasti
 • harjaa noet ja irtolika pois
 • Puhdista leivinuuni kansi imurilla
 • Tee uunin sisään muotti valua varten
 • Leikkaa verkko valmiiksi valua varten
 • Sekoita laasti
 • Kostuta vanha muuraus
 • Muuraa muotin päälle pieni kerros laastia
 • Laita tukiverkko paikalleen
 • Muuraa verkon päälle
 • Muuraa leivinuunin kansi paksummaksi

Teimme valokuvista videon, johon äänitimme selostuksen. Videolla näkyy hyvin eri työvaiheet. YouTube-kanavallamme on myös muita videoita, kannattaa käydä kurkkaamassa ja liittyä seuraajaksi :)
Videolla esiintyvät piirroskuvat ja teksti ovat Kansalliskirjaston digitoidusta arkistosta.

Tätä tämä meidän elämämme on, joukko rinnakkain eteneviä projekteja, jotka etenevät omaan tahtiinsa, mutta minkään tahti ei ole kova. Lieden kunnostus jatkuu tänä vuonna ja seuraava kirjoitus aiheesta menee ilmeisesti ainakin syksyyn.

kotiliesi porin valu
Kuva: digi.kansalliskirjasto.fi
Oheisen kuvan nappasin talteen talvea varten, jospa silloin pääsisimme lämmittelemään oman kotilietemme ääreen.

8 kommenttia:

 1. Hei,
  Onko hella ollut käytössä? Onko uunin muurauksissa esiintynyt halkeamista?

  Meillä on projektina uudemman mallin Leinoliesi teräsuunilla. Muurasin juuri eilen tulipesän ja uuninpäälisen. Uuninpäälle tuli n. 1-2cm maksu kerros tulenkestävää muurauslaastia. Laitoin massan pohjalle muutamia raudoituslankoja, joiden paksuun oli siinä 1mm:n luokkaa. Massavalmistaja (Fescon) tosin sanoi ettei sekaan saa laittaa minkäänlaista rautaa. No näiden lankojen laajeneminen tuskin on kovin suurta. No nähtäväksi jää miten uuninpäälisen muuraus kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hella ei vielä ole ollut käytössä. Se on todella kostea, ilmeisesti mm. sään vuoksi. Olemme kuivanneet hellaa polttamalla siinä nestekaasupolttimella (töhöllä) tulta. Tällä tavalla olemme saaneet sitä kuivattua hyvin. Hella on siis tällä hetkellä lämmittämättömässä tilassa.

   Olisi mukava kuulla miten projketinne kanssa käy :)

   Poista
  2. No ainakaan tuo uunin osuus ei mennyt mallikkaasti. Hiushalkeamia ilmestyi melko nopeasti. Kosteat rätit pysäyttivät halkeilut, mutta parin päivän päästä kun rätit otettiin pois, halkeamat alkoivat laajentumaan.

   Tulenkestävä muurauslaasti karhennettiin, imuroitiin ja kostutettiin. Tämän jälkeen päälle tehtiin oma tulenkestävämassa täyttämään halkeamia ja koko päälistä. Massa tehtiin sekoittamalla rakennuskalkkia ja hiekkaa 1:3. Tähän lisättiin vielä ripaus sementtiä 1:9 (hiekka+kalkki).

   Tuo on ainakin kuivunut hienosti ja kyseinen seos on kestänyt nykyisessäkin hellassakin hienosti jokapäiväisessä käytössä jo vuodesta 2006.

   Poista
  3. Todella kurja kuulla. Toivottavasti halkeamista huolimatta uunista tulee hyvä. Tuo teidän tekemänne massa kuulostaa hyvältä. Meillä käytössä oli tulenkestävää valumassa. Ehkä eri aineissa on eroja.

   Poista
  4. Mietin vielä voisiko kyse olla siitä, että massa on päässyt muuratessa kuivumaan/kovettumaan? Massahan on vain noin tunnin muurattavissa, ennen kuin se kuivuu ja kovettuu liiaksi. Tai näin oli muistaakseni meidän massan käyttöohjeessa.

   Poista
  5. Ei päässyt kuivumaan. Fesconilta vastasivat ettei tulenkestävä muurauslaastin paksuus saa olla yli 2mm ja se on tarkoitettu vain tulenkestävientiilien muuraukseen. Valumassan minimipaksuus on taas 50mm. Fesconilta vastattiin ettei heillä ole mitään tuotetta, joka sopisi tähän kohteeseen. Tuo työkaverin sukulaiselta saatu pönttöuunin tulilaastin ohje kuulostaa ja vaikutta tällä hetkellä parhaimmalta.

   Poista
  6. Vanha kansa kyllä joskus tietää nämä jutut parhaiten :)

   Poista
 2. Minua kiinnostaa mitä teitte ruosteiselle peltipinnalle?

  VastaaPoista