12.4.2017

Mökin tiiligrilli


Meillä on Saimaan mökillä vuosikymmeniä käytössä ollut muuraamaton tiiligrilli. Grilli on äärimmäisen yksinkertainen rakenteeltaan ja se toimii loistavasti. Grillaamme usein parilalla ja grilli on mitoitettu juuri siihen tarkoitukseen.


Grillin rakenne


Grillin alla on kerros hiekkaa. Hiekan päällä on sementtilaatta. Laatan päällä on arina, jossa puut palavat. Tiilet on ladottu limittäin laatan päälle ovaalin muotoon.

Arinan vuoksi tuli ei pala laatan päällä ja näin tuli saa paremmin ilmaa ja laatta ei ole vaarassa haljeta.


Käytämme grillissä grillausvaiheessa hyvin pieniä klapeja, näin grilli ei pääse yllättäen liian kuumaksi. Pienet puut on myös suurempia helpompi pujottaa liekkeihin parilan ja tiilien kapeasta raosta.

Reiällisiä tiiliä on helppo liikutella tarvittaessa kuvissa oikealla alhaalla pystyssä tiilestä törröttävällä rautatangolla.

Grilli peitetään käytön jälkeen pressulla, joka suojaa sitä sään vaikutuksilta. Lisäksi märät tiilet saattavat haljeta, kun grilliä lämmitetään.

muuraamaton tiiligrilli

Grillin haapapenkki on samoja haapoja, joiden mökin alle unohtunut parempi puolisko taannoin kunnostettiin käyttöön.

Omalla tuvalla meillä on käytössä myös muuraamaton tiiligrilli, jonka kuvia näet Tsajut-blogissa.

8 kommenttia:

 1. Kiitos grillivinkeitä, tämä voisi olla meillekin hyvä vaihtoehto. Helppo toteuttaa ja saa siirrettyä jos tarve vaatii. Meillä on koko puutarha suunnittelematta ja toteuttamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos saatoimme olla avuksi :)
   Meilläkin tuvan pihamaa muuntuu koko ajan ja seuraavaksi pitää miettiä millainen grilli sinne tulee.

   Poista
 2. Tämä toi muistoja mieleen, meillä oli mökillä lapsuudessani samalla menetelmällä rakennettu grilli. Se edustaa mun mielikuvissa sitä "ainoaa oikeaa" tapaa grillata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tämä on jollekin muullekin "se ainoa oikea" . Niin ne lapsuuden asiat vaikuttavat meihin vielä aikuisinakin :)

   Poista
 3. Kätevä, helppo, turvallinen, halpa, toimiva ja helposti purettava ilman muuraus ym. jätettä. Loistava ratkaisu. Parilalla tulee hyvää ruokaa ja puista ihanaa savun aromia. Tulisipa pian kesä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa täälläkin haaveillaan, ihanaa kesän odotusta :)

   Poista
 4. Mun vanhempien mökillä on pihagrillinä vanha kuorma-auton vanne, jonka päällä on ritilä. Toimii ku rasvattu salama! Aika helpoilla konsteilla sitä saa toimivia ratkaisuja aikaan. :)

  VastaaPoista