13.6.2017

Kestokuukautissuojat


Lapsen syntymää seuraa monia asioita. Näistä asioista epämiellyttävin oli muovinen, hautova tunne housuissa. Odotusaikana mietin, miksi edelliseltä kerralta oli jäänyt niin epämiellyttävät muistikuvat jälkivuodosta, nyt ei tarvitse miettiä. Hommasta tekee epämiellyttävän ne valkaistut kemikaalipötkylät, joiden kanssa joutuu elämään.

Toki siteet ovat kehittyneet hurjasti 90-luvusta. Voisin kertoa niistä sellaisia tarinoita ettette uskoisikaan, ellette ole eläneet kyseistä aikakautta. Mutta edes nämä ohuen ohuet siivekkeelliset siteet eivät saaneet oloani mukavaksi ja freesiksi. Lopulta aloin saamaan lieviä iho-oireita kuukautissuojista.

Käännyin asiassa ystävättäreni puoleen, jolla yleensä on aina ratkaisu ongelmiini. Näin oli tälläkin kertaa. Vastaus oli Onnikas, pieni suomalainen yritys. Ystävättäreni mukaan heidän tuotteensa ovat laadukkaita ja kestositeiden malli toimiva. Vaikka jälkivuoto oli tässä vaiheessa ohi, en halunnut aivan heti ottaa riskiä, että joutuisin käyttämään kertakäyttöisiä suojia. Tilasin Onnikkaalta paketin, jonka avulla pääsee kokeilemaan eri kokoisia kestositeitä.


Onnikkaan kokeilupaketti on kokonaisuudessaan ylimmässä kuvassa. 

Kestositeiden superkokeilupaketti

pikkuhousunsuoja
päiväside
yöside 
superside

Kankaaksi valitsin myyryn herukat ja väriksi ruosteen.

Pikkuinen pettymys iski, kun luin siteiden pesuohjeita, niiden kanssa ei saa käyttää etikkaa huuhteluaineena. Meillä ainoa käytössä oleva huuhteluaine on etikka. Sitä menee kaikkiin kirjopyykkikoneellisiin.

Sappisaippua on myös kuulunut pesuainevalikoimaamme yli kymmenen vuotta eli ainoastaan etikan kohdalla joudumme omaksumaan uusia toimintatapoja.


Olen niin pidättäytyväinen, etten aio jakaa enempää käyttökokemuksia täällä. Mutta rehellisesti sanottuna, homma ei voi olla pahempaa kuin kertakäyttöisten suojien kanssa. Ne vain ovat inhoja. Ja tiedättekö, kun ensin viikkokaupalla hautoo itseään niissä kertakäyttöisissä inhotuksissa, niin saa kummasti intoa pitää pienokainen mahdollisuuksien mukaan kestovaipoissa. Hommaan sai niin sanotusti omakohtaisen perstuntuman.


Kun kerran lähdin päivittämään kuukautissuojia, niin kävin hakemassa Ruohonjuuresta ikivanhalle kuukautiskupilleni seuraajan. Lunette toimi loistavasti ikuisuuden, kunnes hukkui muutossa. Päätin pysyä samassa, hyväksi havaitussa merkissä. Kaupassa olin hämmentynyt; nykyisin kuppeja saa vaikka ja missä väreissä. Silloin dinosaurusten aikaan kun edellisen hankin, oli ainoa vaihtoehto kuminvärinen. Siis semmoinen väri kuin tuttipullon imuosassa. Tai ainakin semmoinen kuin niissä oli ennen vanhaan. Pitäisiköhän minun joko opetella värien nimet tai päivittää tietoni myös tuttipulloista?


Kuukuppi on arvokkaampi kuin side- tai tamponipaketti, mutta sitä käyttää vuosia. Käytön opettelu vei silloin joskus muutaman hetken, mutta homma on siistimpää ja nopeampaa kuin tamponien kanssa. Ja ehdottomasti tuoksuttomampaa kuin siteiden kanssa. Kuukupin kanssa voi uida, pomppia, hillua alasti ja mitä vain keksii kuukautissuojalta haluta. Se on aivan loistava kapine.

Ammoisina aikoinan ennen Facebookkia oli netissä mainio keskustelufoorumi Kuukuppikunta, jossa käsiteltiin erilaisia kestosuojia ja kaikkea aiheen vierestä. Sen vanhoja kirjoituksia pääsee edelleen lukemaan osoitteesta http://kuukuppikommuuni.foorumi.eu/index.php Vaikka fb on tuonut mukanaan paljon hyvää, kaipaan silti joskus vanhaa aikaa keskustelufoorumeineen. Kuukuppikunta oli mitä mainioin paikka hankkia tietoa.Suosittelen lämpimästi tutustumaan kestosuojiin. En kykene uskomaan, että runsaasti erilaisia kemikaaleja sisältävät suojat ovat kenellekään hyväksi. Ainakin ne rasittavat luontoa kohtuuttomasti. Lisäksi kestosuojat eivät lopu kesken, ne pitää ainoastaan muistaa pitää saatavilla silloin, kun niitä tarvitaan. 

Kestovaipoista kirjoitin aiemmin, kun esittelin niille nikkaroimamme kuivaustelineen. Kyseisessä kirjoituksessa on useampi seikka, jotka puoltavat kertakäyttöisistä suojista ja vaipoista siirtymistä kestosuojiin ja -vaippoihin.

7 kommenttia:

 1. Minä siirryin kaupan kestoliivinsuojista itse tehtyihin kestoliivinsuojiin silloin kun imetin vauvaa. Kestoliivinsuojat tuntuvat oikeasti paljon kuivemmilta ihoa vasten. Kaupan liivinsuojat jäivät joskus kiinni ihoonkin, kun maito oli oikein herunut, mutta sitä ongelmaa ei ollut ollenkaan kestoliivinsuojissa. Eli jos ei heti halua kokeilla kestositeitä, mutta imettää, niin vaihtamalla kestoliivinsuojiin pääsee jo hyvin tunnustelemaan miltä näiden kestosuojien käyttö tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi samaa mieltä, kestoliivinsuojat ovat kertakäyttöisiä paljon mukavammat.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoista! En ole kuullutkaan kesto kuukautissuojista ennen. Kuukupista olen kuullut, ihan kokemuksiakin. Mutta en ole kokeillut. Pitäisi varmaan...
  Vaikka ikää alkaa olemaan lähemmäs 50-vuotta, kuukautiset vaan jatkuvat. Ja entistä runsaampina ja kivuliaimpina. Kuinkahan hyvin tuollainen kestosuoja pidättää vuotoa? Nujerra häveliäisyytesi ja kerro lisää kokemuksistasi! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän ohi aiheen; jos kuukautiset ovat todella runsaat ja kivuliaat niin suosittelen käyntiä gynellä, samoin jos niihin tulee muutoksia. Kuukuppi on mainio apu, jos täytyy selvittää vuodon määrä. Siteeseen vuoto katoaa, mutta kuukupissa sen näkee helposti :)

   Poista
 3. Tulin vielä takaisin, koska aloin miettimään, että miten se etikka voi turmella pul-kankaan. Olen pessyt ja huuhdellut kolmen vauvan kestovaipat etikalla. Ja vieläkin vaipat olisivat kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Kestovaippojen pääsääntöinen materiaali on juurikin pul-kangas. Onko tässä kestokuukautissuojassa samantyylinen varoitus kuin mikroissa: älä kuivaa kissaa mikrossa. Kielletään varmuuden varalta. Voisitko kysyä tarkemmin tästä asiasta tuotteen myyjältä, perusteluja. Ihmettelen silläkin, että netti on pullollaan pesuohjeita, joissa suositellaan kestovaipoille etikkahuuhtelua. Minua kiinnostaisi tietää miksi ei kuukautissuojille, vaikka molemmissa on pulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko pul-kangas ja laminoitu trikoo sama asia? Täytyy kysyä asiaa Onnikkaalta. Itse pesen kestovaipat etikalla ja en ole huomannut mitään hapertumista.

   Poista
 4. Kuukuppi ja kestositeet ovat kyllä loistava keksintö ja monta kertaa on tullut ikävä tuota Kuukuppikunnan foorumia, siellä oli parhaat jutut ^-^

  VastaaPoista