26.8.2017

Omenamehu mehuasemalta


Mitä tehdä valtavalla omenasadolla? Tätä pähkäilimme viime kesänä ja päädyimme pastöroituun omenamehuun. Emme ryhtyneet hommaan itse, vaan löysimme avuksemme Mäntsälän mehustamon. Mehun teon ulkoistaminen selvisi oikeaksi ratkaisuksi, sillä se vei meiltä vähän aikaa ja saimme laadukasta ja kauan säilyvää mehua vähällä vaivalla.

Miksi mehuasema?

Me arvostamme korkealle mahdollisimman puhdasta ja vähän käsiteltyä mehua. Molempien lapsuudenkodeissa on mehumaijat porisseet ja kellarit ja pakastimet ovat täyttyneet vastaamaan koko vuoden tarpeita. Näin mekin olemme toimineet. Mutta emme taida toimia enää löydettyämme helpomman keinon suurien mehumäärien tekoon.

Elämme nyt niitä kuuluisia ruuhkavuosia, kaikkeen kivaan ei yksinkertaisesti ole aikaa ja voimia. Lisäksi hyvin säilyvä sokeroimaton mehu sopii todella hyvin lapsiperheen ruokavalioon.

 • Helppous
 • Nopeus
 • Säilyvyys
 • Säilytyksen helppous
 • Ei lasipullojen varastointia
 • Vähemmän rikki meneviä asioita (mehupussi on todella kestävä)

Miten toimia mehustuksen kanssa?

Mehuasemilla on tavallisesti minimi kilomäärä, jonka he suostuvat mehustamaan. Toki he saattavat mehustaa pienempiäkin määriä, mutta veloittavat minimimäärän perusteella. Tämä siksi, koska heille työmäärä laitteiden puhdistamisineen ja muine toimineen on yhtä suuri, mehustivat he kymmenen tai sata kiloa.

Mikäli sinulla ei ole todella paljon omenia ja käyttöä suurelle määrälle mehua, niin suosittelen lyöttäytymään jonkun kanssa samaan mehukimppaan.

 • Tarkkaile ja selvitä koska omenat ovat poimintakypsät
 • Varaa aika mehustamolle
 • Varaa tarpeeksi laatikoita
 • Kerää omenat puusta laatikkoon
 • Toimita omenat mehuasemalle
 • Nouda mehu ja nauti!


Millaisia omenoita mehuasemalle?

Mehuasemalle toimitettavien omenoiden tulee olla priimaa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei joukossa tulisi olla ylikypsiä tai kolhiutuneita omenoita. Mehustettavat omenat tulisi kerätä puusta, tällöin omena on hieman raaka tai juuri kypsynyt eli erinomainen mehustettavaksi.

Sopivan kypsä mehustusomena on "luunkova" joka tarkoittaa sitä, ettei omenaa kädellä puristettaessa peukalo uppoa omenaan. Ylikypsästä omenasta ei saa niin paljon mehua kuin sopivan kypsästä ja niiden mehu ei ole yhtä laadukasta.

Mehustettavat omenat kerätään ilmavaan laatikkoon, esimerkiksi pahvilaatikkoon tai pyykkikoriin. Omenoita on hyvä säilyttää ulkona säältä suojassa varjossa tai viileässä aina mehuasemalle vientiin asti. Pieni yöpakkanen ei vaurioita omenoita.

Mehun määrä

Paljonko sitä mehua sitten tuli?
Toimitimme mehustamolle kesäomenoita 18.8. yhteensä 116 kg ja tästä tuli mehua 72 litraa.
Syyskuun lopussa toimitimme mehustamolle omenoita 58 kg ja saimme siitä 39 litraa mehua.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että tänä vuonna toimitimme herukoita ja mustikoita yhteensä 25 kg ja saimme n. 20 litraa marjamehua. Pakko tässä mainita, että 10 kg mustikkaa, ehkä muutama kilo mustaherukkaa ja loput punaherukkaa tuli todella mukava mehu ilman sokeria.


Marja- ja omenamehua

Mehun hinta

Mehustamon hinta omenoiden mehustukselle oli 1,40 €/kg ja tämän päälle tuli maksu käytetyistä hanapakkauspusseista, hanapakkauslaatikoista ja pakkauslaatikoista, joihin mehupussit pakattiin.

116 kiloa omenaa muuttui 72 litraksi mehua, jolloin mehustuksen hinta oli 2,26 litralta. Tätä mehumäärää varten tarvittiin 24 kpl 3 litran mehupusseja, joiden yhteishinta oli 36 €. Mehupusseja varten tarvittiin 6 kpl pakkauspahvilaatikoita, jotka maksoivat yhteensä 6 €. Tämän lisäksi ostimme 10 kpl hanapakkauskartonkeja (annoimme mehua joululahjaksi) ja niistä kertyi maksettavaa 15 €.

Kokonaisuudessaan maksoimme tästä  116 kg omenamäärästä 219,40 € jolloin mehupussin ( = 3 litraa mehua, pussi) hinnaksi tuli n. 8,27 €/ 3 litran mehupussi.

Seuraava satsi oli 58 kg omenoita josta tuli 39 litraa mehua. Jolloin mehustuksen litrahinnaksi saadaan 2,08 €. Mehupussin hinnaksi tuli tällöin (= 3litraa mehua, pussi) n. 7,75 €/ 3 litran mehupussi.

Omenoista saatavan mehun määrä vaihtelee omenalajikkeiden, kypsyyden ja niiden muiden ominaisuuksien mukaan. Kilosta omenoita saa mehustamon mukaan 5-6 dl mehua.

Hanapakkauskartonkeja voi uudelleen käyttää eli jokaiselle mehupussille ei tarvitse ostaa omaa. Yksi hanapakkauskartonki maksaa 1,5 €. Pakkauslaatikko, johon täydet mehupussit pakataan, maksaa 1 € ja sinne mahtuu 4 täyttä mehupussia.


marjamehu mustaherukka punaherukka mustikka

Mehun säilyvyys

Mehun säilyvyys oli se syy miksi me ja kaikki mehua meiltä saaneet ihastuivat siihen. Avaamattomassa pakkauksessa mehu säilyy huoneenlämmössä vuoden ja avatussa pakkauksessa sitä voi säilyttää huoneenlämmössä puolivuotta. Siis mehu säilyy monta kuukautta avatussa hanapakkauksessa huoneenlämmössä! Aivan huikea asia.

Huoneenlämmössä säilyvä mehu osoittautui kullan arvoiseksi asiaksi. Läheisemme ei tahdo muistaa juoda ja hänen mielessään ei pysy asiat kuten ennen. Poissa silmistä on poissa mielestä. Pirteästi kuvitettu mehulaatikko pöydänkulmalla muistuttaa juomaan ja hanapakkauksesta on helppo annostella juotavaa niin isoon kuin pieneenkin janoon.

Miksi oman puutarhan mehua?

Kaupasta myytävissä mehuissa on yksi yhdistävä tekijä, valmistusmaastaan riippumatta ne on tehty ammattimaisesti viljellyistä raaka-aineista. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että mehun raaka-aineena olevia omenoita on lannoitettu ja myrkytetty parhaan mahdollisen sadon takaamiseksi. Ammattiviljelijöillä ei ole varaa heikkoihin satovuosiin.

Lisäksi kaupan mehuissa on monesti kotimehuja pidempi säilyvyys. Tämä puolestaan on saatu usein aikaiseksi jollain apuaineilla, säilöntäaineilla. Säilöntäaineita on monen sorttisia, meillä vain ei ole ollut aikaa ja energiaa paneutua niihin syvällisemmin. Onneksi meidän ei vielä tarvitse, oman puutarhan mehua on koko talveksi.


Kirjoitus ei ole yhteistyö, halusin kirjoittaa löytämästämme palvelusta, johon olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä.

6 kommenttia:

 1. Monessa puutarhassa omenat vain jätetään mätänemään maahan. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 omenamehu on myös mainio lahja, se ei jää nurkkiin pyörimään.

   Poista
 2. Hyödyllinen postaus, kiitos tästä. - Aurinkoa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
 3. Kiinnnostava postaus!
  Omenamehu on niin hyvää!
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista