16.9.2017

Kivikiilojen käyttö

kiven halkaisu kivikiiloilla

Pääsimme testaamaan kivikiiloja, kun meitä pyydettiin halkaisemaan hankalassa paikassa oleva kivi.

Kivikiilojen käyttö lyhyesti

 • Kaiva kivi reunoja myöten esille
 • Poraa kiveen reiät poravasaralla
 • Aseta kiilat reikiin
 • Kiristä kiiloja vasaralla, kunnes kivi halkeaa

Hanki 16 milliset kivikiilat ja kiviporavasaranterät. Kaiva kivi reunoja myöten esille, muuten maa estää kiveä halkeamasta. Poraa poravasaralla n. 10 cm välein 10-15 cm syviä reikiä, siihen suuntaan kuin haluat kiven halkeavan. Aseta sen jälkeen kiilat reikiin. Kiristä kiilat vasaralla eli vasaroi kiiloja vuorotellen syvemmälle. Kiven halkeamisen kuulee ennen varsinaista halkeamista, kun vasaran lyönneistä alkaa kuulua kimakampi ääni. Äänen muututtua tarvitaan enää muutama lyönti, jonka jälkeen vasaroinnin voi lopettaa ja odottaa kiven halkeamista.


Huomioita kiilojen käyttöön


Nurmikosta pilkottavat kivet yms luonnon kivet vaikea saada halkeamaan haluttuun suuntaan, koska niissä on usein valmiiksi halkeamia.

Kivikiiloilla voi koettaa napata nurmikosta pilkottavasta kivestä osa pois. Tällöin ei tarvita etanadynamiittia tai räjäyttäjää, vaan homma hoituu omin avuin.

kivikiiloilla kiven halkaisu

Kuvissa oleva kivi halkaistiin ja palat siirrettiin riihen seinustalle. Nykyisin kivenmurikat palvelevat penkin jalkoina. Poravasaran saimme lainattua tutuilta ja pian saatamme joutua lainaamaan sen uudelleen ja kaivamaan kivikiilat esille.

4 kommenttia:

 1. enpä tuota tiennyt. Kätevää!

  VastaaPoista
 2. Beibe on meillä fanaattinen kivien halkoja! ='D Ja hyvä niin, koska on tehnyt meille kukkapenkkien ympärille reunukset halkomistaan kivistä. Se on kyllä uskomatonta, kuinka ihan jättikivenkinkin saa halkaistua tuollaisilla pikkukiiloilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuntuu hurjalta, kun näkee miten iso kivi lähtee halkeamaan. Tosin olen aina ihan murheen murtama, kun kiviä pitää pilkkoa, se käy vahvasti tunteisiin :D

   Poista