9.9.2017

Kokemus tolppakengistä


Tontillamme kasvoi puu, joka oli vuosia aiemmin kuollut pystyyn ja uhmannut siitä lähtien myrskyjä. Syksyisen Kiira-myrskyn kaadettua seudullamme puita päätimme kaataa puuvanhuksen. Tämä puu olisi kaatuessaan uhannut rakennuksia, sähkölankoja ja ohikulkijoita joten emme voineet ottaa riskiä sen kaatumisesta.

Odotimme kaatohankkeen kanssa Miinan kesätöiden päättymistä ulkomailla ja hänen Suomenlomaansa. Halusimme tarjota hänelle ja hänen brittivieraalleen elämyksen. Miina oli aiemmin kesällä käynyt vieraan kanssa aikuisten kiipeilypuistossa, jossa ihmiset kiipeilevät erilaisia puihin rakennettuja ratoja pitkin. Tämä jatkoi samaa teemaa, vaikeusaste vain koveni.

Kaj sai kaveriltaan lainattua tolppakengät, joiden avulla kipuaminen kuuseen kävi joutuin. Tai siis niin ajattelin kaikkien Kajn kertomien tarinoiden perusteella. Hän on kivunnut tolppakengillä puuhun jos toiseen ja vyöllä on välillä roikkunut käynnissä oleva moottorisaha tuomassa lisähaastetta. Nopeasti kävi ilmi, ettei tolppakengillä kavuta puuhun nopsaan. Ensinnäkin kuuset ovat hyvin oksaisia ja turvallisin tapa kiivetä puuhun on olla irrottamatta turvaköyttä. Tämä puolestaan vaati oksien pois sahaamista. Tällä kertaa homma tehtiin perinteisesti käsisahalla.


Tässä vaiheessa katsojat katsoivat touhua ymmärtämättä miten rankkaa pelkästää tolppakenkillä seisominen on. Homma näytti helpolta ja kevyeltä. Aikanaan Kaj pääsi tarpeeksi korkealle sitoakseen puuhun kaatoköyden ja laskeutui alas.

Seuraavaksi puimme nuoret vuoronperään työhaalareihin ja vyötimme heille turvavyön vyötäisille ja tolppakengät jalkoihin. Kumpikin sai vuorollaan todeta, että kovaksi kuivunut puu on kovaa. Tolppakenkien piikit eivät todellakaan uponneet puuhun helpolla. Pelkästään tolppakengillä puussa seisominen vaati koko kropalta työtä.

Nuoret selviytyivät kiipeämisestä hyvin, mutta molemmille valkeni, ettei kyseessä ole helppo ja mukava tapa päästä korkeammalle. Tolppakengät ovat tottumattomalle haastavat käyttää ja turvaköysi paljon turvattomampi, kuin kiipeilypuistossa.Loppu puunkaato meni simppelisti; vedimme Miinan kanssa samaa köyttä kirjaimellisesti Kajn sahatessa puun katki. Puu kaatui sinne minne piti ja siitä tehtiin pitkiä tukkeja tulevia rakennushankkeita varten. Vieras auttoi Kajta raahaamaan pitkät tukit tukkisaksien kanssa pinoon. Miina kantoi ne lyhyemmät, paksut ja painavat tyvipään palat pinoon.


Ihana rakas jääräpää tyttäreni oli viettänyt töiden vuoksi aiemmat kaksi kuukautta tekemättä mitään liikunnallista. Likka sitten luuli tukkien painavuuden syyn olevan huonokunto, eikä edes harkinnut niiden olevan oikeasti raskaita. Onneksi tekniikka, sisu ja peräänantamattomuus sekä hyvä tuuri estivät mitään vahinkoja tapahtumasta.

Loppujen lopuksi urakka oli nopea porukalla. Harmi, että nuoret asuvat niin kaukana, sillä tuolla nuoruuden innolla ja voimalla remonttimme etenisi aivan eri vauhdilla.


Ja viimeisenä vinkkinä, köyttä on mukavampi vetää, jos siinä on kapula, josta pitää kiinni. Tämä rikki mennyt talouspaperirullateline oli mainio apuväline aiemmassa kaatourakassa.

2 kommenttia: