2.9.2017

Puutarhuri omenapuita ja tuija-aitaa leikkaamassa

Leikattu tuija-aita


Palkkasin puutarhurin, vaikka en olekaan Desperate housewife. Puutarhureiden käyttö on minulle tuttua amerikkalaisista sarjoista. En uskonut koskaan olevani tarpeeksi varakas moiseen luksukseen. Pohdittuani asiaa tarkemmin tajusin olevani väärässä. Ensinnäkin omenapuumme ja tuija-aita kaipasivat hoitotoimia pysyäkseen hengissä ja kauniina. Toisekseen puutarhurin palvelut eivät olleet verovähennyksen jälkeen kalliita, päinvastoin.

Aloitetaan omenapuista. Ostaessamme tuvan saimme kehuja omenoiden mausta ja väitteet olivat oikeassa. Omenat olivat herkullisia. Omenapuut sen sijaan olivat kokeneet kovia. 


omenapuut kaipaavat leikkausta
Omenapuut ennen leikkaamista

Kuvassa vasemmalla ollut omenapuu oli kallistunut vahvasti ja viime syksyn omenasato väänsi sitä lisää. Ensiavuksi sidoimme sen kiinni kuuseen. Ilman tätä toimenpidettä olisi puu kaatunut. Kaikista viisainta olisi silloin ollut poistaa puusta kaikki omenat, mutta omenoille ahneina emme tulleet ajatelleeksi tuota vaihtoehtoa.

Halusimme ehdottomasti koettaa säästää tämän omenapuun ja annoimme puutarhurille vapaat kädet tehdä kaikkensa puun pelastamiseksi. Ymmärsimme, ettei puu ehkä kestäisi leikkausta ja että sen juuristo on voinut kärsiä liikaa sen suuresta kallistumisesta. Lisäksi näin suuri leikkaus vie sadon useammaksi vuodeksi, puun laittaessa voimansa toipumiseen.

Mietimme myös puun korvaamista toisella, mutta päädyimme leikkaamiseen koska:
 • Omenalajike oli maukas syönti- ja mehuomena
 • Puun juuristo on vahva
 • Puu soveltuu kasvuvyöhykkeellemme
 • Vanhan omenapuun paikalle, ei pitäisi istuttaa uutta
 • Vanhat omenapuut ovat kauniita


Leikattu omenapuu

Leikkaamisen jälkeen omenapuun painopiste muuttui täysin. Jos jatkamme leikkaamista samaan tapaan, ei puu ole vaarassa enää kaatua. Omenapuu madaltui huomattavasti ja nyt siitä on helpompi poimia omenoita. Tosin sanottakoon, ettemme olisi missään nimessä leikanneet puusta tällätavoin korkeutta pois, jos se ei puun pelastamiseksi olisi ollut välttämätöntä.

Toinen kohde oli tuija-aitamme. Tuija-aitamme on kartiotuijaa eli Brabant-tuijaa. Se soveltuu hyvin aidaksi ja kasvaa jopa 5-7 metriä korkeaksi eli aivan liian korkeaksi pihaamme. Pyysimme puutarhuria leikkaamaan korkeimmasta aidastamme liiallisen korkeuden pois- Korkeuden lisäksi pyysimme häntä kaventamaan leveäksi kasvanutta aitaa.

Tuija-aita ennen leikkaamista

Ylläolevasta kuvasta näkyy, että komein tuija-aitamme oli komea ilman leikkausta. Se vain oli liian korkea ja kasvoi kokoajan korkeutta. Lisäksi se oli hitusen liian leveä. Pelkäsin sen pian varjostavan itse itseään ja muuttuvan ruskeaksi. Mikään ei valmistanut minua siihen, millainen kaunotar aidasta kuoriutui.

Aita kapeni huomattavasti antaen tilaa ympärilleen. Lisäksi siitä tuli tuuheamman ja kauniimman näköinen. Loppusilauksen aita sai, kun kitkin sen juurelta vuohenputket ja laitoin niiden tilalle hamppukatetta.

hamppukate tuija-aita
Tuijat leikkaamisen jälkeen

Kimmokkeen puutarhurin palkkaamisesta sain tavattuani Kublon, eli Keski-Uudenmaan blogien, puutarhuribloggaaja Lean Pihailo-blogistaja tilattuani häneltä uutiskirjeen.

Syyt palkata puutarhuri

 • Ammattitaito
 • Välineet
 • Ajansäästö
 • Puutarhurin nopeus
 • Verovähennys
 • Helpottaa omaa työtaakkaa
 • Oman tietämyksen lisääntyminen puutarhurilta saaduilla ohjeilla

Paljonko puutarhurin käynti maksoi?

Aikaa puutarhurilla kului meillä 4 1/2 tuntia. Tuntiveloitus oli 45 €, joten maksoimme käynnistä 202,50 €. Lisäksi säilytämme laskun verottajalle kotitalousvähennystä varten. Pihailon sivujen mukaan tuntihinnaksi jää kotitalousvähennyksen jälkeen 22,50 €

Puutarhuri hoiti 3 omenapuun leikkaamisen. Niistä 1 vaati paljon huomiota ja kaksi oli nopeasti leikattu. Lisäksi hän leikkasi 2 tuija-aitaa, joista toinen oli hyvin korkea ja toinen useammassa osassa istutettu eli siinä kasvaa erikokoisia tuijia. 

Säästimme aikaa korjaamalla itse pois leikkuusta tulleet oksat. Toisaalta käytimme paljon aikaa kysellessämme neuvoja erilaisiin pulmiin ja ongelmiin.

Parisataa euroa on ihan mukava kasa rahaa. Toisaalta käyttämällä puutarhuria saimme ehkä pelastettua yhden omenapuun ja vältyimme näin ostamasta uutta. Lisäksi meillä ei ollut itsellämme välineitä tuija-aidan leikkaamiseen. Tämän lisäksi saimme noiden neljän ja puolen tunnin ajaksi käyttöömme puutarhurin vuosien saatossa hankkiman osaamisen.

Leikattu omenapuu
Olimme niin tyytyväisiä Lean aikaansaannoksiin, että olemme alustavasti sopineet uuden käynnin.

Kirjoitus ei ole yhteistyö, halusin kirjoittaa löytämästämme palvelusta, johon olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä.

4 kommenttia:

 1. En tiennytkään , että puutarhuri on noin kätevä ja hoitaa kaikki puutarhahommat samalla käynnillä. Eikä tuo taksakaan päätä huimaa kun siitä tulee vielä noin hyvin vähennyksiä + tosiaan hommat hoituu. Puutarhurin palkkaamista voisi tämän perusteella harkita ihan vakavasti. ps. Blogissani alkoi eilen kiva arvonta jossa hyvät palkinnot, joten en voi olla vinkkaamatta siitä samalla. Lämpimästi tervetuloa! Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, itse olen edelleen aivan fiiliksissä hänen käynnistään ja tekemästään työstä :)

   Käyn kurkkaamassa arvontasi, kiitos vinkistä.

   Poista
 2. kokenut ammattilainen havaitsee puutarhassa myös asioista, joita ei tule itse ajateltua.

  VastaaPoista