23.9.2017

Syyslukemista lapselle

syksy kirjoja lapsille

Lapselle lukeminen kannattaa aina, siitä on tutkitusti paljon hyviä vaikutuksia. Lisäksi kirjoista voi löytää samankaltaista elämää, kuin mitä itse elää. Vertaiskokemukset omankaltaisesta elämästä saattavat olla tarpeen, jos lapsen elämä poikkeaa jollain tavoin siitä, miten hänen ympärillään eletään.

Ahkeran puutarhurin tai luonnossaliikkujan lapsi voi nauttia suunnattomasti havaitessaan, että juuri oman perheen kaltaisesta elämästä on kirjoitettu kirjoja. Kirjoja joissa juuri se oma arki on nostettu valokeilaan.

lastentietokirja
Miljan syksy

Löysin kolme syksyistä lastenkirjaa kirjastosta ja sain Johannalta lainaan yhden runokirjan. Ja voi että miten nautin. Eihän tuo pikkuinen vielä kaipaisi tämän kaltaisia kirjoja, vaatimattomammatkin kävisivät. Mutta tämä äiti kaipasi.

Väsyneille äitiaivoille lyhyet ja onnellisia tapahtumia sisältävät kirjat olivat juuri se, mitä kaipasin. Mieli lepäsi ja virkistyi näiden kirjojen parissa. Suosittelen kokeilemaan, nämä lastenkirjat ovat laadukkaita ja kestävät useamman lukukerran, kuin jotkut höttöiset aikuistenkirjat.

Ja mikä parasta, minulla oli jotain mistä jutella pihan vanhempien lasten kanssa heidän nähtyään minut kirjakasan kanssa.

taiteellinen lastenkirja
Kaikessa on itua siilin puutarhassa

Kaikessa on itua siilin puutarhassa, Marjo Nygård

Siilin puutarhasta kertova kirja on tämän vuoden julkaisu johon jokainen puutarhuri voi samaistua. Tarina alkaa kevätauringon myötä alkavalla taimikasvatuksella ja päättyy sadonkorjuujuhlaan. Suloinen kuvitus saa ansaitsemansa tilan ja tarina etenee reipasta vauhtia. Aukeamalla annetaan suurin tila mielenkiintoisia yksityiskohtia sisältäville kuville ja luettavaa per aukeama on melko vähän.

Siili käyttää oikeita puutarhanhoitoon liittyviä termejä, jotka avataan pienissä infolaatikoissa. Näin multapeukalotonkin lukija osaa kertoa kuulijalle mitä termit tarkoittavat.

Siilin puutarha on sympaattinen ja kaunis kirja, siitä jää hykerryttävän hyvä mieli.

luontoaiheinen lastenkirja
Närhen syksy

Närhen syksy, Kirsi Hutri, Tom Björklund

Närhen syksyssä tapahtumia havainnoidaan närhen kautta. Tämän kirjan kautta pääsee tunnelmoimaan sitä, millaista olisi olla lintu ja elää linnun elämää. Tietoruudut antavat runsaasti tietoja eri puista, linnuista ja eläimistä. Kirjan kuvistus on realistinen ja hyvin kaunis.

syksyinen lastenkirja
Miljan syksy

Miljan syksy, Reetta Niemelä, Leena Lumme

Miljan syksy on osa Miljan elämästä eri vuodenaikoina kertovaa sarjaa.  Tässäkin kirjassa Milja matkaa ukkinsa kanssa maalle. Leppoisa kerronta kuvaa lempeästi heidän touhuaan maalla. Kirjan tapahtumat ovat arkisia, mutta ne kuvataan tarkasti ja mielenkiintoisesti.

Milja-kirjat pullistelevat tietoa, ideoita, askarteluvinkkejä, niksejä ja reseptejä. Kirja onkin saanut Alfred Kordellin säätiöltä ja Suomen Tietokirjailijat ry:ltä apurahan. Kirjan kuvittaja puolestaan on saanut apurahan kuvitukseen Suomen Kulttuurirahastolta.

Miljan syksy on oikea kirja kaikille, jotka rakastavat arkea ja näkevät siinä seikkailuja ja suuria kokemuksia. Lisäksi kirja onnistuu antamaan äärettömän paljon tietoa omatoimisesta elämisestä. Meillä on omasta takaa sarjan muut osat ja suosittelen sarjaa lämpimästi kaikkien omatoimista elämää elävien lasten hyllyyn.

runokirja lapsille
Neulaspolku

Neulaspolku meidän lasten runot, eri kirjoittajia

Neulaspolku on julkaistu 2001 eli kyseessä ei ole tuore runokokoelma. Kirja sisältää miltein sata luontoaiheista runoa eri aikakausilta.  Kirjassa on runoja mm Kirsi Kunnakselta, Eino Leinolta, Aale Tynniltä, Juhani AholtaMarjatta Kurenniemeltä sekä ulkomaisilta runoilijoilta.

vesipuolukoiden ohje
Miljan syksy

Miksi lukea lapselle?


Tutkimusten mukaan 1-6 vuotiaille lapsille lukeminen kannattaa: jo 6 minuutin lukeminen vaikuttaa sykettä alentavasti ja lihasjännitystä vähentävästi. Lisäksi iltasatu lisää lapsen unta noin puolella tunnilla. Tämän lisäksi lukeminen kehittää lapsen empatiaa ja sosiaalisia taitoja. Myös viestintä- ja keskittymiskyky paranee lukemalla. (lukukeskus)

Lukemalla lapselle ja tukemalla häntä lukuharrastuksen pariin, voi lapsesta samalla kasvattaa aktiivisemman ja tiedon janoisemman.

lastenrunokirja
Neulaspolku

Luin Miinalle, esikoiselle, erilaisia kirjoja. Hänen opittua itse lukemaan luimme samoja kirjoja. Ja kokoajan keskustelimme kirjoista, niiden tapahtumista ja ajatuksista joita ne meissä herättivät. Vaikka Miina on jo aikuinen käymme edelleen samanlaisia keskusteluja. Emme välttämättä lue samoja kirjoja, mutta keskustelemme edelleen kirjojen nostattamista ajatuksista.

Yhteisen lukuharrastuksen kautta olemme voineet paitsi käsitellä monia erilaisia asioita, myös nauttia hyvästä viihteestä. Keskustelujen lisäksi aivan parasta on ollut lukea kylki kyljessä, kumpikin omaa kirjaa. Kirjat ovat lähentäneet meitä monella eri tavalla.

Yhteisen mukavan harrastuksen lisäksi uskon Miinan hyötyneen lukuharrastuksestaan opiskeluissa. Hänestä kehittyi jo nuorena nopea lukija, joka kykeni omaksumaan kirjoitettua tietoa. Erilaisten tekstien lukeminen auttoi häntä oppimaan kielioppia, joka puolestaan auttoi häntä hänen opetellessa vieraita kieliä. Lisäksi uskon lukemisen kasvattavan kielentajua, josta puolestaan on hyötyä kun joutuu tuottamaan omaa tekstiä.


lastenkirja puutarhanhoito
Kaikessa on itua siilin puutarhassa


Mistä itse pidin näissä kirjoissa?

Minuun vetosi kirjojen esteettisyys. Aikuisten kirjojen jälkeen lastenkirjojen värikylläinen maailma hivelee silmiä. Jokainen näistä neljästä kirjasta oli kuvitettu omalla, kauniilla tavallaan. Siilin puutarhan rehevät värit ja Närhen syksyn realistiset kuvat olivat kumpikin mieleeni.

Kaikki kolme kertomuksen sisältävää kirjaa olivat tietokirjoja. Niissä tieto oli tuotu eri tavalla esille. Närhen syksyssä ja Siilin puutarhassa oli erillisiä tietolaatikoita, kun taas Miljan syksyssä tieto oli ujutettu itse tarinaan. 

Neulaspolun runoista oli mahdotonta olla pitämättä, niin moni mieleiseni ruonoilijan tuotoksia on koottu kirjaan. Ja ystävättäreni minulle lukema Puutarhurin laulu kuvaa niin osuvasti puutarhurin elämää, että sitä kuuntelee hymy huulilla.lastenkirja syksy
Neulaspolku
Tämä kirjoitus on osa Blogisisarten #tervetuloasyksy postauksia. Eilen Minttu kertoi omassa #tervetuloasyksy postauksessaan mitä hänen syksyn ämpärilistassaan on ja huomenna Kati jakaa ohjeen repun sadesuojaan.

14 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus! Meidän lapsille on aina luettu paljon ja edelleenkin vielä joskus luetaan yhdessä jotain kirjaa illalla, vaikka molemmat ovat jo koululaisia ja lukevat paljon itsekseen. Se on mukava yhteinen hetki ennen nukkumaanmenoa. Erityisesti olen lukenut heille kirjoja, jotka ovat olleet tuttuja omasta lapsuudestani. On ollut mukava palata niihin tunnelmiin yhdessä omien lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat omasta lapsuudesta ovat aivan parhaita, niillä saa jaettua upeita kokemuksia <3

   Poista
 2. Kiva esittely, tästä tuli into lähteä seikkailemaan kirjastoa kohti! Mä olen innoissani, kun meillä on alettu siirtyä pidempiin tarinoihin ja vähitellen enemmän lasten- kuin pientenkirjoihin. Ajankohtaiset juhliin tai vuodenaikoihin sopivat tarinat ovat aina kivoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ihan pienten kirjat ovat omalla tavallaan hellyyttäviä, mutta nämä pidemmät tarinat ovat enemmän mieleeni :)

   Poista
 3. Kivoja kirjoja. Aikuisellekin tekisi hyvä heittäytyä välillä satujen vietäviksi, vaikkei olisikaan lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, tarinoiden kertominen ja kuunteleminen on jossain todella syvällä ihmisessä.

   Poista
 4. Lapselle lukeminen on kyllä erittäin tärkeää kielenkehityksen kannalta. Itse lastentarhanopena yritän lukea säännöllisesti lapsille kirjoja ja lukuhetken jälkeen keskustelemme, mitä kirjassa oikeastaan tapahtuikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jälkikäteen keskustelu on todella ihanaa, joskus aivan hämmentyy lapsen kommenteista :)

   Poista
 5. Minusta lasten kirjat ovat ihania visuaalisia irtiotteja aikuisillekin. Menen joskus kirjastossa lastenosastolle ihastelemaan mahtavia kuvituksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenkirjoissa on sellaista irrottelua, jota kaipaisi aikuistenkin puolelle :)

   Poista
 6. Mää saan lasten kirjoista hirveästi inspiraatiota käsitöihin. Kerrankin Aku Ankan taskukirjasta applikoin yhden tarinan aloituskuvan innoittamana rattaita lapsen housuihin. Tarinan nimi oli Aikalukko. Tämä oli myös inspiroiva postaus ja voisin laittaa linkin tähän, kun seuraavan kerran kirjoitan oman blogitekstin. Suunnitelmissa olisi että haastaisin käsityöihmisiä mukaan teemakäsitöihin, jonka aiheena olisi suomalainen kirjallisuus, Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän joitain aikuisiksi kasvaneita Aku Ankka-faneja, jotka arvostaisivat siitä inspiraation saanutta applikointia ;)

   Ja aivan loistava idea, olen mielelläni mukana!

   Poista
 7. Täytyy laittaa nimet korvan taakse ja käydä kurkkaamassa jos olisi kirjastossa niin pääsisi itse selailemaan ja fiilistelemään. :) Päiväkodissa tuli luettua lapsille kirjoja päivittäin ja oli ihanaa seurata miten lapset siitä nauttivat. Omassa lapsuudessa parhaita hetkiä olivat juuri lukuhetket äidin kanssa ja varmasti siitä se lukemisen himo lähtikin. Se on asia, mihin haluan myös itse panostaa sitten tulevaisuudessa omien lapsieni kanssa. :) Ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla lapsuutesi lukuhetkistä. Lukeminen on nautinto :)
   Uskon päiväkotilasten saaneen lukemisestasi paljon. Lukiessa rauhoittuu ja on aidosti läsnä <3

   Poista