7.10.2017

Saunatuvan edustan hyötytarha, perustaminen

Remontin edetessä työnalle joutuvat sellaisetkin kohdat pihaa, jotka miellyttävät silmää. Saunatuvan edusta kaipasi muutosta. Maa oli noussut korkealle ja sitä oli saatettu kasata ruusun juurelle. Lisäksi kasvillisuus oli hiipinyt liian lähelle seinustaa. Halusimme liian maan pois seinänvierustalta ja samalla salaojitimme saunatuvan tämän sivun. 

Saunatuvan ehdoton valtiatar oli Juhannusruusu. Juhannusruusu menestyi paikassa hyvin, mutta koska ruusu oli nostettava hetkeksi pois paikaltaan aloin miettiä mitä muuta tälle yhdelle pihan parhaista alueista voisi laittaa.

Tämä itään antava seinusta on pohjoistuulilta suojassa ja jatkuvasti katseiden alla. Juhannusruususta emme halunneet täysin luopua, vaan päätimme pitää sen, mutta antaa sille aiempaa vähemmän tilaa. Seuraavaksi pallottelimme eri kasvivaihtoehtoja ruusun kaveriksi. Koska tupamme pihapiiri on ensisijaisesti hyötytarha, haluamme syötäviä kasveja. 

Saunatuvan edustan istutusala oli pieni, sen syvyys oli 220 cm ja leveys 350 cm, kun seinänviereen jätettiin puolenmetrin ala salaojalle, tai näin luulimme. Hankala maakivi sai meidät siirtämään salaojaa aavistuksen kauemmas seinästä eli istutusala kapeni.

Toisella puolella aluetta on saunatupa ja toisella kulkuväylä, tämän lisäksi suunnittelussa piti huomioida katolta alas tippuva lumi ja jää. Pitkällisen harkinnan jälkeen kasveiksi valikoitui jo olemassa olevan Juhannusruusun lisäksi kaksi pilariomenapuuta ja ruusukvitteni. Näiden juurelle on tarkoitus istuttaa ensi kesänä kuukausimansikkaa pienokaiselle naposteltavaksi.

Puiden varjosta vapautunut juhannusruusu kukki tänä vuonna upeasti. Se oli valkoinen ryöppy vasten punamultaista seinustaa. Valtaisa kukkameri, joka koristi saunarakennuksen.

Ruusun joukossa oli Illakkoa ja kaikenlaisia rikkakasveja. Lisäksi ruusu ahdisteli kasvuun innostuttuaan viereistä alppiruusua. Tästä huolimatta näky oli kesäkuussa upea. Niin upea, että sydäntä särki, koska tiesimme tämän näyn olevan viimeinen.

Rehellisesti sanottuna minua omalla tavallani harmittaa, ettei ensi keväänä ole tämmöistä kukkaryöppyä. Ehkä sen vuoksi täytin tämän kirjoituksen viime kevään kukoistuksella.


Saunatuvan päädyssä kasvaa 2016 loppukesästä istutettu päärynä Tshizhovskaja ja halusimme sen seuraksi omenapuita. Tila rajoitti omenapuiden kokoa, joten päädyimme kokeilemaan pilariomenapuita.

Saunatuvan hyötytarha

 • Pilariomena Dzin
 • Pilariomena Senator
 • Ruusukvitteni Sirius
 • Kuunliljoja
 • Sipulikukkia
 • Juhannusruusu
 • Tulossa kuukausimansikkaa

Saunatupa kevät 2017
Pilariomenapuut saivat tuekseen vahvat seipäät. Istutuspaikka on huolettavan lähellä katolta tippuvia lumia ja toivomme seipäiden vastaanottavan pahimmat iskut puuta suojaten, jos oikein hullusti käy. Ja toinen seiväs on torjumassa ohikulkevia ihmisiä. Tuommoinen puolitoista metriä korkea seiväs saa ihmiset paremmin varomaan kulkemistaan, kuin heiveröinen puuntaimi.

Omenapuiden alle istutin valkoisia ja sinisiä kukkia kevääksi. Juhannusruusu puolestaan sai alleen kääpiötulppaaneita. Kuunliljojen joukkoon istutin punaisia ja valkoisia tulppaaneita. Kaiken päälle varistin hamppukatetta, näin alue erottuu paremmin ja sinne ei tule pompittua vahingossa.

Kevääksi istutetuilla kukilla on tarkoitus olla paitsi silmänilona myös ravita pölyttäjiä ja scillojen tapauksessa ehkäistä myyrätuhoja (niitä ei vielä tähän mennessä ole onneksi ollut).

Viime syksynä aloimme miettimään millaisia omenapuita haluamme pihaamme. Emme tuhlanneet ajatustakaan pilariomenapuille, koska meillä tai lähipiirillämme ei ole niistä kokemusta. Toki olin miettinyt niitä aikoinaan rivitalon pihalle. Nyt toivomme puiden paitsi menestyvän kasvupaikallaan, niin myös tuottavan aikanaan satoa.

Pilariomenapuu Dzin sanotaan muistuttavan maultaan Loboa, omenaa josta pidän. Senatoria taas kehutaan herkulliseksi, seikka jonka toteamista saamme odotella jonkun aikaa. Odotellessa olisin kiinnostunut kaikista pilariomenoihin liittyvistä kokemuksista.


Pilariomenapuut ja ruusukvitteni on tilattu Hirvensalmelta ja istutuksessa oli apuna maksettu puutarhuri Lea Pihailosta. Ilman puutarhuria olisi tämä homma jäänyt tekemättä, moni muu asia olisi painanut tämän ohi. Nyt saimme saunatuvan edustan mansikoita vaille valmiiksi ja hyötytarhamme laajeni tänä vuonna toisin kuin kerkesin jo pelätä.

Tai kuten kuvasta näkyy, pitää meidän vielä raahata kaikki saunan edustalta löydetyt kivet pois ja jatkaa vanhan kiviaidan kunnostamista. Mutta kasvit ovat nyt valmiina maassa juurtumassa ja odottamassa ensi kesää.  Tästä on hyvä jatkaa urakkaa :)

8 kommenttia:

 1. Oi miten voikin olla upeat kuvat, niin kaunis tuo juhannusruusu♥ Tuosta hyötytarha alueesta tulee varmasti hieno! Hyvää syksynjatkoa:)

  VastaaPoista
 2. Upea ruusu. Toivottavadti tulee satoisa hyötytarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu oli huikea ja kun pihasunnitelmat selkenevät lisää, toivon löytäväni sille toisenkin paikan nykyisen lisäksi :)

   Poista
 3. Poikkesin blogiisi kun Sinäkin kävit lukemassa Jymy-bernin touhuista. Saimaan saaressa mökki. Hmm. Nuoruuteni kesiä (-60luvun alussa) vietin Saimaan rannalla Ristiinassa, siellä oli sukulaislla maatila. Mökkipihan kunnostaminen on hauskaa puuhaa, sitä on lukijoidenkin mielenkiintoista seurata. Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi AnneliPunneli :)
   Ihanaa syksyä sinullekin.

   Poista
 4. Tuosta hyötypuutarhasta riittää varmasti teille iloa tulevina vuosina! Todella kaunis saunatupa, tuolla varmasti kelpaa ottaa kunnon löylyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia :) Toivon, että tuo tulee olemaan yhtä kiva, kuin ajatuksissani.

   Poista