11.11.2017

Ajatuksia pienissä neliöistä asumisesta


Lomaillessa poissa kotoa voi saada ajatuksia. Osa loman aikaisista ajatuksista on hyviä ja osa taas ei kestä arkeen paluuta.

Kävimme Oxfordissa   tapaamassa tytärtäni Miinaa. Kaksi seurueestamme majoittui pieneen hotellihuoneeseen. Ja sinne huoneeseen he mahtuivat hyvin. Ihastelimme huoneen tilavuutta ja näppäryyttä. Totuus kuitenkin oli se, että huone oli auttamattoman pieni. Se, mikä sai meidät kokemaan huoneen suurempana, kuin se olikaan, oli tavaroiden puute.

Kahdella ihmisellä oli mukanaan pieni laukullinen tavaraa eli kaikki ne henkilökohtaiset kapineet, vaatteet, kirjat ja arjen pyörityksessä tarvittavat esineet loistivat poissaolollaan. Suomen neljä vuodenaikaa ja toimelias elämä vaativat kuitenkin enemmän tavaraa, kuin pidennetty viikonloppu leppeässä ilmastossa.

Ne seikat, jotka miellyttivät lomalaista olivat samoja seikkoja, jotka tekivät huoneesta mahdottoman asunnoksi. Pitkulainen kylpyhuone oli avara, mutta sinne ei olisi saanut mahdutettua pyykkikonetta tai kuivaustelinettä. Huoneesta puuttui oikea säilytystila, muutama laatikko ei riitä kattamaan kahden ihmisen säilytystilan tarvetta.

Huonetta hallitsi parisänky. Niin se tahtoo olla, pari sänky tahtoo viedä semmoiset neljä neliötä tilaa ja se on paljon, kun neliöitä on vähän. Monesti ulkolaisissa Tiny Houseissa, hyvin pienissä taloissa, on makuusija sijoitettu parvelle. Parvi on joissain tapauksissa hyvä ratkaisu, mutta sillä on omat huonot puolensa ylös kipuamisineen ja hankalampana petaamisena.

Yksi seikka, joka minua aina niukoissa neliöissä mietityttää on ilmanvaihto, en halua tunkkaista ja vähähappista luukkua. Tässä talossa se ei ollut ongelma, koska se oli rakennettu brittiläiseen tapaan hyvin tuulettuvaksi. Tämä tarkoitti sitä, ettei ikkunat ja ovi olleet samaa eristävyysluokkaa kuin meillä Suomessa. Toisaalta, tuolla lämpöisemmässä ilmastossa ei tarvitsekaan. Kylpyhuoneen ilmanvaihto oli ratkaistu poistopuhaltimella, joka käynnistyi samalla, kun kylpyhuoneeseen laittoi valon päälle.


Seurueessamme oli viisi aikuista ja vauva. Mikä muu kuin tavaroiden puute sai meidät kuvittelemaan, että huone oli tilava? Syynä oli huoneen oma, suojaisa piha. Siinä me mahduimme parveilemaan. Muutama tuoli ja pieni pöytä muuttivat muurilla rajatun pihan olohuoneeksi. Marraskuinen ilma oli + 11 celsiusta ja me tottuneita ulkoilmassa oleskelemaan.

Tässä vaiheessa varmasti mietit missä me sitten majailimme. Me nukuimme Miinan luona, käytössämme oli sänky ja patja lattialla. Ja huone oli suurin mikä Miinalla on ollut Briteissä. Miinan huoneen tilavuutta korosti se, että sänky oli tavallinen yhden hengen sänky ja lattialla yöt ollut patja nostettiin päiviksi pois tieltä.

Miinalla on hyvin vähän tavaraa huoneessaan. Hän on joutunut kaikkina Briteissä asuminaan vuosinaan pakkaamaan tavaransa varastoon lomien ajaksi, mitään ei ole saanut jättää huoneeseen. Ensimmäiset kaksi vuotta hän asui Walesissa pienessä huoneessa kolmen muun tytön kanssa. Tavaran vähyys tekee huoneesta tilavan. Tosin Miinalla on Suomessa tavaroilleen ja vaatteilleen säilytystilaa, jossa ne odottavat hänen lomiaan.


Pieneen huoneeseen voi helposti ihastua, voi kuvitella, että tämähän riittäisi hyvin. Mutta entä jos tarvitsee keittiön, vaatteita, tavaroita eikä halua aina istua sängyllä? Ja mitä silloin, kun piha ei toimikaan olohuoneena ja eteisenä, vaan ulkona on kurja ilma?

Luulin muutaman ohi kiitävän hetken ajan olevani valmis hyvin pieniin neliöihin. Sitten ymmärsi, ettei elämäntapani ja perheeni mahtuisi äärimmäisen pieniin neliöihin. Kotona havaitsin kaipaavani joskus omaa rauhaa, pientä soppea jonne vetäytyä tarvittaessa. Mikäli joskus rakentaisimme Tiny Housen, pienen kodin, olisi se ennemminkin muutama neljän neliön huone, kuin yksi avoin tila (ja sitten taas tulee ne ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset).

Tämähän ei ollut ensimmäinen kerta, kun ihastuin lomamatkan majoituspaikkaan. Vuosia sitten ihastelin Tallinnan ullakkoasuntoa. Itselleni erilaisissa huoneistoissa ja asunnoissa oleskelusta on ollut apua, olen niiden kokemusten perusteella oppinut sen, millaisia asioita arvostan ja haluan. Tallinnassa minua mietitytti wc makuuhuoneessa (kyllä, ei seiniä, siinä se pytty oli sängyn vieressä) sekä keittiö joka oli väärällä tavalla kodin keskuspaikka.

Tällä hetkellä kotimme puolen sataa neliötä (noin ilmaistuna 50 neliötä kuulostaa hulppealta) tuntuu riittävältä. Ja tämä muuttuu aina vain tilavammaksi, kun saamme tuvalle sinne matkalla olevat kalusteet ja tavarat ja karsimme turhia. Ehkä meille tämä neliö määrä on tällä hetkellä oikea. Etenkin kun haluamme keittiön, jossa mahtuu kokkaamaan.

Miten sinulla on, ihastutko matkojesi majapaikkoihin? Voisitko asua pienemmissä neliöissä, kuin nyt asut?

10 kommenttia:

 1. Mellä on noin 60 nelion asunto pienessä okt:ssa. Se on riittävä kahdelle ihmiselle (alussa oli kolme henkeä, kun nuorin tyttöni asui vielä kotona). Alakerrassa on pieni keittiö, olohuone ja alkovi + minikokoinen WC, kylmä pienehkö eteinen, kylmä iso eteiskomero ja kylmä pikkuinen kuisti. Yläkerrassa makuuhuone, pikkuruinen kylmä aula portaiden päässä sekä kylmät ullakkotilat.Kellarikerroksessa pesutilat ym puoliviileää tilaa. En oikeastaan tätä pienemmässä haluaisi asua miehen kanssa, koska kaipaan myös yksityisyyttä ompelu-ja askartelu-hommien kanssa ja tilaa niihin tarvikkeisiin. Lisäksi meillä on koira ja kaksi kissaa tässä asumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän asuntonne kuulostaa juuri passelin kokoiselta teille Sesse :) Liian paljon tai vähän neliöitä ei ole kiva. Mutta neliöiden lisäksi vaikuttaa myös pohjaratkaisu. Joissain isommissa neliöissä ei aina ole huomioitu niiden käyttömukavuutta.

   Poista
 2. Meillä on vähäiset neliöt jo nyt. Muuten hyvä, mutta nyt opiskellessa kirjoja ja papereita lojuu siellä sun täällä, D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta Sussi :D
   Mutta samaa ne tavarat tekivät inspiraation kohdatessa myös isoissa neliöissä.

   Poista
 3. Poissa hyvä, kotona paras. Tuli vanha sananlasku mieleen kirjoituksestasi. Parvisänky voisi olla ainakin Suomen olosuhteissa kuuma nukkua, kun lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Me olemme juuri tällä viikolla käyneet kahdessa asuntonäytössä, vaikka emme uutta kotia etsikään. Huomioni kiinnittyi turhiin neliöihin. Tarvitseeko 65 neliön kolmio kahta vessaa? Miten liukuovilla säästää tilaa. Jos pohjapiirros on onnistunut, niin sillä saa neliöitä vähennettyä. Turhat käytävät lisäävät neliöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa Johanna. Ja parvisänky on itsestäni hankala pedata ja koen sinne kipuamisen ikävänä, jos sinne menee ne perinteiset tikkaat.
   65 neliön asunto ei mielestäni kaipaa kahta vessaa, se kuulostaa vähän tilan haaskaukselta. Ja liukuovet, ne eivät eristä ääntä. Ääni eristys on seikka jota entisenä vuorotyöläisenä oppi arvostamaan, sai nukuttua vaikka muilla olisi päivä :)

   Nyt keskityn aamukahviin ja olen niin samaa mieltä kanssasi; kotona paras!

   Poista
 4. Minä useinkin ihastun matkoilla niihin majapaikkoihin joissa ollaan oltu.."Tänne kyllä voisi jäädä asumaan.." On tainnut useinkin päästä suusta:) Vaan enpä sitten kuitenkaan asuisi missään mieluummin kuin kotona.. Joskus pieniin tiloihin on saatu hyvinkin kauniita ja toimivia ratkaisuja. Sellaisia ihanan kodikkaita pieniä soppeja:) Kyllä se koti on vaan maailman paras paikka!! Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta Päde. Matkalla ihastuu erilaisiin paikkoihin ja silti kotiinpaluu on aina ihanaa :)

   Ihanaa tätä viikkoa sinulle.

   Poista
 5. Erilaiset tilanteet pistää kyllä aina miettimään että millä kaikella sitä oikein pärjäisikään! Opiskeluaikoina kun saa tottua vähiin neliöihin ja paikkojen välillä ravaamiseen oppii sitä arvostamaan tavaroiden vähyyttä, muutto tiedossa kuitenkin parin vuoden päästä niin turhaan keräillä mitään sen enenpää vaikka se kätevää voisikin olla.

  Mutta kuten sanoit, kaikki tavarat, talvikamppeet ja muutenkin elämään tarvittavat esineet vaativat tilaa, vaikka miten minimalistisesti eläisi. Lomilla onkin se hyvä puoli että majoituksessa saa nauttia tilan tunnusta (sikäli majapaikan kanssa onnistaa) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet neliöt ja jatkuvat muutot ovat ihan tehokas keino pitää omaisuuden määrä kohtuullisena :)

   Poista